«Ωκεανίδα» το όνομα της νέας κακοκαιρίας: Φέρνει... πολικές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο

Κύρια χαρακτηριστικά η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι ισχυρές βροχές και
 καταιγίδες και οι πυκνές χιονοπτώσεις - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο.
 «Ωκεανίδα» ονομάστηκε το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής -και κυρίως το Σαββατοκύριακο.
Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, που θα σημειωθεί εξαιτίας της έλευσης αερίων μαζών πολικής προέλευσης από τα βορειοδυτικά, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, όσο και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές.
 Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), η αλλαγή του καιρού θα έρθει από το βράδυ της Παρασκευής, με χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν αρχικά στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και από τη νύχτα στα ορεινά της Πελοποννήσου, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.
  Χιόνια θα πέσουν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση.
 Ωστόσο, δύο 24ωρα πριν από την έλευση του νέου κύματος κακοκαιρίας, τα προγνωστικά μοντέλα καιρού δεν μπορούν να «συμφωνήσουν» για το πιο βασικό στοιχείο, όπως είναι η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, από την οποία και θα εξαρτηθεί πόσο έντονο θα είναι το φαινόμενο. Χαρακτηριστικά, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, έγραψε στο Twitter: «Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων για τη θέση των βαρομετρικών συστημάτων. Ωστόσο, προβλέπεται πτώση θερμοκρασίας περί τους 12 βαθμούς και βοριάδες 8 με 9 τοπικά 10 μποφόρ το Σαββατοκύριακο».
 Την Πέμπτη, πάντως, ο καιρός θα είναι αίθριος, με την θερμοκρασία να φτάνει έως και τους 17-18 βαθμούς Κελσίου. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους από το βράδυ της Παρασκευής, για να «σαρώσουν», όπως αναμένεται, τη χώρα κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
 Ο καιρός την Πέμπτη
 Στην Αττική, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός γενικά αίθριος. Κατά διαστήματα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
 Γενικά αίθριος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
 Μακεδονία, Θράκη
 Γενικά αίθριος ο καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 01 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
 Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
 Γενικά αίθριος ο καιρός. Κατά διαστήματα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο σταδιακά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
 Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
 Γενικά αίθριος ο καιρός. Κατά διαστήματα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
 Κυκλάδες, Κρήτη
 Γενικά αίθριος ο καιρός. Παροδικές νεφώσεις στην Κρήτη. Οι άνεμοι δυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα βόρειοι 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
 Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
 Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα βόρεια τοπικά 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
 Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο
 Το Σάββατο (23/02) νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά κατά τόπους πυκνές αρχικά στα βόρεια, όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και βαθμιαία σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
 Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 6 με 8, στα πελάγη 9 και στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, της τάξης των 8-10 βαθμών Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα βόρεια.
 Την Κυριακή (24/02) στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις που τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά-ημιορεινά, κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, óπου πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα στα δυτικά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
 Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 7 με 8, στα πελάγη 9 και στο Αιγαίο, πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

«Ωκεανίδα» το όνομα της νέας κακοκαιρίας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget