Επιτρέπεται το ψάρεμα στην παραλία δίπλα στους λουόμενους;

  Πολλές φορές υπήρξα μάρτυς διαπληκτισμών μεταξύ ψαράδων(με καλάμια από την ακτή) με λουόμενους που διαμαρτύρονταν για τις πετονιές εκεί που κάνουν μπάνιο.Πρώτα απ' όλα και πάνω από τους νόμους, πρέπει ο καθείς να σκέφτεται και να σέβεται τον διπλανό του, αν ενοχλεί η απλωμένη πετονιά με ένα αγκίστρι στην άκρη εκεί που ο κόσμος έρχεται να κάνει το μπάνιο του στη θάλασσα. Υπάρχουν ώρες και μέρη που δεν ενοχλεί κανένα για να ευχαριστηθεί το χόμπι του.Και για άρση πάσης παρεξήγησης ο νόμος απαγορεύει το παράκτιο ψάρεμα σε λιμάνια, κοντά σε λουόμενους, κ.λπ.

Το θέμα δεν είναι τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, στην Ελλάδα ζούμε. Το θέμα είναι να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.
Τι επιτρέπεται και τι όχι για τους ερασιτέχνες ψαράδες
Η ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ.373/85 (131 Α΄),καθώς και απο τον Καν.(ΕΚ)1967/2006.Η ερασιτεχνική - αλιευτική αλιεία είναι η αλιεία που σκοπό έχει τη ψυχαγωγία ή την άθληση και όχι το βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος. Οι ερασιτέχνες αλιείς πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ατομική αστυνομική άδεια αλιείας που εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι ερασιτέχνες αλιείς που αλιεύουν από την ξηρά (άρθρο232 Γενικός Κανονισμός Λιμένα).
Απαγορεύεται:
η ερασιτεχνική αλιεία με τη βοήθεια φωτεινών πηγών εξαιρείται η περίπτωση αλιείας στη θάλασσα με καμάκι χεριού και με λαμπτήρα χωρίς καταυγαστήρα έντασης 500 κερίων.
  • η ερασιτεχνική αλιεία με πλωτά μέσα στις λιμνοθάλασσες και τα λοιπά ιχθυοτροφεία μισθωμένα ή μη.
  • η ερασιτεχνική αλιεία οστράκων, σπόγγων και κοραλλιών.
  • η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευμάτων που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία.
  • η ερασιτεχνική αλιεία με χρήση συρόμενων διχτυών, κυκλωτικών διχτυών ,γρι-γρι,δραγών σκάφους,μηχανοκίνητων δραγών,απλαδιών διχτυών, μανωμένων διχτυών και συνδυασμό διχτυών βυθού.
  • η ερασιτεχνική αλιεία με χρήση παραγαδιών για άκρως μεταναστευτικά είδη.
Οι ερασιτέχνες αλιείς, που αλιεύουν με εργαλεία, που μένουν στη θάλασσα υποχρεούνται να σημαίνουν ώστε να είναι ορατά από 300 μέτρα τουλάχιστον.
Η ερασιτεχνική αλιεία στη θάλασσα επιτρέπεται να γίνεται μόνο με τα εξής εργαλεία και περιορισμούς:
  • με παραγάδια των οποίων ο αριθμός των αγκιστριών να μην υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα (150) για κάθε ερασιτέχνη ψαρά, που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Ο συνολικός όμως αριθμός των αγκιστριών δε μπορεί να υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ανεξάρτητα από τον αριθμό των ερασιτεχνών, που βρίσκονται στο σκάφος ή το πλωτό μέσο.
  • με παγίδες (Κοφινέλλα - Κιούρτοι) μέχρι δύο (2) από τα εργαλεία αυτά για κάθε ερασιτέχνη ψαρά και με μήκος πλευράς κάθε ματιού, μετρούμενο από κόμπο σε κόμπο, μεγαλύτερο από σαράντα (40) χιλιοστά.
  • με απόχη, καμάκι χεριού, καθώς και διάφορα αγκιστρωτά εργαλεία γνωστά με τις κοινές ονομασίες καθετή, συρτή πεταχτάρι, τσαπαρί, παρακόλα, καλάμι, πετονιά, σαλαγγιά, χωρίς κανένα περιορισμό.
Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να ψαρεύει συνολικά:
  • μέχρι πέντε (5) κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα κατά 24ωρο, εφόσον αλιεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία, εκτός από παραγάδια, με τα οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα (10) κιλά. Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο έχειμεγαλύτερο βάρος
  • ένα μόνο άτομο του γένους των ροφοειδών (Epinnephelus).

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget