Δήμος Θηβαίων: Επιδείνωση καιρού - σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία - Οδηγίες προς τους πολίτες και Μέτρα αυτοπροστασίας

Σύμφωνα με το υπ΄αριθ. 05/21-02-2019 έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ/ΕΜΚ) που ισχύει από το Σάββατο 23-02-2019 μέχρι και τη Δευτέρα 25-02-2019, αναμένονται χιονοπτώσεις και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην Ανατολική Στερεά, συνεπώς και στην περιοχή του Δήμου Θηβαίων.
 Για την έγκαιρη προετοιμασία, τον συντονισμό των ενεργειών και τη λήψη μέτρων αρμοδιότητας Δήμου Θηβαίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο έκτακτη σύσκεψη πολιτικής προστασίας, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Σπ. Νικολάου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Α. Χατζησταμάτης, Σπ. Κίτσος, Αν. Καμούτσης και Β. Κατσάρας, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Τεχνικής Υπηρεσίας και Περιβάλλοντος και υπάλληλος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, καθορίστηκαν τα μηχανήματα αποχιονισμού και ρίψης αλατιού για όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Θήβας, Βαγίων, Θίσβης, Πλαταιών) καθώς και το απαιτούμενο προσωπικό, με βάση το μνημόνιο χιονοπτώσεων-παγετού του Δήμου.
 Με βάση τα παραπάνω, παρακαλούνται οι δημότες να λάβουν υπόψη τους τις ακόλουθες οδηγίες και τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας για τα χειμερινά καιρικά φαινόμενα :
 ΟΔΗΓΟΙ:
 Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης παρακαλούνται οι οδηγοί να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και να κινούνται με τα οχήματά τους ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΞΑΙΤΕΡΙΚΑ έκτακτες περιπτώσεις και αφού έχουν φορέσει σε αυτά αντιολισθητικές αλυσίδες. ΠΡΟΣΟΧΗ κυρίως στην πόλη της Θήβας, όπου υπάρχουν ανηφόρες-κατηφόρες με κίνδυνο ατυχημάτων λόγω της ολισθηρότητας.
 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
 Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι και κυρίως όσοι έχουν τα ποιμνιοστάσια τους σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές του Δήμου Θηβαίων, να προνοήσουν για την προμήθεια ζωοτροφών εγκαίρως.
 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
 Σε περίπτωση χιονόπτωσης στην πόλη των Θηβών, συνιστούμε σε όλους τους καταστηματάρχες να μεριμνήσουν με δική τους ευθύνη για τον καθαρισμό του προαύλιου χώρου των καταστημάτων τους.
 ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
 Λόγω πιθανής δυσκολίας στην αποκομιδή των απορριμμάτων σε περίπτωση χιονόπτωσης ή παγετού, παράκληση προς όλους τους δημότες, όπως περιορίσουν τα απορρίμματά τους όσο γίνεται περισσότερο και να τα τοποθετούν μέσα στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ κάδους και τα ανακυκλώσιμα στους ΜΠΛΕ κάδους, εφόσον αυτοί δεν έχουν γεμίσει ακόμα. Διαφορετικά να τα κρατούν σε χώρο της οικίας τους προσωρινά και μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή διαδικασία της αποκομιδής.
 Χρήσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας :
 Τηλέφωνα Δήμου Θηβαίων : 2262350600 & 601 ( τηλεφωνικό κέντρο), 2262350627 & 2262029250 (γραφείο Δημάρχου), 6976112339 (τμήμα πολιτικής προστασίας)
 Αστυνομία – Τροχαία : 100
 Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
 Νοσοκομείο Θηβών : 2262350100
 ΕΚΑΒ: 166
 Για άμεση ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις- δελτία τύπου του Δήμου που αφορούν την πορεία του έργου του αποχιονισμού, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, λειτουργία σχολείων κα. οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ιστοσελίδα του Δήμου Θηβαίων www.thiva.gr ή τη σελίδα του VISITTHIVA στο facebook (https://www.facebook.com/visitthiva/)
 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
 * Διατηρείτε το σπίτι ζεστό και παραμείνετε μέσα όσο αυτό είναι δυνατό.
 * Σε όλες τις περιπτώσεις λάβετε ειδική μέριμνα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
 * Μην αφήνετε τα παιδιά να βγαίνουν έξω με κακοκαιρία.
 * Φοράτε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
 * Να ενημερώνεστε συνεχώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση κλπ) για την εξέλιξη των φαινομένων και να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις των Δελτίων Καιρού της Ε.Μ.Υ.
 * Εάν διαθέτετε, να έχετε πάντα μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο και φορτιστή μπαταρίας του.
 * Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, την Αστυνομία (100), το ΕΚΑΒ 166 ή την Πυροσβεστική (199) και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν τους παραπάνω αριθμούς.
 * Προμηθευτείτε εφόδια πρώτης ανάγκης (φακό, φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, κουτί πρώτων βοηθειών).
 * Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών, όπως π.χ. σε περίπτωση εκκένωσης της περιοχής, διευθέτησης κυκλοφορίας κ.λ.π.
 ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ
 Α. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΄Η ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ
 * Εάν κατοικείτε σε περιοχή που έχει πρόβλημα από χιονοπτώσεις να προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης (αφορά κυρίως τους ορεινούς οικισμούς), φάρμακα και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
 * Εάν διαμένετε σε δύσβατη περιοχή, να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρια).
 * Να αποφεύγετε τις μετακινήσεις (ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ) και αν δεν είναι δυνατό, πάρτε τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται.
 Β. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ
 * Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
 o Οδηγηθείτε σε ασφαλές σημείο χωρίς φαινόμενο έντονης χιονόπτωσης.
 o Μην εκτεθείτε σε χιονοθύελλα.
 * Εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
 o Να έχετε μόνιμα το χειμώνα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας τις αντιολισθητικές αλυσίδες και να τις χρησιμοποιείτε εάν είναι αναγκαίο.
 o Να υπακούτε στις εντολές των αστυνομικών οργάνων ή άλλων αρμόδιων φορέων που ρυθμίζουν την κυκλοφορία.
 o Αλλάξτε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο.
 o Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
 o Μείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες.
 ΠΑΓΕΤΟΣ
 Α. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
 * Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
 * Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
 Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών:
 * Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
 * Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
 * Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
 * Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
 * Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.
 * Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
 * Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).
 * Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
 * Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
 * Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.
 Β. ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ:
 Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης
 * Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
 * Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
 * Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.
Οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές. Για επιπλέον οδηγίες μπορείτε να απευθύνεστε στους κατά τόπους φορείς ύδρευση.

Επιδείνωση καιρού - σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget