Καταρρέουν τα αγροτικά εισοδήματα σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Η ολοένα αυξανόμενη αστάθεια των αγορών αγροτικών προϊόντων, το υψηλό κόστος παραγωγής, η γραφειοκρατία της ΚΑΠ και το συνεχιζόμενο εμπάργκο της Ρωσίας, οδήγησαν σε νέα πτώση τα εισοδήματα των αγροτών και των συνεταιρισμών τους κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, τόσο στην Ελλάδα όσο και σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από σχετική μελέτη που έδωσαν στην δημοσιότητα, από τις 21 Δεκεμβρίου, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca.
 Άλλωστε, οι εν λόγω διαπιστώσεις επιβεβαιώθηκαν και από τα τελευταία στοιχεία της  στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, την Eurostat, βάσει των οποίων υπολογίζεται νέα πτώση της τάξης του 2% στα εισοδήματα των γεωργών της ΕΕ το 2016, σε σύγκριση με το 2015, η οποία ήταν ήδη μια δύσκολη χρονιά.
 Αναλυτικότερα, επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε «Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι αν και υπήρξε μια μικρή ανάκαμψη στις αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων και του χοιρινού κρέατος της ΕΕ, η κατάσταση παραμένει δυσμενής. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις λόγω των ασταθών αγορών, του υψηλού κόστους των εισροών, τις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών και τη συνέχιση της ρωσικής απαγόρευσης στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Επίσης, ασφυκτιούν από την αύξηση των επιπέδων της γραφειοκρατίας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η κατάσταση είναι επίσης πολύ δύσκολη στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών ΕΕ».
 «Η δύσκολη κατάσταση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τα νέα στοιχεία της Eurostat, βάσει των οποίων υπολογίζεται νέα πτώση 2% κατά μέσο όρο των γεωργικών εισοδημάτων στην ΕΕ σε πραγματικούς όρους το τρέχον έτος, σε σύγκριση με το 2015. Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, ποικίλει μεταξύ των κρατών μελών παρουσιάζοντας πτώσεις όπως: 25,5% στην Εσθονία και 25% στη Δανία, σε σύγκριση με το 2015. στη Γαλλία μείωση-15,8%, στο Βέλγιο -12,4%, στη Λετονία -12,3%, τη Σλοβενία -10,7%, στην Ιταλία -7,7%, στη Γερμανία -4,7%, στο Ηνωμένο Βασίλειο -4,0%, στο Λουξεμβούργο -1,6%, στην Ελλάδα -1,2 %, στη Σουηδία -0,1%. Γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη για μια σταθερή, απλοποιημένη και προσανατολισμένη στην αγορά ΚΑΠ για το μέλλον».
 Σημειώνεται πως η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε δύο φορές το χρόνο στο Βέλγιο (Φλάνδρα), στη Δανία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στις Κάτω Χώρες, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία και Ουαλία) και πάνω από 8000 αγρότες ερωτήθηκαν.
 Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη στα αγγλικά στον σύνδεσμο: http://www.copa-cogeca.eu/Download.ashx?ID=1604299&fmt=pdf

αγροτικά εισοδήματα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget