Υπάρχουν και χειρότερα !!



Η γερμανική «Die Welt» είναι μία σοβαρή, συντηρητική γερμανική εφημερίδα - οι δημοσιογράφοι της οποίας αποκλείεται να αγνοούν ότι όταν ένα γεγονός έπεται ενός άλλου, δεν σημαίνει ότι το δεύτερο γεγονός οφείλεται στο πρώτο. Κι όμως, στην περίπτωση της Ελλάδας το ξέχασαν.

 Έγραψαν μέσα στην εβδομάδα ότι τον Δεκέμβριο - και ενόψει των εκλογών - οι Έλληνες σήκωσαν 2,5 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. Ωραία, τα σηκώσαμε, αλλά όλοι τα σηκώσαμε επειδή έρχονται εκλογές και φοβόμαστε ότι θα μας τα πάρουν οι συριζαίοι;
 Έχουν ακούσει στην «Die Welt» για κάτι φόρους που πληρώνουμε στα τέλη της χρονιάς; Κάτι τέλη κυκλοφορίας; Κάτι ΕΝΦΙΑ; Κάτι δόσεις σε ρύθμιση; Έχουν ακούσει ότι 3 στις 4 καταθέσεις είναι μικροποσά;
 Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέσα ενημέρωσης, οι πολιτικοί, οι παράγοντες - και πάει λέγοντας -της Ευρώπης αρνούνται να αντιληφθούν τι συμβαίνει στην Ελλάδα: η αποτυχία της 15ης Οκτωβρίου - όταν εν μια νυκτί ανέβηκαν τα ελληνικά spreads μετά από τις δηλώσεις για έξοδο από το Μνημόνιο - είχε προαναγγελθεί από τον πρόεδρο του Eurogroup, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις.
 Ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα αντιδρούσαν οι αγορές αν υπήρχε ένα θετικό νεύμα από την ευρωζώνη. Ίσως θα είχαμε πετύχει, ίσως και όχι. Ωστόσο, δυόμισι μήνες μετά, η ευρωζώνη επιχειρεί πια να πείσει τον εαυτό της ότι «δεν τρέχει τίποτε» στην περίπτωση ενός Grexit, διότι η Ελλάδα «δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο».
 Άρα, η αποτυχία είναι γεγονός.
 Εν ολίγοις, μία Ευρώπη που παραπαίει πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά και διψά για θετικές ειδήσεις βαυκαλίζεται με την ψευδαίσθηση ότι όλο το πρόβλημα εστιάζεται στην Ελλάδα - μπας και βολευτούν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες με ένα «υπάρχουν και χειρότερα». Αν είχαν επιτρέψει πάντως την - έστω και πρόωρη - έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο δεν θα χρειαζόταν τώρα να μας απειλούν με έξοδο από το ευρώ.
 Εκτός των άλλων, επειδή μπορεί και να το συνηθίσουμε.
 

TOY ΣΤΕΦΑΝΟΥ TZANAKH ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget