Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας για τη συμμετοχή της ΔΗΚΕΘ σε αναπτυξιακή σύμπραξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας



Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗΚΕΘ, τέθηκε το θέμα να συμμετέχει η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Θηβαίων σε αναπτυξιακή σύμπραξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σκοπός της σύμπραξης αυτής είναι η «συμβουλευτική υποστήριξη» υπό ίδρυση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ). Η συγκεκριμένη αναπτυξιακή θα «αξιοποίησει» κονδύλι του ΕΣΠΑ, που προβλέπει 950.000 «για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας» στη Στερεά Ελλάδα.

 Οι ΚΟΙΝΣΕΠ συστάθηκαν με νόμο το 2011 σε αντικατάσταση των αμαρτωλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Εντάσσονται στο πλαίσιο της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας», την οποία προωθεί η Ευρωπαική Ένωση για να καλύψει το κενό μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
 Η κοινωνική οικονομία υποστηρίζεται τόσο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ, ως πυλώνας τάχα της οικονομικής ανάπτυξης.
 Ουσιαστικά οι συγκεκριμένες «επιχειρήσεις» από τη μία θα καλύψουν το πραγματικά τεράστιο κενό που αφήνει η διάλυση των κρατικών κοινωνικών δομών, των ασφαλιστικών ταμείων κοκ. Ωστόσο αντί για συγκροτημένα δικαιώματα στην υγεία, την περίθαλψη, την πρόνοια που ικανοποιούνταν έως τώρα και πλέον καταργήθηκαν, οι ΚΟΙΝΣΕΠ θα πουλάνε στην ουσία φιλανθρωπικές παροχές, κι αυτές για τις ακραίες περιπτώσεις. Από την άλλη, σκοπεύεται με την παροχή ψευτοεπιδοτήσεων σε «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», ως κίνητρο για την ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ, να συγκρατούνται κατά περιόδους τα νούμερα της τεράστιας ανεργίας.
 Η Λαϊκή Συσπείρωση, όπως και το ΚΚΕ έχουν επισημάνει το χαρακτήρα των ΚΟΙΝΣΕΠ και το ρόλο που θα παίξουν. Εκτός όλων των άλλων, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε αυτές κυριολεκτικά δε θα έχουν κανένα δικαίωμα. Έχουν επίσης επισημάνει ότι οι κοινωνικές δομές των Δήμων, μεταξύ αυτών το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», σε μια προοπτική θα υποκατασταθούν από τέτοιες εταιρείες.
 Κατά τη συζήτηση του θέματος, η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε τη συμμετοχή της ΔΗΚΕΘ στην αναπτυξιακή σύμπραξη, με τον όρο ότι (η ΔΗΚΕΘ) δε θα παρέχει υποστήριξη σε υπό ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν αντικείμενο ανταγωνιστικό προς τις Δημοτικές κοινωνικές δομές. Με αυτή τη θέση συντάχθηκε και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΚ).
 Η Λαική Συσπείρωση, όπως και οι εργαζόμενοι στη ΔΗΚΕΘ τάχθηκαν εναντίον της συμμετοχής της ΔΗΚΕΘ στη σύμπραξη, καθώς έτσι ο Δήμος συμβάλλει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας αυτού του είδους.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget