Απαντούν με απεργία στο ξεπούλημα



Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Αρον άρον απεσύρθη η τροπολογία με την οποία επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί ότι η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ είναι ενσωματωμένη στα πάγια της επιχείρησης. Ανάχωμα στα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της πώλησης του 66% της εταιρείας ΑΔΜΗΕ Α.Ε. επιχειρούν να υψώσουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, που από χθες τα μεσάνυχτα βρίσκονται σε εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες σε όλη την Ελλάδα.
Οι κινητοποιήσεις τους ξεκινούν με μια μικρή νίκη στα σημεία, καθώς χθες το βράδυ η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποσύρει όπως όπως από το νομοσχέδιο την τροπολογία με την οποία επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ είναι ενσωματωμένη στα πάγια της επιχείρησης.
 Η συγκεκριμένη τροπολογία προέβλεπε ότι ούτε η ΔΕΗ ούτε οι θυγατρικές της έχουν οποιαδήποτε ασφαλιστική υποχρέωση προς τους εργαζόμενους για την περίοδο πριν από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, δηλαδή από το 1966 μέχρι το 1999, διάστημα κατά το οποίο η εταιρεία παρακρατούσε τις ασφαλιστικές και τις εργοδοτικές εισφορές και υλοποιούσε παραγωγικές επενδύσεις. Η τροπολογία σκόνταψε στην αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά πληροφορίες υπήρξαν και νομικά κολλήματα καθώς για το θέμα εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγών της ΓΕΝΟΠ σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.
 Σε ό,τι αφορά την απεργία που ξεκίνησε από χθες τα μεσάνυχτα, οι μονάδες παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τα ορυχεία και όλες οι υπηρεσίες της ΔΕΗ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, αύριο Τετάρτη, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο, τα σωματεία διοργανώνουν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή (3.30 μ.μ.).
 Απούσας της ΓΕΝΟΠ, που δεν έχει ακόμη καταφέρει να συγκροτήσει νέο προεδρείο, οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου που ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Με το νομοσχέδιο αυτό η Ελλάδα θα γίνει μόλις η 6η χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, εν μέσω Μνημονίου, σχεδιάζει να παραδώσει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των νευραλγικών για την εθνική ασφάλεια υποδομών των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού σε ιδιώτες, με ένα τίμημα μάλιστα που δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Μοναδικά κράτη που έχουν μέχρι σήμερα ιδιωτικοποιήσει τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, καθώς και οι τρεις χώρες που κηδεμονεύονται από τους δανειστές Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.
 
Οι βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
 
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν αυταπάτες ότι θα πετύχουν να μπλοκάρουν την ψήφιση του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Αλλωστε, όπως επισήμαναν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, «κανένας από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να πάει κόντρα στην κυβερνητική γραμμή». Οι ίδιοι επισήμαναν χθες πως διαφωνούν κάθετα με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς, ανεξαρτήτως τιμήματος, υποστηρίζοντας πως ο ΑΔΜΗΕ δεν αποτελεί μια απλή εταιρεία, ουσιαστικά αποτελεί το κέντρο ελέγχου ολόκληρης της αγοράς ενέργειας και ως εκ τούτου θα πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου για λόγους στρατηγικής και εθνικής ασφάλειας.
 Παράλληλα, υποστήριξαν πως η ιδιωτικοποίηση θα σημάνει μεγάλες αυξήσεις στα τέλη χρήσης των δικτύων, που από 8% σήμερα θα φτάσουν στο 11% έως 13%, κόστος το οποίο θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget