Αναμείνατε στη… διαθεσιμότητά σας



Χωρίς κανέναν προγραμματισμό για τις διαδικασίες και τον χρόνο μετακίνησής τους σε άλλους φορείς του Δημοσίου, σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον.Βαθύτερα στην «κινούμενη άμμο» της διαθεσιμότητας βυθίζονται σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί. Ο χρόνος μετατρέπεται σε αντίπαλο για την εργασιακή τους επιβίωση, τη στιγμή που η αργοπορία της κυβέρνησης ως προς τις διαδικασίες μετακίνησής τους σε άλλους φορείς του Δημοσίου εντείνει τις ανησυχίες τους για απόλυση.Το ζήτημα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων στις δύο καταργηθείσες δημοτικές υπηρεσίες τέθηκε στη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας ενός συνόλου 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, οπότε θα υπάρξει η εικόνα για τα κενά που θα προκύψουν στους φορείς των υπουργείων. Από τότε οι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους και να αναμένουν την ενδεχόμενη πρόσληψή τους.
 
«Δεν εφυσηχάζουμε»
   
«Αν πραγματικά υπήρχε προγραμματισμός, θα έπρεπε να είχε ξεκαθαριστεί πού πάει ο καθένας», τόνισε εξερχόμενος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος.
 «Ολα εξακολουθούν να είναι ρευστά. Καλούμε σε επαγρύπνηση», επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών του Δήμου Αθηναίων, Απόστολος Κόσσυβας, ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Θάνος Τάτσης, είπε πως, παρά τα όσα λέγονται για έντονο ενδιαφέρον απορρόφησης των δημοτικών αστυνομικών από φορείς υπουργείων, «δεν εφησυχάζουμε αν δεν βγουν οι θέσεις και οι ΚΥΑ. Πρέπει να θερμάνουμε τις μηχανές εντός του Σεπτεμβρίου», επισήμανε. Ως προς το ενδεχόμενο παραμονής του 10% των δημοτικών αστυνομικών σε δημοτικές υπηρεσίες, οι εκπρόσωποί τους ανέφεραν πως ο κ. Μητσοτάκης τούς υπογράμμισε πως είναι θέμα αποκλειστικής διαχείρισης του υπουργείου Εσωτερικών.
 
Αναγνώριση προϋπηρεσίας
 
Κλίμα απαισιοδοξίας επικρατεί ανάμεσα στους σχολικούς φύλακες, οι οποίοι, υπενθυμίζεται διανύουν το 2ο μήνα διαθεσιμότητας. «Εκτίμησή μας είναι ότι από την κυβέρνηση περιμένουν να περάσει το οκτάμηνο προκειμένου να απολυθούν», είπε ο κ. Μπαλασόπουλος. Κύριο αίτημα των σχολικών φυλάκων είναι να αναγνωριστεί μέρος της προϋπηρεσίας τους συνταξιοδοτικά, πλαίσιο με το οποίο υποστηρίζουν ότι δεκάδες συνάδελφοί τους θα συνταξιοδοτηθούν, ευνοώντας την απορρόφηση των υπολοίπων.Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τους παρέπεμψε στο υπουργείο Εργασίας. «Για μας υπάρχει μια αδικία. Ζητούμε να τεθούμε σε διαδικασία κριτηρίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων, Μανώλης Χατζάκης.
 Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, μερίδα σχολικών φυλάκων προχώρησε σε κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών. Υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των δήμων, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες υπηρεσίες υπάρχουν ανάγκες, για το ενδεχόμενο μετάταξης των σχολικών φυλάκων. «Μόνο λόγια», συνόψισε σχολιάζοντας τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Μάρκος Δαρδαμάνης.

Δύο γνωμοδοτήσεις κατά της κινητικότητας
 
Ενα πολύ καλό νομικό «πάτημα» για όσους επιθυμούν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της διαθεσιμότητας δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων, καθώς και κατά της κατάργησης Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ, αποτελούν δύο γνωμοδοτήσεις που συνέταξε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Σωτηρέλης, για λογαριασμό της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
 Βάσει των γνωμοδοτήσεων, οι διατάξεις που θεσπίστηκαν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα και θίγουν την αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επισημαίνεται πως η τακτική της κατάργησης και της σύστασης θέσεων στους ΟΤΑ, χωρίς να προβλέπονται κριτήρια αξιολόγησης των οργανωτικών δομών τους και χωρίς τη συμμετοχή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, θίγει την αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας και αμβλύνει δραστικά την ικανότητα των ΟΤΑ να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις τοπικές υποθέσεις.
 Μεταξύ άλλων τονίζεται πως ο θεσμός της διαθεσιμότητας οδηγεί σε συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων των οποίων καταργείται η θέση και διατυπώνεται η άποψη ότι μπορεί οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις να μην απαγορεύονται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, όμως «οι μεταβολές πρέπει να είναι αποτέλεσμα πολλαπλών σταθμίσεων υπό το πρίσμα της συνταγματικώς κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας και δεν επιτρέπεται να οδηγούν σε αδικαιολόγητη κατάργηση των θέσεων εργασίας με τρόπο μάλιστα οριζόντιο, χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση…»
 Συμπερασματικά, αναφέρεται στις γνωμοδοτήσεις πως η ad hoc κατάργηση δημοτικών ή περιφερειακών Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, χωρίς τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης και τη σύμπραξη των ίδιων των ΟΤΑ σε αυτήν, δεν είναι συνταγματικά θεμιτή.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget