Πόσες θέσεις εργασίας απειλούνται στο Δημόσιο τελικώς;



Της Ευας Καραμανωλη
 Συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη του προγράμματος της κινητικότητας, αλλά και για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν έως τα τέλη του 2013 πρέπει να παραδώσει στο επόμενο -καθοριστικό όπως όλα δείχνουν- ραντεβού με την τρόικα, στις αρχές Απριλίου, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 Η συρρίκνωση και αναδιάρθωση του δημόσιου τομέα και οι προβλεπόμενες από το Μνημόνιο «αναγκαστικές αποχωρήσεις» είναι μεταξύ των προαπαιτουμένων για την καταβολή της επόμενης δόσης. Η ανεπάρκεια των στοιχείων ως προς αυτά τα δύο σημεία ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών.

 Η ηγεσία του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης απάντησε με ποσοστιαίες εκτιμήσεις στις απαιτήσεις της τρόικας, γεγονός που την έφερε για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο σκληρής κριτικής. Σημείο αιχμής, οι 25.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα μέχρι τα τέλη του έτους, τα οργανογράμματα των υπουργείων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και η εξοικονόμηση των κονδυλίων από τις νέες δομές. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από το υπουργείο κρίθηκαν, ως διαφαίνεται, ανεπαρκείς, καθώς το κλιμάκιο των πιστωτών ζήτησε απτά στοιχεία και όχι ποσοστιαίες εκτιμήσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Οι όποιες πιέσεις προκύπτουν από το κακό προηγούμενο των περασμένων ετών», έσπευδαν να επισημάνουν πηγές του υπουργείου την ίδια ώρα που ο Αντώνης Μανιτάκης, επιχειρώντας να διασκεδάσει τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διαμάχη του με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, κατέφευγε στην πρωτοφανή -για εκείνον- πρακτική της έκδοσης ανακοίνωσης προκειμένου να επισημανει την «αγαστή και στενή συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων».
 Μέσω των παρακάτω ερωτήσεων - απαντήσεων δίνεται η εικόνα του όλου ζητήματος.
 1. Πόσες απολύσεις θα γίνουν;
 Το Μνημόνιο κάνει αποδεκτή τη διαδικασία της κινητικότητας στην οποία θα υπαχθούν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλους του έτους. Εξ αυτών, όπως ορίζεται στο κείμενο, σημαντικός αριθμός θα πρέπει να αποχωρήσει. Οι πιστωτές ζητούν από το υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης να ορίσει συγκεκριμένο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν, καθώς και τις υπηρεσίες από τις οποίες θα προέλθουν. Από την πλευρά του ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, όπως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» το θέμα των απολύσεων, υποστηρίζοντας ότι τα συμφωνηθέντα με την τρόικα θα προκύψουν από την εφαρμογή του προγράμματος της κινητικότητας.
 2. Είναι δυνατόν να συρρικνωθεί το Δημόσιο χωρίς να υπάρξουν απολύσεις;
 Προφανώς και όχι. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, ο απαραίτητος για την εφαρμογή του προγράμματος αριθμός θα προκύψει κυρίως από όσους δημοσίους υπαλλήλους κριθούν επίορκοι ή ανεπαρκείς, καθώς και από αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν.
 3. Πόσοι επίορκοι έχουν εντοπιστεί;
 Ο αριθμός τους παραμένει ζητούμενο, καθώς, βάσει της νομοθεσίας, για να κριθεί κάποιος επίορκος και να τεθεί εκτός Δημοσίου θα πρέπει η υπόθεσή του να τελεσιδικήσει. Επί του παρόντος, εκκρεμούν περίπου 7.000 περιπτώσεις που ερευνώνται από το Σώμα Επιθεωρητών Διμόσιας Διοίκησης, χωρίς όμως να έχει διαπιστωθεί «ενοχή». Επιπλέον, 884 έχουν τεθεί σε αργία, ωστόσο εκκρεμεί η κρίση τους από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο.
4. Από πού θα αντληθούν οι 25.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα - κινητικότητα μέχρι το τέλος του έτους;
 Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 2.000 θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, 3.500 από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περίπου 3.300 από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των φορέων και οι υπόλοιποι θα προέλθουν από όσους κριθούν επίορκοι ή ανεπαρκείς, καθώς και από τις συνταξιοδοτήσεις.
 5. Τι συμβαίνει με τους 1.891 δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα από τα τέλη του 2012;
 Είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλες κενές θέσεις του Δημοσίου όπου διαπιστώνεται υποστελέχωση. Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοινώθηκαν συνολικά 2.423 κενές θέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Δικαιοσύνης, αλλά και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
 Συνολικά τα «κενά» είναι κατά 24% περισσότερα από τους «διαθέσιμους». Ηδη έχει ολοκληρωθεί η προθεσμία για τη δήλωση προτίμησης. Η διαδικασία για την ανακοίνωση των θέσεων στις οποίες θα μεταφερθούν θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός διμήνου. Η διαδικασία αφορά και όσους δημοσίους υπάλληλους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά της διαθεσιμότητας και έχουν δικαιωθεί.
 6. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του προγράμματος της κινητικότητας;
 Μέχρι το τέλος του μηνός αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υπουργείων, ενώ στα τέλη Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων. Τον Ιούνιο εκτιμάται οτι θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των δομών υπό την Γενική Κυβέρνηση (δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία κ.λπ.) απ' όπου και υπολογίζεται ότι θα αντληθεί ο μεγαλύτερος όγκος των διαθεσίμων.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget