Σαντιγί σε σπρέι, γαρίδες κοκτέιλ, αναψυκτικά, βαζάκια με
έναν σωρό λαχταριστά προϊόντα, έτοιμες σάλτσες, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
η Βέφα και όλα όσα μας θυμίζουν τη λαμπερή δεκαετία του Ογδόντα...
Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε ένα γευστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο
και τη δεκαετία του ογδόντα και ας διαπιστώσουμε μαζί ότι η υγιεινή διατροφή,
τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, η μοριακή κουζίνα, τα smoothies, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, η
κινόα και όλα αυτά που γνωρίζουμε τόσο καλά και μας αρέσουν σήμερα, κάθε άλλο
παρά τα προτιμούσαμε τις περασμένες δεκαετίες...
Ας ξεκινήσουμε όμως από τη δεκαετία του ’70, την εποχή των
οικογενειακών τραπεζιών και συγκεντρώσεων, τότε που ο αυστηρός μπαμπάς καθόταν
στην κεφαλή του τραπεζιού, η γυναίκα-μητέρα-νοικοκυρά μαγείρευε ακολουθώντας
τις συνταγές της γιαγιάς, του Τσελεμεντέ και της Χρύσας Παραδείση και το φαγητό
δεν φαίνεται να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές της διασκέδασης.
Οδεύουμε προς μια πιο απλή και τυποποιημένη κουζίνα όπου
κεντρική θέση στο μενού έχει το κρέας και η κρέμα γάλακτος που δεσπόζει σε
πολλά πιάτα, όπως η καρμπονάρα, τα ριγκατόνι τέσσερα τυριά, το σουφλέ σπανάκι
και άλλα... λιπαρά εδέσματα που καταναλώνονται με μανία. Η εργαζόμενη νοικοκυρά
βρίσκει σύμμαχο στην «εθνική μαγείρισσα» Βέφα Αλεξιάδου, που τότε λανσάρει τη
διάσημη σειρά βιβλίων της, αλλά και σε κατεψυγμένα προϊόντα και προμαγειρεμένα
εδέσματα που κάνουν την εμφάνισή τους ως λύση στο πρόβλημα του μειωμένου χρόνου
της. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μπορεί να βρει πλέον ένα σωρό λαχταριστά και
πολύχρωμα εδέσματα, έτοιμες σάλτσες σε βαζάκια, μίγματα για κέικ, σαντιγί σε
σπρέι, αναψυκτικά, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και πολλά-πολλά ακόμα.
Το πιο χαρακτηριστικό, όμως, «γρήγορο» πιάτο της ελληνικής
οικογένειας του ’80 είναι σίγουρα η πίτσα, το «γαστρονομικό ισοδύναμο της
βιντεοταινίας». Η πίτσα έκανε δειλά-δειλά την εμφάνισή στη δεκαετία του ‘70,
καθιερώνεται όμως λίγο αργότερα ως απαραίτητο συνοδευτικό για τη βόλτα, το
ματς, το Σαββατόβραδο. Στην ελληνική της εκδοχή, έχει αφράτη, ψωμένια ζύμη,
κίτρινο τυρί που λιώνει, μανιτάρια, ζαμπόν, μπέικον και πιπεριά ενώ η κορωνίδα
του είδους είναι η «πίτσα σπέσιαλ» που φορτώνεται με όλα τα προϊόντα που
διαθέτει το κατάστημα. Η πίτσα παραδίδεται κατ’ οίκον, δεν χρειάζεται να
σερβιριστεί επίσημα στο τραπέζι αλλά τρώγεται χωρίς πιάτο, με χαρτοπετσέτα στον
καναπέ μπροστά στην τηλεόραση.
Δημοσίευση σχολίου