Την ώρα που ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να λάβει σκληρά μέτρα εναντίον μισθωτών και συνταξιούχων και να περικόψει τις κρατικές δαπάνες κάποιοι πολιτικοί συνεχίζουν προκλητικά τους διορισμούς του οικογενειακού τους περίγυρου και διασώζονται χάρη σε μια περίεργη πολιτική... ομερτά αφού οι πράξεις τους δεν τιμωρούνται, δεν ανακαλούνται, ούτε καν στηλιτεύονται !
Μπορεί ένας αντιπρόεδρος της Βουλής να έχει διορίσει, με τον προκλητικότερο τρόπο, όλο του το σόι στη Βουλή και να παραμένει στη θέση του; Κι όμως αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Γιάννη Τραγάκη, πρώτου αντιπροέδρου της Βουλής, ο οποίος μετά τον γαμπρό του, την κόρη του και το γιό του διόρισε στις 31-07-2012, δηλαδή στα τέλη του προηγούμενου μήνα, μόλις εξελέγη αντιπρόεδρος, και την αδελφή του γαμπρού του στο Kοινοβούλιο. Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Βουλής στο γραφείο του κ. Τραγάκη διορίστηκε η Καλλιόπη Λεοντή, αδελφή του γαμπρού του Αναστασίου Λεοντή, ο οποίος είναι ήδη διορισμένος στη Βουλή.
Το ίδιο είχε πράξει λίγο νωρίτερα ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος έμεινε μόνο μια μέρα Πρόεδρος της Βουλής και όμως του έφτασε για να διορίσει την κόρη του.
Σε οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου, στο γραφείο του τέως προέδρου της Βουλής, δηλαδή του πατέρα της διορίστηκε η κόρη του κ. Πολύδωρα. Ο διορισμός έγινε όταν ο Βύρων Πολύδωρας ήταν πρόεδρος για μια μέρα (Εφημερίς της Κυβερνήσεως, αρ.φ. 344, 23/7/2012, υπ'αριθμ.8574/6100/11-7-2012).
Επιπλέον, ο κ. Πολύδωρας είχε αποσπάσει τις δύο κόρες του στο υπουργικό του γραφείο όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Καραμανλή. Είχε μάλιστα υπερασπιστεί την απόφασή του να προσλάβει και τις δύο κόρες του στο υπουργείο και είχε αρνηθεί ότι πρόκειται περί ευνοιοκρατίας σε συνέντευξη που παραχώρησε τότε στο περιοδικό Ταχυδρόμος: «Τις έχω εδώ για να εκπαιδεύονται στη σύγχρονη διοικητική γραφειοκρατία. Κυρίως τις θέλω εγώ κοντά μου και μάλιστα η αμοιβή τους είναι, εν παρενθέσει, ένας μισθός και για τις δύο. Οχι δύο, αλλά ένας ταπεινός μισθός».
Ακόμη προκλητικότερη του διορισμού της κόρης του κ. Πολύδωρα στη Βουλή είναι η σιωπή που περιβάλλει την υπόθεση. Ο ίδιος ο βουλευτής δεν αισθάνθηκε υποχρεωμένος να αναφερθεί στο ζήτημα, απέφυγε να το σχολιάσει ελπίζοντας ότι θα ξεχαστεί, ενώ από το γραφείο του Πρωθυπουργού δεν θεώρησαν πρέπον να λάβουν μέτρα ή να βάλουν τέλος σε αυτή την προκλητική πρακτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τραγάκης ανέλαβε να υπερασπιστεί τον συνάδελφό του κ. Πολύδωρα όταν η υπόθεση του διορισμού της κόρης του αποκαλύφθηκε στον Τύπο !
Αφού όλοι διορίζουν «ατιμωρητί» την οικογένειά τους και η πρακτική δεν επισείει καμία συνέπεια -έστω ηθική- το ίδιο σκέφθηκε να κάνει και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, τοποθετώντας την μνηστή του ανιψιού του ως «μετακλητή» στο γραφείο του στην Βουλή.
Ο κ. Πετσάλνικος προωθεί διορισμούς στο γραφείο που διατηρεί στη Βουλή, όπως δικαιούται βάση νόμου παρότι δεν είναι πλέον βουλευτής αφού δεν ήταν καν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές. Στο τελευταίο ΦΕΚ 367/31-7-2012, εμφανίζεται το όνομα της κυρίας Καλύβα Όλγας του Χρήστου, με πτυχίο λυκείου, η οποία τοποθετείται ως «μετακλητή» στο γραφείο του κ. Πετσάλνικου. Η εν λόγω υπάλληλος όμως είναι μνηστή του ανιψιού του κ. Πετσάλνικου, και γιου του Κωνσταντίνου Πετσάλνικου, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος Μακεδνών.
Αλλοι πολιτικοί δεν διστάζουν να διορίζουν στα γραφεία τους ως συνεργάτες δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι λαμβάνουν πρακτικά δύο μισθούς ενώ εργάζονται σε μία θέση. Τελευταίο παράδειγμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Συγκεκριμένα ο κ. Λυκουρέντζος στις 2 Ιουλίου 2012 διόρισε ως μετακλητό υπάλληλο στο πολιτικό γραφείο του έναν γιατρό του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο εν λόγω υπάλληλος σύμφωνα με την απόφαση, θα λαμβάνει εκτός του κανονικού μισθού του από τον ΕΟΦ και έναν ακόμα μισθό ίσο με «το 50% των αποδοχών της κύριας θέσης του» ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του στο Πολιτικό Γραφείο του υπουργού, όπου θα είναι διευθυντής.
Η υπόθεση αυτή, που είναι συνήθης πρακτική των υπουργών, προκαλεί βέβαια το ερώτημα του πως μπορεί ο εν λόγω γιατρός να εκτελεί χρέη διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού, και ταυτόχρονα να εργάζεται κανονικά στον ΕΟΦ σε ώρες γραφείου, όπου θα διατηρήσει τη θέση του και φυσικά θα συνεχίσει να λαμβάνει τον πλήρη μισθό του...
Αντίστοιχη περίπτωση υπάρχει και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης τοποθέτησε ως μετακλητή υπάλληλο στο Πολιτικό Γραφείο του «με παράλληλη άσκηση των κύριων καθηκόντων της» μια υπάλληλο που εργάζεται στην Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου του. Δηλαδή, η υπάλληλος θα παραμείνει εντός του υπουργείου -το οποίο είναι αρμόδιο υποτίθεται για την αξιοκρατική αναμόρφωση του δημοσίου τομέα- για να κάνει την δουλειά που της ανατέθηκε εισπράττοντας τον μισθό της αλλά και έξτρα 30% για την «παράλληλη εργασία».
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθεις να περιορίσει το σπάταλο κράτος και να περικόψει δαπάνες με ουσιαστικές αλλά και συμβολικές κινήσεις -ήταν έτοιμος ακόμη και να ταξιδέψει με το αεροπλάνο της γραμμής για Βερολίνο-Παρίσι- προκειμένου να δώσει το καλό παράδειγμα και να επιβάλλει πνεύμα λιτότητας εν μέσω κρίσης οφείλει να ξεκαθαρίσει σε ορισμένους πολιτικούς ότι δεν μπορούν να προκαλούν το κοινό αίσθημα διορίζοντας τα μέλη της οικογένειάς τους στο δημόσιο, την ώρα που οι διορισμοί έχουν κοπεί με το μαχαίρι για όλους τους κοινούς θνητούς.
Εν είδει παραδειγματισμού οφείλει, επίσης, ο Πρωθυπουργός να ανακαλέσει στην τάξη τους πολιτευτές του κόμματός του, οι οποίοι προκειμένου να διασφαλίσουν την προσωπική τους πολιτική επιβίωση προκαλούν εντός και εκτός Ελλάδας με παλαιοκομματικές μεθόδους.
Δημοσίευση σχολίου