Δροσιά στο σπίτι

Ο χειμώνας είναι καιρός για …δύο. Το καλοκαίρι είναι καιρός για ..κρύο! Και αυτό γιατί όλοι μας θέλουμε τη ζέστη στην παραλία, στη βραδινή βόλτα με το κάμπριο αλλά όχι …στο σπίτι που θέλουμε να είμαστε λίγο πιο δροσερά…
Το κλιματιστικό είναι μία λύση αλλά δεν είναι ούτε η πιο οικονομική ούτε η πιο οικολογική. Ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι.



Ανεμιστήρας

Πρώτος και καλύτερος ο
ανεμιστήρας./strong> οροφής. Φρικαλέοι και θορυβώδεις πριν μία δεκαετία. Designάτοι, ήσυχοι και αποδοτικοί τα τελευταία χρόνια.
Οι ανεμιστήρες αρχίζουν να γίνονται της μόδας –χωρίς φωτάκια παρακαλώ!- και μπαίνουν στα σπίτια και κυρίως στις κρεβατοκάμαρες.
Ρίχνουν σημαντικά την θερμοκρασία στο χώρο που λειτουργούν και καταναλώνουν 60 watt εκεί που ένα κλιματιστικό θέλει 1000. Τα καλά μοντέλα είναι σαν έργα τέχνης και …κοστίζουν αντίστοιχα, ενώ έρχονται με προδιαγραφές και εγγύηση από εταιρίες που ειδικεύονται στην μελέτη και κατασκευή τους εδώ και δεκαετίες. Υπολογίστε από 60€ και πάνω ενώ αν μιλήσουμε για κομμάτια με ξεχωριστό design φτάνουμε στα 500 και βάλε.
Δες ανεμιστήρες οροφής συγκλονιστικού design εδώ: http://www.italexport1a.it/eng/ και για την Ελλάδα εδώ: http://www.casaluce.gr/. Από τους κορυφαίους στον πλανήτη και οι ανεμιστήρες της αμερικανικής Hunter, εντελώς αθόρυβοι και εξαιρετικά αποδοτικοί. (www.hunterfan.com).

Φυτά

Η λύση της φύτευσης της βεράντας μας είναι η πιο φυσική αντίδραση στη ζέστη. Αν το μπαλκόνι μας –και άρα τα παράθυρα και οι τοίχοι- είναι στο μονοπάτι του ήλιου όλη την ημέρα, η προστασία τους με φυτά θα έχει σημαντικά και αντιληπτά αποτελέσματα –άσε την ομορφιά. Τα πιο οικονομικά και γρήγορα σε ανάπτυξη φυτά είναι είτε τα Λέιλαντ είτε τα θαμνώδη Λουσίντιουμ και οι Φωτίνιες. Και τα τρία είδη μπορούν αν αγοραστούν σε μικρά μεγέθη για 15 ευρώ και μέσα σε ένα χρόνο να έχουν πάρει 1 μέτρο και βάλε ή να αγοραστούν ήδη στο 1.5 εως 2 μέτρα προς 40-50€ το καθένα και να μην περιμένουμε καθόλου για την ανάπτυξή τους. Το αποτέλεσμα είναι όμορφο και δροσερό.

Τέντες


Οι τέντες παραδοσιακά μειώνουν τη θερμοκρασία στο μπαλκόνι (άρα και το σπίτι, καθώς ενεργούν ως "ασπίδα" που αποτρέπει τον ήλιο να μπει μέσα στο χώρο μας) και σου επιτρέπουν να κάθεσαι έξω όταν ο ήλιος καίει. Άρα το καλό που προσφέρουν είναι διπλό.
Όσο καλό αποτέλεσμα και αν έχουν όμως, το κόστος είναι μεγάλο -περίπου 500€ για κάθε τρία μέτρα μπαλκονιού και άρα ειδικά αν νοικιάζει το σπίτι, θα πρέπει να το συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη. Εγώ, στα σπίτια που έχω νοικιάσει μείωνα το νοίκι κατά 100 ευρώ για ένα χρόνο. Έτσι, έχοντας πληρώσει περίπου 1700 ευρώ για τέντες, έπαιρνα πίσω σχεδόν τα μισά. Not bad. Βάζοντας τέντες, να θυμάσαι ότι επιλέγουμε ανοιχτά χρώματα και προσπαθούμε να ακολουθήσουμε το ύφος της υπόλοιπης πολυκατοικίας …εκτός κι αν είναι για κλάματα οπότε κάνουμε εμείς μία διαφορετική καλή αρχή!
Τέλος, αν πληρώσουμε για τέντες καλό είναι να τοποθετήσουμε αυτές με ηλεκτρικό μοτέρ (+150€) αλλά και με αισθητήρα αέρα. Αυτό σημαίνει ότι αν λείπουμε τις έχουμε ξεχάσει ανοιχτές και πιάσει δυνατός άνεμος, θα μαζευτούν μόνες τους και δεν θα καταστραφούν.
Τέλος να τονίσουμε πως οι τέντες με βραχίονες, είναι μεν πιο ωραία λύση αισθητικά, αλλά δεν είναι ανθεκτικές στον ισχυρό άνεμο απ'ό,τι οι παραδοσιακές. Αν βρίσκεσαι σε σημείο που σε δέρνει το μελτέμι, μην ακούσεις τι θα προσπαθήσει να σού πουλήσει ο μάστορας, που κερδίζει περίπου 200 ευρώ περισσότερα ανά μπαλκόνι. Οι κλασσικές τέντες είναι σαφώς καταλληλότερες και οικονομικότερες.

Μεμβράνες

Αν για οποιοδήποτε λόγο θέλουμε να ανεβάσουμε το κόστος της επέμβασής μας μπορούμε να τοποθετήσουμε στα παράθυρα του σπιτιού, μονά ή διπλά δεν έχει σημασία, μεμβράνες ίδιες με αυτές των αυτοκινήτων. Το αποτέλεσμα, ειδικά σε κτίρια που πυρώνουν από τον ήλιο, είναι σημαντικό. Το ευχάριστο στην ιστορία με τις μεμβράνες είναι ότι ενώ ο ήλιος μπαίνει κανονικά στο σπίτι, δεν μπαίνει η ζέστη. Το δυσάρεστο είναι ότι το κόστος ξεπερνά και αυτό των κλιματιστικών και αυτών των τεντών, οπότε αν δεν μιλάμε για ιδιοκατοίκηση δεν αξίζει…

Ταράτσα

Τα ρετιρέ που έχουν πρόσβαση αλλά και ιδιόχρηση ταράτσα.�, έχουν άλλη μία λύση στο τσεπάκι τους. Η λύση αυτή είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική αλλά και η πιο φιλική στο περιβάλλον. Μιλάμε φυσικά για έναν ταρατσόκηπο, ο οποίος θα μειώσει τη θερμοκρασία στο διαμέρισμά μας αλλά θα μας προσφέρει και ένα όμορφο περιβάλλον για άραγμα. Αυτό που χρειάζεται είναι να σιγουρέψουμε ότι η πλάκα αντέχει τα παραπάνω κιλά που θα προσθέσει μία φύτευση έτοιμου γκαζόν με βάθος χώματος 5 εκατοστά. Αν όλα είναι ο.κ, χρειαζόμαστε μία καλή στεγανοποίηση με πλαστικό, τη σπορά του γκαζόν, την τοποθέτηση δέντρων για σκίαση σε μεγάλες γλάστρες και θα βρεθούμε με την προσωπική μας όαση. Δεν στοιχίζει λίγο αλλά αξίζει κάθε ευρώ που θα ξοδέψετε ή μάλλον που θα επενδύσετε(!) γιατί πιστέψτε μας, θα δώσετε μεγάλη αξία στο σπίτι.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.menslounge.gr/

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget