Συνεταιριστική «ασπίδα» στις τιμές παραγωγού για τα δημητριακά

 
Μία μετά την άλλη οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας ανακοινώνουν τις τιμές που θ’ απορροφήσουν την παραγωγή δημητριακών, σκορπώντας χαμόγελα αισιοδοξίας σε όσους προτίμησαν εφέτος να «τιμήσουν» τις εν λόγω καλλιέργειες.
Οι διεθνείς συγκυρίες, με την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση δημητριακών για επισιτιστικούς σκοπούς, σε συνδυασμό με τις απώλειες που καταγράφουν οι σοδειές σε πολλές περιοχές του πλανήτη, μεταξύ αυτών και ευρωπαϊκών χωρών, όπως ο γαλλικός βοράς αλλά και το γεγονός η ελληνική σοδειά σ’ ένα μεγάλο της μέρος έμεινε στο «απυρόβλητο», χωρίς ωστόσο να λείψουν τα προβλήματα, λειτουργούν θετικά στο μέτωπο των τιμών.
Αυτό εξάλλου προκύπτει από τις Ενώσεις, οι οποίες ως τώρα ανακοίνωσαν τιμές.
Ειδικότερα, στα 24 λεπτά το κιλό όρισε την τιμή του σκληρού σιταριού Α' και Β' ποιότητας η ΕΑΣ Τρικάλων κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων σε έκτακτη συνεδρίαση στις 20/6 συζήτησε για τις τιμές αγοράς δημητριακών (σιτάρι σκληρό, σιτάρι μαλακό και κριθάρι). Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ, με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών και της Ένωσης αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να πληρώσει τους σιτοπαραγωγούς για το σκληρό σιτάρι Α’ και Β’ κατηγορίας 24 λεπτά το κιλό και την επόμενη κατηγορία 1 λεπτό το κιλό χαμηλότερα, δηλαδή, 23 λεπτά. Για το μαλακό σιτάρι καθορίστηκε τιμή 23 λεπτά το κιλό και για το κριθάρι 21 λεπτά το κιλό.
Λίγο νοτιότερα, στο νομό Φθιώτιδας, στα 25 λεπτά αγοράζει το σιτάρι την εφετινή χρονιά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαμίας. Παράλληλα, στα 18 λεπτά διαμορφώθηκε η τιμή, που προσφέρει η στερεοελλαδίτικη Ένωση, για το κριθάρι Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Θανάση Παπαθανασόπουλο "η τιμή αυτή είναι παρα πολύ ικανοποιητική για το παραγωγό ,που πέρυσι πήρε για το ίδιο προϊόν μόλις 12 λεπτά" και συνέχισε" ελπίζουμε σε περαιτέρω άνοδο της τιμής την επόμενη περίοδο αφού αυτό δείχνουν όλα τα σημάδια της αγοράς".
Επιστρέφοντας και πάλι στην περιοχή της Θεσσαλίας, στα 0,20 λεπτά το κιλό αγοράζει η 'Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου το σκληρό σιτάρι που θα παραδίδουν στα σιλό Αγίου Δημητρίου, Στεφανοβικείου και Μικρού Περιβολακίου οι παραγωγοί, με την τιμή να είναι η αρχική και να είναι αυξημένη από πέρυσι ήδη κατά 0,07 λεπτά.
Όπως δήλωσε στο paseges.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος, η τελική θα διαμορφωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, όταν και θα πουληθούν τα σιτάρια, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος για το ύψος της.
Η προκαταβολή στους παραγωγούς που θα παραδώσουν το σκληρό σιτάρι τους στα σιλό της Ένωσης θα δίνεται αμέσως, ενώ η εκκαθάριση θα γίνει με την τελική πώληση του προϊόντος. Εν τω μεταξύ ο καιρός στο θεσσαλικό κάμπο παρέμεινε βροχερός το τελευταίο διάστημα και ειδικά στη Μαγνησία οι βροχές των τελευταίων τεσσάρων ημερών οδήγησαν σε ποιοτική υποβάθμιση των σιτηρών.
«Οι βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των σιτηρών ωστόσο μέχρι και να πάρουμε το προϊόν δεν μπορούμε να ξέρουμε σε τι βαθμό έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα τους», τόνισε στο paseges.gr ο κ. Πρίντζος.
Μάλιστα διευκρίνισε πως ανάλογα με την ποιότητα η τιμή θα διαμορφωθεί και σε μεγαλύτερα ή χαμηλότερα ποσοστά, ενώ πρόσθεσε ότι και οι βροχές έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα την έναρξη του θερισμού.
Την ίδια στιγμή όπως εξήγησε ο κ. Πρίντζος η διαμόρφωση των τιμών κινείται σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας της μικρής παραγωγής σε Ιταλία και Βόρεια Γαλλία με αποτέλεσμα οι περισσότερες βιομηχανίες παραγωγής ζυμαρικών – το μεγαλύτερο μέρος του σκληρού σίτου απορροφάται από τις συγκεκριμένες βιομηχανίες – να έχουν σπεύσει να προμηθευτούν σκληρό σιτάρι και λόγω της αυξημένης ζήτησης να έχει αυξηθεί και η τιμή.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget