Kοινά στοιχεία μεταξύ της Ιρλανδίας και της Ελλάδας

Kοινά στοιχεία μεταξύ της Ιρλανδίας και της Ελλάδας εντοπίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Irish Times, Richard Pines, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου στις Βρυξέλλες. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, οι δύο ηγέτες επέστρεψαν στην πατρίδα τους από τις Βρυξέλλες στις 11 Μαρτίου, λιγότερο αισιόδοξοι από όσο περίμεναν. Αφενός ο Kenny δεν υποχώρησε στο θέμα του φόρου επιχειρήσεων. Αφετέρου, ο Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι πέτυχε βελτίωση των όρων αποπληρωμής, έπρεπε να καταβάλλει υψηλό αντίτιμο, συμφωνώντας στην πώληση περισσότερων περιουσιακών στοιχείων από ό,τι περίμενε.

Ο κ. Pines συνδέει το αποτέλεσμα της συνόδου με την πρόσφατη «ένταση» που δημιουργήθηκε στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα μετά τη συνέντευξη Τύπου των τριών εκπροσώπων της στην Αθήνα. Όπως αναφέρει, «η γλώσσα του σώματος κ
 αι ο τόνος των τριών ομιλητών στη συνέντευξη Τύπου ήταν με λίγα λόγια ότι ‘’είμαστε εδώ για να σας τιμωρήσουμε επειδή είστε κακά παιδιά’’».
Η άμεση και επίσημη αντίδραση του Παπανδρέου, λέει ο αρθρογράφος, ήταν να τηλεφωνήσει στον Ντομινίκ Στρος Καν. Ωστόσο, η επιμονή της τρόικας ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα από ότι επιθυμεί η Αθήνα, επιβεβαιώθηκε στη συμφωνία των Βρυξελλών. Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πουλά περιουσιακά στοιχεία αξίας 240 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα για τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Pines, το αδιαμφισβήτητο πρόβλημα του Παπανδρέου είναι ότι, χωρίς τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί να προωθήσει, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι περίπου βέβαιο ότι θα επανέλθουν. Αυτά τα οικονομικά προβλήματα έχουν επηρεάσει την ψυχολογία Ελλήνων, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα οικονομικά προβλήματα των Ιρλανδών.
Ακαδημαϊκοί από την Ιρλανδία, όπως σημειώνει ο
 αρθρογράφος, συνυπέγραψαν στις αρχές του μήνα την έκκληση για δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου αναφορικά με την ελληνική κρίση, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος ακριβώς έχει την ευθύνη για την κρίση και ποιος χρωστάει τι σε ποιόν. Προέβησαν σ’ αυτή την κίνηση πιστεύοντας ότι «οι αληθινοί ένοχοι δεν είναι οι πολίτες στο δρόμο, αλλά οι τραπεζίτες τους οποίους ανέχτηκε μία εφησυχασμένη κυβέρνηση».
Ο κ. Pines κλείνει το άρθρο του με την παρατήρηση ότι η 25η Μαρτίου, ημέρα της εθνικής ανεξαρτησίας για την Ελλάδα, θα είναι πιθανότατα η πιο κρίσιμη ημέρα στην πολιτική σταδιοδρομία του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς αλλάζει η συγκυρία στην Ευρώπη, με το συνεχώς αυξανόμενο αίσθημα στην Φινλανδία ότι Ελλάδα και Ιρλανδία δεν θα έπρεπε καταρχήν να είχαν διασωθεί και με την Πορτογαλία να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget