Προ των πυλών τα «πλωτά» φωτοβολταϊκά

Το πρόβλημα της εύρεσης τεράστιων εκτάσεων γης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών αναμένεται να λύσει η εγκατάσταση «πλωτών» φωτοβολταϊκών, η οποία ήδη αναπτύσσεται από την ισραηλινή εταιρία Solaris Synergy σε συνεργασία με τη γαλλική EDF Group.
Σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης της ιδέας αυτής, οι πλωτοί ηλιακοί σταθμοί δε θα είναι εγκατεστημένοι σε ανοιχτές θάλασσες αλλά σε βιομηχανικές λεκάνες νερού που ήδη χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας, ή για βιομηχανικές ή γεωργικές χρήσεις. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι νέες αυτές ηλιακές εγκαταστάσεις δε θα προκαλέσουν «ζημιά» στα φυσικά τοπία και το περιβάλλον γενικότερα.
Η κατασκευή ενός πρωτοτύπου συστήματος τέτοιου τύπου έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου ενώ η φάση υλοποίησης αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2011.
Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο Cadarache, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, σε μια προνομιακή τοποθεσία, που ανήκει στο γαλλικό ηλεκτρικό δίκτυο και είναι κοντά σε μια τοπική υδροηλεκτρική εγκατάσταση, που θα παρέχει την απαραίτητη επιφάνεια νερού για την εγκατάσταση του συστήματος. Θα λειτουργεί επί τόπου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εννέα μηνών, ενώ θα αξιολογούνται οι επιδόσεις και η παραγωγικότητα του συστήματος, μέσα από εποχιακές μεταβολές και διάφορες στάθμες ύδατος. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας πιστεύουν ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2012, θα έχουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η έναρξη διάθεσης της τεχνολογίας αυτής στην αγορά.
Η EUREKA παρείχε την πλατφόρμα στήριξης που επέτρεψε την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο εταιρειών. Αφού το έργο, που ονομάζεται AQUASUN, έλαβε την επωνυμία «EUREKA», βρήκε ταυτόχρονα στήριξη από τον ισραηλινό Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το έργο σε επίπεδο συνεργασίας», λέει ο Δρ Elyakim Kassel, συντονιστής του έργου AQUASUN και Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στη Solaris Synergy.
Όσον αφορά το κόστος, οι προγραμματιστές κατάφεραν να κατεβάσουν το κοστολογικό επίπεδο που συνδέεται με την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής με δύο τρόπους. Πρώτα μείωσαν την ποσότητα των ηλιακών κυττάρων που χρησιμοποιούνται, χάρη σε ένα σύστημα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, που βασίζεται σε καθρέπτες, διατηρώντας παράλληλα σταθερή την ποσότητα της ενέργειας που παράγεται. 

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget