Οι τιμές των τροφίμων "θα συνεχίσουν να αυξάνονται" προειδοποιεί οικονομολόγος.

Καναδός οικονομολόγος προειδοποιεί τους "αγανακτισμένους" καταναλωτές πως οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ-μάρκετ δεν θα διορθωθούν προς τα κάτω, αντίθετα θα συνεχίσουν την ανιούσα πορεία τους. Ο Ντέρεκ Χολτ, αντιπρόεδρος της Scotia Capital Economics, σημειώνει πως οι τιμές των τροφίμων σημείωναν πτώση επί χρόνια λόγω της παγκοσμιοποίησης της αγοράς. Αλλά είναι η ίδια η παγκοσμιοποίηση που προκαλεί πλέον την άνοδό τους.
"Η εποχή των φτηνών τροφίμων παρήλθε" δήλωσε ο οικονομολόγος. "Έχουμε περάσει περίπου ενάμισι αιώνα κατά τον οποίο σημειωνόταν πτώση στις τιμές των τροφίμων. Αλλά από την περασμένη δεκαετία κι εντεύθεν υπάρχουν δυνάμεις που θα μεταβάλλουν την κατάσταση, κυρίως οι αναπτυσσόμενες αγορές".

Καθώς οι αγορές στην Κίνα και την Ινδία έχουν αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία, τα εισοδήματα των πολιτών τους έχουν ανεβεί, επιτρέποντας στη μεγάλη μάζα να αγοράζει κρέας και ψυγεία--πολυτέλειες που προηγουμένως απολάμβανε μόνο η ελίτ, προσθέτει.

Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των πολιτών των αναπτυσσόμενων κρατών "πιέζει" την παγκόσμια αγορά τροφίμων και προκαλεί άνοδο των τιμών.

Την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν 2,2% το Φεβρουάριο, σημειώνοντας ρεκόρ αύξησης για δεκαετίες.

Η οργάνωση προειδοποίησε πως οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Καναδό οικονομολόγο η αύξηση της τιμής των τροφίμων είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους επαναστάτησαν οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος επισημαίνει πως οι παγκόσμιες αγορές έχουν εισέλθει σε "φαύλο κύκλο".

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget