Πρόκειται για την κοντινότερη απόσταση μεταξύ των δύο ουράνιων σωμάτων από το 1992, χαρίζοντας έτσι στους ρομαντικούς μια εντυπωσιακή Πανσέληνο και στους αστρονόμους ένα σπάνιο φαινόμενο γνωστό ως "σεληνιακή περίγειος"
.
Αρκετοί ωστόσο είναι εκείνοι που σπεύδουν να συνδέσουν το φαινόμενο - γνωστό και ως σεληνιακό περίγειο – με φυσικές καταστροφές που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων κοντινών ταξιδιών της Σελήνης προς τη Γη
Συγκεκριμένα, αναφέρουν τις χρονιές 1955, 1974, 1992 και 2005, κατά τις οποίες ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν πλήξει τον πλανήτη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τσουνάμι που τον Δεκέμβριο του 2004 είχε στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στην Ινδονησία, λίγες μέρες πριν την εμφάνιση της τεράστιας Σελήνης στον νυχτερινό ουρανό τον Ιανουάριο του 2005.
Τι λένε έλληνες και ξένοι επιστήμονες
Οι καθηγητές Αστροφυσικής του Α.Π.Θ. Λουκάς Βλάχος και Νικόλαος Σπύρου, κάνουν λόγο περί ανοησιών και υποστηρίζουν πως ο κόσμος δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τέτοιες τοποθετήσεις.
«Πρόκειται για μια μικρή ασήμαντη διαταραχή. Τίποτα απολύτως δε θα συμβεί. Μόνο περιφρόνηση μπορώ να έχω σ’ αυτούς που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, γιατί δείχνει αγραμματοσύνη και έλλειψη εμπιστοσύνης στην επιστήμη. Και να συνέβαινε κάτι τέτοιο, δε θα ήμασταν ατάραχοι αυτές τις
μέρες. Θα μας απασχολούσε ιδιαίτερα», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Βλάχος. Από την πλευρά του ο κ. Σπύρου επισήμανε πως μπορεί η τροχιά της Σελήνης προς τη Γη να είναι ελλειπτική, αλλά αυτό δε συντρέχει καμία ανησυχία.
Αλλά και οι ξένοι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το στενό φλερτ της Γης με τον δορυφόρο της δεν θα επηρεάσει τις ισορροπίες στον πλανήτη μας. " Δεν θα υπάρξουν σεισμοί ή εκρήξεις ηφαιστείων λόγω του φαινομένου, εκτός βέβαια και αν επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να συμβούν"
Δημοσίευση σχολίου