ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ATM


 -Θωμάς Κιούσης-

 Το ερώτημα για τα πρόστιμα στις τράπεζες είναι γιατί άργησαν τόσο πολύ οι αρχές, γεγονός που επέτρεψε να ενταθούν και παγιωθούν πολιτικές αυθαιρεσίας με την τιμολογιακή τους πολιτική.

Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισαν οι απανωτές εξαγορές και συγχωνεύσεις μέσα στην κρίση με αποτέλεσμα να μείνουν 4 (συν μία) τράπεζες, φυσικά "για το καλό μας", όπως πολυδιαφημιζόταν τότε. Και τι δεν είχαμε ακούσει: Για ισχυρό τραπεζικό σύστημα (που κρατήθηκε όρθιο στις πλάτες των φορολογουμένων, χωρίς καμία φυσικά αναγνώριση στη συνέχεια, αλλά και με "ιδιαίτερη" μεταχείριση όπως η αναβαλλόμενη φορολογία), για χρηματοδοτήσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία κλπ.

Το αποτέλεσμα πέρα από τα μεγάλα λόγια ήταν αναμενόμενο. Ο ανταγωνισμός που υπήρχε μεταξύ των τραπεζών για νέους πελάτες και μερίδια αγοράς εκμηδενίστηκε, ξεκίνησαν χρεώσεις και προμήθειες που δεν υπήρχαν, μαζικές απολύσεις υπαλλήλων, κλείσιμο καταστημάτων παραμερίζοντας τις ανάγκες και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο covid έδωσε την αφορμή να ενταθούν πολιτικές αυθαιρεσίας που εξακολουθούν και παραμένουν, όπως τα όρια για καταθέσεις και αναλήψεις στα ταμεία, συναντήσεις κατόπιν ραντεβού. Κάποτε παρακάλαγαν να μπει πελάτης στο κατάστημα γιατί ήταν μια ευκαιρία για ενίσχυση συνεργασίας, διατήρηση (loyalty), σταυροειδεις πωλήσεις (cross selling). Τώρα ταλαιπωρία και "παγωμένη" αντιμετώπιση.

Εντύπωση προκαλεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού από τις 50 περίπου χρεώσεις που εξέτασε, κατέληξε σε πρόβλημα ύψους και εναρμονισμένων πρακτικών, μόνο στην ανάληψη μετρητών από ATM άλλης τράπεζας.

Δηλαδή όλα τα υπόλοιπα όπως τα εμβάσματα, οι εκδόσεις καρτών, αλλά και η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, είναι εντάξει;

Επίσης εντύπωση προκαλεί η γρήγορη και εύκολη αποδοχή του προστίμου των 41,7 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για να μην τραβήξουν σε χρόνο τα δικαστήρια. Κάτι σαν τη λογική "να κάτσεις να μαλώσεις τώρα;". Σαν ιδιώτης όμως αν κάνεις το λάθος και χρωστάς λίγα ευρώ, αρχίζουν τηλεφωνήματα και επιστολές υπενθύμισης, μπαίνεις και παραμένεις στα μαύρα κατάστιχα.

Αν σκεφτεί κανείς ότι το σωρευτικό πρόστιμο δεν ξεπερνά το 2,5% των συνολικών εσόδων τους από προμήθειες,  ότι τους πρώτους 7 μήνες του 2023, τα έσοδα των τραπεζών από προμήθειες ανήλθαν σε 1,4 δις, είναι κατανοητό ότι το πρόστιμο των 41,7 εκατ. ευρώ είναι απολύτως... διαχειρίσιμο.

Είναι φανερό ότι οι τράπεζες έχουν κόψει δεσμούς με την κοινωνία και λειτουργούν με γνώμονα το όφελος των μετόχων και των υψηλόβαθμων στελεχών τους.

Το πρόστιμο είναι μια καλή αρχή. Δεν αρκούν όμως μόνον τα ΑΤΜ.

Χρειάζεται διερεύνηση για το σύνολο της τιμολογιακής πολιτικής. Χρειάζεται επίσης, ενίσχυση του ανταγωνισμού με είσοδο και άλλων ιδρυμάτων πάντα με ισχυρούς κανόνες για την ασφάλεια των πελατών τους και θεσμική παρουσία του ελεγκτικού μηχανισμού σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και των χρεώσεων, για να αλλάξει η εικόνα προς όφελος της οικονομίας και για τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget