Wired: Τι γράφει για την κατασκοπία στην Ελλάδα;

 Στο Wired των περισσότερων από 53.1 εκατομμυρίων ‘επισκεπτών’ κάθε μήνα, υπάρχει ένα κείμενο με τίτλο “Τα σκάνδαλα spyware διασχίζουν την Ευρώπη”.

 Οι αρθρογράφοι εξηγούν πως “η τελευταία κρίση που συγκλόνισε την ελληνική κυβέρνηση, δείχνει ότι το πρόβλημα επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνά το περιβόητο Όμιλο NSO”.

“Το γραπτό μήνυμα που παρέσυρε τον Θανάση Κουκάκη σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Watergate της Ευρώπης ήταν τόσο ακίνδυνο, που μετά βίας θυμάται ότι το έλαβε.

 Ο οικονομικός δημοσιογράφος, που έχει έδρα στην Αθήνα, έλαβε το μήνυμα στο iPhone 12 Pro που έχει, στις 12/7 του 2021. Αποστολέας ήταν ένας αριθμός που δεν γνώριζε. Κάτι που δεν ήταν ασυνήθιστο για εκείνον, καθώς είχε συμπληρώσει τριετία σε έρευνα για τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση και ήταν σχετικές με τις ρυθμίσεις για το οικονομικό έγκλημα.

 Λάμβανε έτσι, πολλά γραπτά μηνύματα από αριθμούς που δεν είχε αποθηκεύσει, αλλά και από γνωστούς του.

 Το συγκεκριμένο SMS του απευθυνόταν ονομαστικά. Ο Κουκάκης διάβασε “Θανάση, ξέρεις κάτι για αυτό το θέμα;” και ακολουθούσε ένα link. Εκείνος έκανε click και διάβασε μια είδηση για ένα σκάνδαλο των ελληνικών τραπεζών. Απάντησε λακωνικά ‘όχι’ και δεν έδωσε περαιτέρω σημασία.

 Δεν γνώριζε πως το το link που είχε ‘ανοίξει’ είχε εξαφανιστεί από το Internet λίγες ημέρες αργότερα, όπως και το site που το φιλοξενούσε. Όπως δεν ήξερε πως με το click που έκανε, επέτρεψε την εγκατάσταση του Predator που στο εξής θα παρακολουθούσε ό,τι έκανε με το κινητό του.

 Το smartphone συνέχισε να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, όταν το Δεκέμβριο ο Κουκάκης διάβασε ένα άρθρο για το πώς η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta είχε εντοπίσει spyware που χρησιμοποιούνταν από πελάτες σε 10 διαφορετικές χώρες. Στη λίστα ήταν και η Ελλάδα.

 Ένας από τους συνδέσμους που χρησιμοποιήθηκαν για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους να κατεβάσουν το λογισμικό υποκλοπής spyware σχεδιάστηκε, για να μοιάζει με μέσο στο οποίο εργαζόταν, ως συντάκτης”.

 Κάπως έτσι μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά του. “Επικοινώνησε με τη Meta που τον έφερε σε επαφή με ερευνητές του Citizen Lab -ερευνητική μονάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο που ειδικεύεται στο spyware.

 Τον Μάρτιο του 2022 οι ερευνητές ενημέρωσαν τον δημοσιογράφο πως τον κατασκοπεύουν. Ακολούθως, ο Κουκάκης δημοσιοποίησε τις πληροφορίες αυτές και προκάλεσε σάλο. Άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης από Έλληνα εισαγγελέα.

 Αυτή ήταν μόνο η αρχή.

 Στις 26 Ιουλίου, ένα άλλο άτομο αποκάλυψε ότι επίσης, είχε λάβει ‘μολυσμένο’ με spyware σύνδεσμο: ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα.

 Δεν είχε κάνει click. Το γεγονός όμως, ότι κάποιος είχε προσπαθήσει να χακάρει το τηλέφωνο ενός εν ενεργεία αρχηγού της αντιπολίτευσης, οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση σε κρίση.

Δύο αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί μέχρι στιγμής και εντείνονται οι πιέσεις στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εξηγήσει ποιος βρίσκεται πίσω από το spyware”.

 Εν τω μεταξύ, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν έχει αντιδράσει δημοσίως “με αυτήν τη βαριά σιωπή να είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο παρασκήνιο, με Υπουργούς να αναρωτιούνται εάν παρακολουθούνται και οι ίδιοι” όπως γράφει η Βίκυ Σαμαρά.

 Οι επιπτώσεις του σκανδάλου φτάνουν έως την καρδιά της ΕΕ

 “Τους τελευταίους 13 μήνες, αποκαλύφθηκε ότι spyware είχε για στόχο ηγέτες της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους, δικηγόρους και ακτιβιστές στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, ακόμη και το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ του 2019 και του 2021.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ξεκινήσει μια έρευνα για τη δική της χρήση spyware, αλλά παρόλο που η επιτροπή που συγκροτείται από 38 άτομα εργάζεται για τη συγγραφή έκθεσης που θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2023, ο αριθμός των νέων σκανδάλων ολοένα και αυξάνεται.

 Αυτό που κάνει ξεχωριστό το σκάνδαλο στην Ελλάδα είναι η εταιρεία πίσω από το spyware που χρησιμοποιήθηκε.

 Μέχρι το συγκεκριμένο σκάνδαλο, το λογισμικό παρακολούθησης σε κάθε σκάνδαλο της ΕΕ είχε την ίδια ‘έδρα’: την περιβόητη ομάδα NSO”.

https://iguru.gr/

 

σκάνδαλα spyware

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget