Η … ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

   Ηλίας Τραμπάκουλος

Αν αναζητούσαμε την πιο χρησιμοποιημένη λέξη αυτόν τον μήνα το λήμμα «Μενδώνη» θα βρίσκονταν στο top10 και θα ανταγωνίζονταν επί ίσοις όροις τις λέξεις εμβόλιο, Λιγνάδης, τεστ, Μητσοτάκης, Πολάκης, Άδωνις, μάσκα κ.λ.π.

     Έχουν χιλιοειπωθεί τα πάντα για τον φερόμενο ως δράστη ηθοποιό-σκηνοθέτη. Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ  στην αρνητική πρωτοβουλία που πήρε η Λίνα Μενδώνη ώστε να δοθεί η δυνατότητα να δανείζονται οι αρχαιολογικοί θησαυροί της χώρας μας σε άλλες χώρες ή ιδρύματα και μουσεία για διάστημα έως και 50 χρόνια με ασαφείς ανταποδοτικούς όρους. Εξοργίζομαι με το γεγονός ότι θα υπάρξουν γενιές Ελλήνων που δε θα τους δοθεί η δυνατότητα να επισκεφτούν και να θαυμάσουν κάποιες αρχαιότητες.

  «Τρελαθήκαμε να τρέχουμε στα μουσεία και πώς θα γίνει», θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κάποιος που βλέπει θετικά το συγκεκριμένο νομοθέτημα.  Εγώ θα του απαντούσα  με στρατηγό Μακρυγιάννη μιας και φέτος τιμάμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση:

«Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο ατόφια – φαίνονταν οι φλέβες, τόση εντέλειαν είχαν. Οταν χάλασαν τον Πόρον, τα ‘χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ’ Αργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων, χίλια τάλαρα γύρευαν. […] Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: “Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι’ αυτά πολεμήσαμε”»

   Για τον βίο και την πολιτεία τής υπουργού Πολιτισμού θα πρέπει να αναφερθώ και στην έγκριση που έδωσε για το ξήλωμα τμήματος της Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης στο σταθμό Βενιζέλου για να μην υπάρξει καθυστέρηση του έργου. Τελικά, ο εργολάβος θα πάρει κάποια εκατομμύρια αποζημίωση για την καθυστέρηση και το μετρό της συμπρωτεύουσας θα εξακολουθεί να παραμένει ανέκδοτο και –κύρια- να κινδυνεύουν με καταστροφή οι αρχαιότητες που θα μεταφερθούν αλλού.

   Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στο βασίλειο της στεκάτης υπουργού μας την οποία – με νύχια και με δόντια- επιθυμεί να την προστατεύει ο πρωθυπουργός.

ΦΩΤΌ 1: Τα αγάλματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ξεθάβονται από τα υπόγειά του, όπου είχαν καταχωθεί με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να σωθούν από τον πόλεμο του 1940 και τους κατακτητές.

ΦΩΤΟ 2:  Η «ελληνική Πομπηία» όπως έχουν χαρακτηρίσει κορυφαίοι αρχαιολόγοι τα ανασκαφικά ευρήματα της Θεσσαλονίκης.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget