“Ο κόσμος χρειάζεται ελπίδα” – Και όχι τρομοκράτηση

 

Τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή προκαλεί περισσότερα και πιο σοβαρά καιρικά φαινόμενα καύσωνες, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, τυφώνες- η επιστήμονας Katharine Hayhoe επισημαίνει στο Reuters ότι, αν παρουσιάσουμε στους ανθρώπους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεισφέρουν στην αναχαίτιση της, θα τους δώσουμε ελπίδα. Με βάση φυσικούς παράγοντες, ο πλανήτης θα έπρεπε να οδεύει βαθμιαία στο να γίνει ψυχρότερος, αλλά συμβαίνει το αντίθετο και θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού” υποστηρίζει η ίδια, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι άμεσο.

 H Hayhoe θεωρεί, ωστόσο, ότι με το να τρομοκρατούμε τον κόσμο, αυτό δεν θα τον κάνει να δράσει, αλλά θα τον παγώσει από φόβο.

 Η ίδια πιστεύει, λοιπόν, ότι παίζει ρόλο πώς θα επικοινωνήσουμε το πρόβλημα και ένας τρόπος είναι να πείσουμε τους ανθρώπους ότι μπορούν να δώσουν λύσεις, ακόμα και αν αυτές φαντάζουν μικρές.

 “Το να δώσουμε στους ανθρώπους μία αίσθηση αποτελεσματικότητας, σημαίνει ότι τους δίνουμε ελπίδα” εξηγεί η επιστήμονας για το κλίμα.

 “Ακόμα και μία απλή συζήτηση με φίλους τους ή στο επίπεδο της κοινότητας που ζουν είναι κάτι, όπως και ατομικές δράσεις, για παράδειγμα η εγκατάσταση φωτισμού LED ή το να μην τρώει κάποιος κρέας και όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να νιώσουν ότι είναι μέρος της λύσης” συμπληρώνει η Hayhoe.

 Φυσικά, δεν παραγνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό και πως θα πρέπει να αναλάβουν δράση και οι κυβερνήσεις, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας και να μην ασχολούνται μόνο με την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και με τη βιωσιμότητα αυτής.

 Αυτό που λέει η επιστήμονας ότι δεν πρέπει να τρομοκρατούμε τον κόσμο με την κλιματική αλλαγή, ισχύει και για τον κορωνοϊό.

κλιματική αλλαγή

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget