πιάνο-κιθάρα: δύσκολη ζεύξη αλλά… γίνεται

 Το πιάνο, είναι μια μικρή ορχήστρα. Οι πολυφωνικές του δυνατότητες είναι περισσότερες, η δυναμική του ισχυρή, η έκτασή του μεγαλύτερη από αυτή της κιθάρας. Γι’ αυτό, άλλωστε, εκτός από όργανο κοντσέρτου το ίδιο ή σόλο, χρησιμοποιείται σαν όργανο συνοδείας σε κοντσέρτα στις διπλωματικές εξετάσεις, στις πρόβες: μπορεί να πάρει τη θέση μιας ορχήστρας.

 Ο κιθαριστής Δημήτρης Δερδενές και η πιανίστα Νίκη Πανταζάτου, έχουν εργασθεί πάνω στη συνύπαρξη πιάνου και κλασικής κιθάρας και προτείνουν τη δουλειά τους, που είναι μεταγραφές έργων ισπανικής μουσικής, με ένα βιβλίο γραμμένο για ντούο πιάνου – κιθάρας.

 Στην έκδοση αυτή παρουσιάζονται σε μεταγραφή – διασκευή, τρεις από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του Isaac Albeniz, οι οποίες αποτελούν μέρος της Suite Espanola ορ. 47. Πρόκειται για τη Granada, τη Sevίlla και το Cadiz.

 «Η μεταγραφική μας προσέγγιση έχει γίνει με μεγάλο σεβασμό στο πρωτότυπο έργο, καθώς επίσης και με περισσή φροντίδα και ευαισθησία στις ηχητικές ιδιαιτερότητες αυτής της τόσο δύσκολης ζεύξης.Ελπίζουμε και ευχόμαστε η παρούσα έκδοση να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης τόσο για σπουδαστές όσο και για σολίστ στον χώρο της Μουσικής Δωματίου», γράφουν στο εισαγωγικό τους σημείωμα οι Πανταζάτου-Δερδενές.

 Ποιος είναι ο Δημήτρης Δερδενές

Ο Δημήτρης Δερδενές γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά. Αποφοίτησε από την τάξη του Περιστέρη Καραπαναγιώτη στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών το 2002, παίρνοντας δίπλωμα – σολίστ με «Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο». Παράλληλα, μελέτησε ανώτερα θεωρητικά αποκτώντας πτυχία αρμονίας, αντίστιξης και φυγής ενώ ταυτόχρονα παρακολούθησε σεμινάρια και master classes με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και καθηγητές όπως ο Ε. Ασημακόπουλος, η Λ. Ζώη, o Π. Αδάμ, o C. Molina, o V. Mikulka, o F. Hand, o R. Dyens, o D. Russell, o C. Marchione, o O. Ghiglia, ο L. Brouwer κ.α.

​Το 2004 παρακολούθησε τα θερινά μαθήματα της «Accademia Internazionale di Musica» στο Cagliari της Ιταλίας με καθηγητή τον Roland Dyens. ​Τον Μάιο του 2008 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ολλανδία και στο Ζuid Nederlandse Hogeschool voor Muziek – Conservatorium Maastricht στην φημισμένη τάξη του prof. Carlo Marchione.

 ​Έχει εμφανιστεί κατ ‘ επανάληψη ως σολίστ αλλά και με σύνολα μουσικής δωματίου σε ρεσιτάλ και συναυλίες στην Αθήνα, στην επαρχία και στο εξωτερικό. ​Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς κιθάρας ενώ στα 25 και πλέον χρόνια διδασκαλίας του, ο Δημήτρης Δερδενές έχει δημιουργήσει μία αξιόλογη σχολή κιθαριστών.

 Ποια είναι η Νίκη Πανταζάτου​

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 6 ετών ξεκίνησε πιάνο με την Παρασκευή Ρισκ. Σε ηλικία 8 ετών συμμετείχε σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου στην Κρατική Τηλεόραση στην εκπομπή της «Θείας Λένας» , όπου απέσπασε υποτροφία του Υπουργείου Πολιτισμού, στη τάξη του καθ. Γερ. Κακκαλή στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Αποφοίτησε το 1980 παίρνοντας το Δίπλωμά της με Άριστα παμψηφεί , Α΄ Βραβείο με ανώτατη τιμητική διάκριση και 3 χρηματικά έπαθλα. Συνέχισε τις σπουδές της από το 1978 έως το 1981 στην Ακαδημία του Μονάχου κοντά στον καθ. Jurgen von Oppen, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση. Το 1980 κέρδισε κατόπιν διαγωνισμού στο Ωδείο Αθηνών Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ. ). Από το 1981 έως το 1983 μαθήτευσε στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου κοντά στον Prof. Ludwig Hoffman.

Από το 1983 – 1988 φοίτησε στην Μουσική Ακαδημία του Salzburg κοντά στον Prof. Hans Leygraf, απ’ όπου πήρε το Δίπλωμα της με Άριστα παμψηφεί, τιμητική διάκριση και χρηματικό έπαθλο από το Υπουργείο Πολιτισμού του Αυστριακού Κράτους. Επίσης έκανε μαθήματα με τον διάσημο πιανίστα Γιώργο Θέμελη, με τον συνθέτη Harald Genzmer, με τον μουσουργό Αντίοχο Ευαγγελάτο, Γ. Γεωργιάδη και την «Καλλιτέχνιδα του Λαού» Liuba Entcheva στην Ακαδημία της Σόφιας στη Βουλγαρίας.

 Έχει στο ενεργητικό της διακρίσεις και βραβεία σε διεθνής διαγωνισμούς πιάνου όπως τον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στη Senigallia – Ιταλίας (Α΄ βραβείο, χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο), τον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στο Salerno – Ιταλίας (Α΄ βραβείο, χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο) και τον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου που έγινε στο Salzburg – Αυστρίας (Β’ βραβείο, χρηματικό έπαθλο και υποτροφία του Αυστριακού Κράτους).

 Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχει στο ρεπερτόριο της συνεργασίες με έργα μουσικής δωματίου για βιολί (με τους βιολονίστες Γ. Δεμερτζή, Θ. Μοντεσάντο, P. Fisher, κλπ. ), trios, arias, septets, κλπ. Έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην Ελληνική τηλεόραση και έχει ηχογραφήσεις στην Ελληνική και Βαυαρική ραδιοφωνία. Επίσης έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Mozarteum, τη Συμφωνική Ορχήστρα Χαλκίδας, Συμφωνική Ορχήστρα Intralti, κλπ.

 Η Νίκη Πανταζάτου έχει διδάξει σε Ωδεία της Αθήνας και της Εύβοιας , είναι ιδρύτρια του Κάδμειου Ωδείου Θήβας , ενώ από το 2004 μέχρι σήμερα διατελεί διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θήβας.

 Το ντούο Πανταζάτου-Δερδενέ

To 2013 μετά από δεκαοχτώ χρόνια κοινής διδακτικής πορείας, η πιανίστα Νίκη Πανταζάτου και ο κιθαρίστας Δημήτρης Δερδενές, αποφάσισαν να δώσουν μορφή και περιεχόμενο στην ανάγκη να εκφραστούν από κοινού καλλιτεχνικά.

Το Duo «Ζεύξεις» που δημιούργησαν αναβιώνει την ξεχασμένη σχεδόν συνύπαρξη του πιάνου και της κιθάρας και ξαναφέρνει στην επιφάνεια τόσο την ήδη υπάρχουσα κληρονομιά, όσο και την πιο σύγχρονη άποψη, που αφορά και στις μεταγραφές – διασκευές και στην γραφή έργων για τα δύο αυτά όργανα από καταξιωμένους συνθέτες.

 Είναι το αποτέλεσμα, μιας βαθιάς φιλίας και μιας κοινής κουλτούρας. Σκοπός του είναι να γεφυρώσει δύο τόσο διαφορετικά όργανα. Έχουν στο ενεργητικό τους πολυάριθμες συναυλίες, έχουν ηχογραφήσει και έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους στο Τρίτο Πρόγραμμα και στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 Το βιβλίο

Το βιβλίο με έργα του Isaac Albeniz για ντούο πιάνο-κιθάρα, είναι διαθέσιμο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget