Πώς μπορεί κάποιος να ψηφίσει με επιστολική ψήφο

 Με ποια μέτρα προβλέπεται να διασφαλιστεί το αδιάβλητο τα διαδικασίας. Αρχές του 2024 στη Βουλή προς ψήφιση. Θα προηγηθούν διάλογος με τα κόμματα και δημόσια διαβούλευση. Δεν ισχύει για τις εθνικές εκλογές.

«Με την επιστολική ψήφο αλλάζει το τοπίο με την ψήφο των αποδήμων, αλλά και με τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κατά την παρουσίαση του τρόπου διεξαγωγής της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές, όπως ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου βαθαίνει τη Δημοκρατία, δίνει λύση στο ζήτημα της αποχής. Πλέον δεν θα παίζουν ρόλο οι δαπάνες για ταξίδι. Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα θα στηρίξουν για να βοηθήσουμε τους ψηφοφόρους. Στις ευρωεκλογές 2024 δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων σε Ελλάδα και εξωτερικό για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία», ανέφερε η κυρία Κεραμέως.

 Πάγια πολιτική της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι «όλα τα νομοσχέδια να συζητούνται αναλυτικά με τα κόμματα. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει σχετική διαβούλευση, είμαστε απολύτως ανοιχτοί στον διάλογο με τα κόμματα. Εν συνεχεία θα γίνει δημόσια διαβούλευση και μετά, στις αρχές του νέου έτους, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή».

 Ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο τις ευρωεκλογές ή δημοψηφίσματα, όχι όμως τις εθνικές εκλογές, οι οποίες γίνονται «με άλλο θεσμικό πλαίσιο».

 Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος είπε ότι με το νέο σύστημα θα μπορούν να ψηφίσουν, για παράδειγμα, ΑμεΑ, εργαζόμενοι εποχικοί, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές και πλέον «θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Είναι ένα δημοφιλές εργαλείο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει η δυνατότητα στον εκλογέα στην Ελλάδα να επιλέξει αν θα ασκήσει το δικαίωμά του με επιστολική ψήφο ή με φυσική παρουσία, ενώ στο εξωτερικό θα υπάρχει μόνο επιστολική ψήφος».

 «Υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για να αυξηθεί η συμμετοχή», τόνισε και εξήγησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

 Μέσω gov.gr

Όπως υπήρχε η πλατφόρμα για τους αποδήμους, στο gov.gr, έτσι θα υπάρχει αντίστοιχη πλατφόρμα και τώρα. Ο χρήστης θα μπαίνει με τους κωδικούς taxis και θα κάνει αίτηση. Η προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους θα κλείσει 40 μέρες πριν τις εκλογές. Είκοσι μέρες πριν τις εκλογές θα στέλνονται οι φάκελοι, το εκλογικό υλικό, προφανώς η αποστολή θα ξεκινήσει από το εξωτερικό προς το εσωτερικό και η επιλογή των αναδόχων που θα μοιράσουν φακέλους θα γίνει με διαγωνισμό.

 Ο φάκελος που θα αποστέλλεται στους ψηφοφόρους θα περιλαμβάνει: Φάκελο επιστροφής ψήφου, φάκελο ψηφοφορίας, ψηφοδέλτιο, ενημερωτικό έντυπο προς τους ψηφοφόρους και έντυπο υπεύθυνης δήλωσης. Οι φάκελοι θα έχουν ανάγλυφο γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

 Ο ψηφοφόρος θα παίρνει έναν φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται πάνω ο ειδικός εκλογικός αριθμός. Ο φάκελος στη μια πλευρά θα έχει με ειδική χάραξη τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και μια διαγώνια μπλε γραμμή. Στην άλλη πλευρά θα έχει την ένδειξη «συστημένο express».

 Στη συνέχεια, θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου με όλα τα στοιχεία του, όπου θα δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και πως δεν θα μπορεί έτσι να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές. Η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου γίνεται αποκλειστικά από τον ίδιο και εκφράζει αποκλειστικά τον ίδιο.

Η επιστροφή του φακέλου θα γίνεται ατελώς για τον παραλήπτη.

 Είναι ένα διαφορετικό ψηφοδέλτιο, στην πρώτη όψη θα υπάρχουν τα κόμματα και στη δεύτερη οι συνδυασμοί που έχουν ανακηρυχθεί. Σταυρός θα μπαίνει δεξιά στο κουτάκι, στη δεύτερη σελίδα είναι οι υποψήφιοι.

 Παράλληλα, συστήνεται ειδική επιτροπή που θα υποδέχεται ψηφοδέλτια, σε συγκεκριμένο χώρο, ίσως στο Πρωτοδικείο. Θα είναι μόνο δικαστικοί μέσα, ο χώρος φυλάσσεται από αστυνομία και κάμερες θα υπάρχουν όλο το 24ωρο. Θα μπορούν τα κόμματα να ορίζουν εκλογικό αντιπρόσωπο που να παρακολουθεί τη διαδικασία.

 Το πρωί της Κυριακής των εκλογών θα παραληφθούν οι κάλπες από την εφορευτική επιτροπή, θα ανοίξουν τους φακέλους και θα πάρουν τον φάκελο τον οποίο θα ρίξουν μέσα στην κάλπη. Θα διαγράφεται το όνομα του εκλογέα από τον εκλογικό κατάλογο και στις 7 μ.μ. θα ανοιχθεί η κάλπη και θα γίνει η καταμέτρηση σαν να είναι κανονικά εκλογικά τμήματα.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget