Τo έργο NEMESIS στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας

 Τετάρτη 23 & Πέμπτη 24 Αυγούστου, η ομάδα σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από άτομα με κινητική αναπηρία, παρουσιάζει τo έργο NEMESIS, σε σύλληψη και σκηνοθεσία του ιδρυτή της ομάδας Γιώργου Χρηστάκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας στις 21.00μ.μ. με την υποστήριξη της Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας

 Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική αλλαγή και προσφέρεται δωρεάν για το κοινό.

Η νέα παραγωγή της ομάδας Dagipoli Dance Co ερευνά τη σχέση ανάμεσα στο σώμα του ανθρώπου και το περιβάλλον, το οικοσύστημα και την κλιματική αλλαγή, και ξεχωρίζει τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην ισορροπία τους ο παράγων άνθρωπος, δηλαδή η ανθρώπινη συμπεριφορά.

 Αν αποδοθεί ο ρόλος του οικοσυστήματος – κλιματικής αλλαγής στο ανθρώπινο σώμα, θα παρατηρηθεί ότι ο εκφυλισμός και των δύο κατά βάση οφείλεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, οικονομικές, ταξικές, εθνικές, ψυχολογικές παραμέτρους και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το NEMESIS ερευνά το φάσμα και τις διαδικασίες ανταπόκρισης και αποτελεσματικής αντιμετώπισής της, σε σχέση με τον άνθρωπο και το σώμα και πιο συγκεκριμένα το ανάπηρο σώμα.

 Γι’ αυτό και το έργο κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πάνω σε

αυτό, αλλά και των ανθρώπινων συμπεριφορών πάνω στις δύο αυτές οργανικές έννοιες (σώμα / ανάπηρο σώμα), με συζεύξεις, ταυτίσεις και αλληλεπιδράσεις ανάμεσά τους.

Συντελεστές

Σύλληψη, χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης

Πιάνο: Χρήστος Καρνάβας

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Καρακουλάκης

Χορεύουν: Ειρήνη Μαυροματάκη, Αναστάσης Κολοβός, Έλλη Μπογιάκη, Σωτήρης

Ταχτσόγλου, Κωνσταντίνα Αλεξανδρίδου, Εύη Μήτρακα, Πέτρος Γιαννίδης, Αναστάσης

Οικονομόπουλος, Αλέξης Μαρτζούκος, Γιώργος Χρηστάκης

ΑΜΚΕ: DAGIPOLI DANCE Co

 Λίγα λόγια την ομάδα σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co

 Η Dagipoli Dance Co είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από άτομα με κινητική αναπηρία. Έγινε ευρέως γνωστή για την πολύχρονη πια δράση της, στα Ελληνικά και διεθνή καλλιτεχνικά ύδατα, μαζί με μια ομάδα εξαίρετων και καταξιωμένων συντελεστών από το χορό, τη μουσική και το θέατρο, συνοδοιπόρων όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή την τολμηρή προσπάθεια. Κατάφερε να κατακτήσει την αναγνώριση και τον σεβασμό και να εδραιωθεί μέσα από μια ισότιμη σχέση, όπως αποτυπώθηκε μέσα από τη δημιουργική πορεία που άφησε τα ίχνη της, στο σύγχρονο τοπίο της τέχνης.

Μια πορεία με πολλούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο από την Αμερική, «The Kennedy Center», Washington DC, ως την Ρωσία (National theatre of Moscow), σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, στο φημισμένο Teatro Piccolo στο Milano της Ιταλίας, στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ολλανδία, την Σουηδία, την Γερμανία και την Ισπανία, την Πολωνία και την Ρουμανία, ως και τη μακρινή Κίνα.

Μιλώντας με αριθμούς η DAGIPOLI DANCE Co αποτελεί μια ομάδα με 19 χρόνια πορείας και εκατοντάδες παραστάσεις, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, και πολλές συνεργασίες με σημαντικά ονόματα από τον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

 Ο Γιώργος Χρηστάκης (χορογράφος, χορευτής σε αναπηρικό αμαξίδιο), και ιδρυτής της Dagipoli Dance Co, από την δική του πλευρά αναδεικνύει μέσα από τις χορογραφίες του, την αρμονική συνεργασία σωμάτων με διαφορετικές λειτουργίες, την γοητεία που ασκεί η ανθρώπινη ποικιλομορφία και η συνεργασία ανθρώπων με διαφορετική μοτορική στα σώματά τους, τιμώντας και αναδεικνύοντας έτσι το «διαφορετικό».

Το έργο της ομάδας, κατά βάση δεν εστιάζει στην συνθήκη της αναπηρίας, ενώ η αναπηρία υφίσταται στο σύνολο του έργου. Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών.

 Πληροφορίες

 • H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

• Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

• Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες:

digitalculture.gov.gr , nationalopera.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget