Ελληνική μελέτη : GRECCO-19 – Η κολχικίνη μειώνει τον κίνδυνο διασωλήνωσης

Δημοσιεύθηκαν σήμερα τα πρώτα ευρήματα της μελέτης GRECCO-19, στην οποία συμμετέχουν 70 διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες από 16 κέντρα σε νοσοκομεία οκτώ μεγάλων πόλεων της χώρας.
Η χορήγηση κολχικίνης στους ασθενείς που νοσηλεύονται με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διασωλήνωσης, αναφέρουν Έλληνες επιστήμονες.
 Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 105 ασθενείς διαπίστωσαν επίσης ότι η κολχικίνη μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η ακραία φλεγμονή έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί κύρια αιτία της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας πολλών πασχόντων από τη νόσο Covid-19.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA).
 Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 105 ασθενείς. Όλοι τους εντάχθηκαν στη μελέτη μεταξύ 3 και 27 Απριλίου 2020. Οι 61 από τους ασθενείς ήσαν άνδρες, ενώ η ηλικία τους κυμαινόταν από 54 έως 76 ετών.
 Οι ασθενείς χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, με τους 55 από αυτούς να λαμβάνουν κολχικίνη ως προσθήκη στην φαρμακευτική αγωγή τους. Οι υπόλοιποι 50 ασθενείς δεν έλαβαν κολχικίνη.
 Τα ευρήματα
Η μελέτη, που τιτλοφορείται GRECCO-19, είναι μία από τις λιγοστές παγκοσμίως που έχει καταδείξει σημαντικό όφελος σε νοσηλευόμενους ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.
 «Από την ομάδα των 55 ασθενών που έλαβαν κολχικίνη, μόνο ο ένας χρειάσθηκε να διασωληνωθεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, επιβλέπων ερευνητής της μελέτης.
 Στον αντίποδα, από τους 50 ασθενείς που δεν έλαβαν κολχικίνη, διασωληνώθηκαν τελικά οι 7. Η διασωλήνωση υποδηλώνει ότι η κατάσταση της υγείας τους επιβαρύνθηκε. Επιπλέον, «περισσότερο από το 60% των ασθενών με Covid-19 που διασωληνώνονται, τελικά καταλήγουν», πρόσθεσε ο καθηγητής.
 Η κολχικίνη είναι ένα παλαιό και ασφαλές φάρμακο, με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Χρησιμοποιείται σε διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η περικαρδίτιδα.
 Το φάρμακο μελετά στη χώρα μας μεγάλη ομάδα επιφανών επιστημόνων, με  επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Σπυρίδωνα Δευτεραίο. Στη μελέτη συμμετέχουν συνολικά 70 επιστήμονες από 16 κέντρα σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, της Καστοριάς, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης.
  
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, JAMA

GRECCO-19

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget