Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας : να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τo άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και τους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς.
 Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, όπως οι ελλείψεις στην καθαριότητα, οι ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, η αντισεισμική τους θωράκιση και τα εκπαιδευτικά κενά, δε βρίσκονται στις προθέσεις των κυβερνήσεων προς επίλυση.
 Στη λογική αυτή, η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη, αντί να αναλάβει τη δικιά της ευθύνη, που σε αυτή τη φάση συνεπάγεται την προστασία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.
 Μάλιστα, αντί να πάρει στοιχειώδη μέτρα για την πλήρωση των κενών, την μείωση των αριθμών των παιδιών ανά τμήμα, την ανέγερση σύγχρονων σχολείων, αρνείται να δώσει έστω κι ένα ευρώ παραπάνω στις Σχολικές Επιτροπές και τελικά μεταθέτει την ευθύνη της προφύλαξης σε γονείς και μαθητές. Ακόμη περισσότερο, με το πρόσφατο (αντι)εκπαιδευτικό νομοσχέδιο αυξάνει τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα ....
 Οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές, με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ, πρέπει να είναι 1,5 μέτρο, ενώ δε θα πρέπει να βρίσκονται πάνω από 15 μαθητές ανά τάξη. Με βάση όμως τον μέσο όρο των μαθητών ανά τάξη και τα τ.μ. των σχολικών αιθουσών, το μέτρο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο! Πρακτικά, για να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μ. σε αίθουσες, που σε λίγες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 40 τ.μ., ο αριθμός μαθητών ανά τάξη πρέπει να είναι από 4 έως 8 μαθητές. Αναφέρουμε ενδεικτικά το 2ο ΓΕΛΘήβας, στο οποίο πολλές αίθουσες διδασκαλίας είναι χωρισμένες με γυψοσανίδα και δεν έχουν καν παράθυρα για να αερίζονται. Επίσης, στο ΕΠΑΛ Θήβας υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας κι εργαστηριακών μαθημάτων σε εσωτερικό διάδρομο χωρίς τον απαραίτητο αερισμό. Αντίστοιχα, τα γραφεία των καθηγητών είναι στην πλειοψηφία τους μικροί και ακατάλληλοι χώροι για να εργαστούν. Τέλος, οι τουαλέτες σε ορισμένα σχολεία είναι ακατάλληλες ειδικά στα πλαίσια της πανδημίας.
 Την ίδια ώρα, τα προβλήματα στην καθαριότητα και την υγιεινή των σχολείων είναι χρόνια. Πολλές καθαρίστριες δουλεύουν με το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, πιάνουν δουλειά μετά το σχόλασμα των μαθητών ενώ πληρώνονται με μισθούς - ψίχουλα. Δεν έχουν, ακόμα και στις συνθήκες της πανδημίας, δικαίωμα σε άδειες.
 Σαν μην έφταναν τα παραπάνω, η κυβέρνηση μέσω ΠΝΠ προέβλεψε τη δυνατότητα να μετακινούνται από τα σχολεία σε άλλες υπηρεσίες των δήμων, χωρίς να γνωρίζουν το μισθό και το ωράριό τους. Ενώ τώρα, οι καθαρίστριες σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σχεδιάζεται να μεταφερθούν στα Λύκεια και τα Γυμνάσια για να μπαλωθούν όπως όπως οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας.
 Όσον αφορά τις σχολικές επιτροπές του Δήμου, μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η λειτουργία των σχολικών κτηρίων, οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν παραμένουν μειωμένες κατά 50% την τελευταία δεκαετία. Το προφανές αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι η αδυναμία να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε υλικά. Την ώρα που τα χρήματα μόλις επαρκούν για την κάλυψη αναγκών για θέρμανση και ηλεκτροδότηση, είναι εξωπραγματική και προκλητική η «άποψη» της Υπουργού Παιδείας, κατά την οποία ««τα ταμεία των σχολικών επιτροπών πλεονάζουν και επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών».
 Συγκεκριμένα τα αιτήματα μας για το άνοιγμα των σχολείων είναι:
 · Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία (απολυμάνσεις, αποφυγή συγχρωτισμού, τακτική καθαριότητα, προσωπικό φύλαξης). Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα μέσα προστασίας (πχ αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια) σε μαθητές, εκπαιδευτικούς κι εργαζόμενους.
 · Προσλήψεις επαρκούς μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
 · Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα σε όλους τους μαθητές για να συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση. Να ενισχυθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές του Δημοτικού που άλλον ένα μήνα θα παραμείνουν εκτός σχολείου.
 · Να τηρηθούν όλοι οι όροι που θα εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
 · Απαιτείται, πρώτα και κύρια, να μην υπάρξει ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά. Απαιτούμε, μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
 · Ειδικά μέτρα με ευθύνη του κράτους για ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Χρειάζεται να βοηθηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι δεν έκαναν διακοπές, αλλά απότομα διακόπηκε και άλλαξε η καθημερινότητά τους. Προσλήψεις σχολιάτρων που θα ελέγχουν την υγεία των μαθητών.
 · Κατασκευή σύγχρονων σχολικών κτιρίων που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 · Να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού κατά τη μετακίνηση των μαθητών με λεωφορεία, όπως ο διπλασιασμός των δρομολογίων με ευθύνη της περιφέρειας και σε συνεννόηση με το ΚΤΕΛ.
 · Να δοθεί γενναίο έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
 Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας και δε μπορεί να αντιμετωπίζονται ως κόστος για τον κρατικό κορβανά.
 Η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για όλους τους εμπλεκόμενους. Καμία έκπτωση, καμία άλλη ολιγωρία δε χωράει πλέον.

ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget