Η Αλυκή αποτελείται από 1800 περίπου σπίτια. Λειτουργεί ως καλοκαιρινό θέρετρο αλλά και ως περιοχή μόνιμης κατοικίας για πολλούς Συμπολίτες μας και παράλληλα αποτελεί αγαπημένο προορισμό επισκεπτών του Δήμου Θηβαίων και όχι μόνο .
Θαλασσινά μπάνια , η Ακρόπολη των Σιφών, λασπόλουτρα στην ομώνυμη λίμνη, ποιοτικές μουσικές βραδιές, είναι μερικά μόνο από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Σε αυτόν όμως τον ευλογημένο τόπο, τα προβλήματα είναι τεράστια και διαχρονικά. Οι δυσκολίες ξεκινούν τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο του οικισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
• Οι επιπτώσεις από τις βροχοπτώσεις στην πλευρά της Ξηρονομής αλλά και της Δομβραίνας, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για επισκέπτες και οικιστές.
• Το οδικό δίκτυο, στο μεγαλύτερο μέρος του, αποτελείται από χωματόδρομους ή μικρά κομμάτια τσιμεντόδρομων που έχουν φτιαχτεί- κυρίως- από οικιστές προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στις κατοικίες τους.
• Το «δίκτυο» ύδρευσης στην Αλυκή, αποτελεί τον ορισμό της προχειρότητας και του πρωτογονισμού. Τόσο η επάρκεια του νερού όσο και η ποιότητά του, απέχουν πολύ για να χαρακτηριστούν ακόμα και «υποτυπώδεις». Είναι πλέον περίπου δεδομένο, ότι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνονται πολύωρες ή και πολυήμερες διακοπές νερού. Επιπλέον, ο απροσδιόριστος αριθμός παράνομων συνδέσεων στο δίκτυο – που έως και σήμερα δεν έχει σχεδιαστεί ο έλεγχός τους- δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στο ήδη ανεπαρκέστατο δίκτυο. Τα συγκεκριμένα φαινόμενα, έχουν πολλαπλές συνέπειες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο: πολλοί παραθεριστές αναβάλλουν ή και ματαιώνουν τις θερινές διακοπές τους στην Αλυκή εξαιτίας της ανεπαρκούς ύδρευσης, με αποτέλεσμα και η τοπική οικονομία να χάνει αρκετά –και απαραίτητα για την επιβίωσή της- έσοδα τη συγκεκριμένη περίοδο. Επιπλέον, είναι προφανές ότι, εξαιτίας αυτών εγκυμονούν και σοβαροί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη Δημόσια υγεία. Τέλος, η αρνητική εικόνα που δημιουργείται για την Αλυκή εξαιτίας των προηγουμένων, αφορούν ασφαλώς και στο πολιτικό επίπεδο, αφού η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων θεμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού, δεν συνιστούν τιμή για τη Δημοτική Αρχή και τις υποχρεώσεις που έχει εκ του νόμου έναντι κάποιου Δημοτικού της διαμερίσματος.
• Έλλειψη στοιχειωδών χώρων αναψυχής και απασχόλησης για τα μικρά παιδιά. Καμία παιδική χαρά ή χώρος αναψυχής (για παράδειγμα θερινό σινεμά) δεν υπάρχει για τα παιδιά, αν και υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι χώροι για αυτό το σκοπό.
• Η συγκοινωνιακή σύνδεση με τη Θήβα και τα γύρω χωριά είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αν και στην Αλυκή κατοικούν άνω των 120 κατοίκων μόνιμα. Σε ένα σημαντικό ποσοστό μάλιστα, πρόκειται για συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο.
• Έλλειψη πλατείας, υποτυπώδης λειτουργία νεκροταφείου και λιμανιού, παντελής απουσία αποχέτευσης, ελλείψεις στον ηλεκτροφωτισμό.
• Ανυπαρξία σχεδιασμού και υλοποίησης σχεδίου πόλεως.
• Κομβικό επίσης πρόβλημα για τον οικισμό μας αποτελεί –εδώ και πολλά χρόνια - το λεγόμενο «δασικό». Αν και η βλάστηση της περιοχής είναι εμφανέστατα χαμηλή και αποτελούμενη κυρίως από θυμάρι και σκίνα, 1200 οικιστές απειλούνται με βαριές ποινές και πρόστιμα.
• Παρόμοιες καταστάσεις βιώνουν και 300 περίπου οικιστές, για τους οποίους θεωρείται ότι καταπάτησαν αρχαιολογικό χώρο. Και αυτό παρόλο που είναι γνωστό ότι, τα τελευταία 40 χρόνια δεν υπάρχουν σχετικά ευρήματα (οριζόντιες και κάθετες τομές, καμία απαλλοτρίωση, καμία περίφραξη. Και σε αυτή την περίπτωση τα εξοντωτικά πρόστιμα και οι δίκες είναι στην ημερήσια διάταξη. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τις ευθύνες της τοπικής εφορείας Αρχαιοτήτων …
• Επιπρόσθετα, παρατηρείται έλλειψη τοποθέτησης ενδεικτικών πινακίδων που να ενημερώνουν για χώρο αρχαιολογικής αξίας, ενώ τέλος καμία συντήρηση ή ανασκαφή δεν έχει υπάρξει στο συγκεκριμένο χώρο εδώ και πολλά χρόνια.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παραλείψεων, ήταν η πτώση σχετικά πρόσφατα, ενός τεράστιου βράχου –από την οποία κατά τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα- . Να σημειωθεί ότι, έως και σήμερα δεν έχει καθαριστεί το συγκεκριμένο σημείο, αν και έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από το συμβάν.
Παράλληλα, να σημειώσουμε τους υπαρκτούς κινδύνους που εγκυμονούν και άλλα σημεία της ίδιας περιοχής από πιθανές κατολισθήσεις βράχων στο μέλλον.
Ζητάμε από τη νέα Δημοτική Αρχή του Δ. Θηβαίων:
Να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό, ειλικρίνεια και ευαισθησία, τα συσσωρευμένα επί σειρά ετών, προβλήματα ζωτικής σημασίας των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής, προγραμματίζοντας και σχεδιάζοντας άμεσα έργα ουσίας και υποδομών για την περιοχή.
Να συνδράμει μέσω των Υπηρεσιών της, στην υποστήριξη των κατοίκων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη Διεύθυνση δασών, το ΥΠΕΚΑ και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής, δεδομένου ότι η συμβολή μας στα έσοδα του Δήμου είναι συνεχής και ουσιαστική εδώ και 40 χρόνια.
Πιστεύουμε ότι, αποτελεί τουλάχιστον ηθική υποχρέωση της νέας Δημοτικής Αρχής να αποκαταστήσει την πλημμελή ενασχόληση, τις ανακόλουθες πολιτικές και τις δυσλειτουργίες προκατόχων της καθώς και τη –σχεδόν- μεροληπτική στάση τους για την περιοχή μας, με έργα πνοής και προοπτικής για την Αλυκή και την τοπική της κοινωνία. Η κεφαλαιοποίηση αυτών σε πολλαπλά επίπεδα για μία Δημοτική Αρχή, μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα, θα είναι όμως βέβαια.
Τα συγκεκριμένα έργα, δεν αφορούν κατά τη γνώμη μας –μόνο- στις τυπικές υποχρεώσεις μίας Δημοτικής Αρχής έναντι των κατοίκων ενός δημοτικού διαμερίσματός της, αλλά -και- στην ουσία της Δημοκρατίας.
Με τιμή
Tο Δ.Σ του Συλλόγου ''Η Αργώ'' .
Δημοσίευση σχολίου