Αθανάσιος Καραπέτσας- ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΕΜΠΟΔΙΟ

     
Ίσως, να σας έχει συμβεί, το πιο όμορφο εμπόδιο που έχετε συναντήσει στο δρόμο σας, να είναι ένα σμήνος από γαραβέλια ή ψαρόνια. Υπάρχουν, λένε, σημάδια, στοιχειά της φύσης,  που προλέγουν τον καιρό. Ένα από αυτά είναι στη λαϊκή παράδοσή μας τα γαραβέλια. Ο άνθρωπος, ως μέρος της όλης φύσης, συνδιαλέγεται μαζί της, κι αυτή προδίδει τα μυστικά της. Αντίθετα στην ντομπροσύνη αυτή, ο άνθρωπος, ως Σφίγγα, μπορεί να απεργάζεται ακόμη και το τέλος της ζωής, ονοματίζοντας τη δράση αυτή, χωρίς ντροπή, ως πρόοδο. Οποία υποκρισία, οποίο τραγικό έγκλημα με θύμα τον ίδιο τον ανυποψίαστο και καλοπροαίρετο άνθρωπο.

     Τι όμορφα να παρατηρείς τα μιας σταλιάς λιπόσαρκα αυτά γοργοπετούμενα να ζώνουν τον ουρανό απ’ το ένα άκρο ως τ’ άλλο. Από γαλανό μεμιάς να  τον βάφουνε μαύρο. Χάρμα αισθητικής απόλαυσης. Αυτά σα να 'ναι μέλη μιας καλοδουλεμένης πετούμενης ορχήστρας, εκεί που αραιώνουν αμέσως συμπυκνώνονται και αυτόματα προσγειώνονται στη γη. Με αρμονικές κινήσεις αρπάζουν βιαστικά ψήγματα τροφής και σαν  καλοτυχισμένα πλάσματα των αιθέρων υποκλίνονται  προς το δημιουργό  παίζοντας και τινάζοντας τα φτερά τους. Αυτός ο μονότονος ήχος, το φτεροκόπημα,  στη γλώσσα τους, είναι το δικό τους "ευχαριστώ". Είναι ταπεινά, δεν επιχειρούν από συνεσταλμό να κελαηδήσουνε. Τόσα χαρίσματα κληρονομήσανε, δωρεά ακριβή, ας έχουνε και μια αδυναμία.

     Στρώνουν στη γη, όμορφο εμπόδιο για εμάς, και δίνουν  με τον δικό τους τρόπο το μήνυμα. Στη νοηματική τους γλώσσα μας προειδοποιούν: «Άνθρωποι, οι καλοκαιριές τέλος. Έρχεται κακοκαιρία. Προσέξετε! Να, κι εμείς μαζευόμαστε να φύγουμε». Με τον ίδιο τρόπο αιώνες τώρα προδίδουν τα μυστικά της φύσης για να προετοιμαζόμαστε. Σα λιλιπούτειοι Προμηθείς, μας αγαπάνε φαίνεται, δηλωτικά και έμπρακτα, γι’ αυτό μας ευεργετούν. Εμείς, στρυμωγμένοι στις απρόσωπες τσιμεντένιες  φωλιές μας, ξεκομμένοι απ’ τη φύση, δυστυχώς, μετράμε την ευτυχία μας σε ευρώ και την αγάπη προς τη φύση με τα πλαστικά λουλούδια στο ανθοδοχείο.   Όταν, λοιπόν, στο δρόμο σας, από εδώ και πέρα, συναντήσετε το σμήνος των γαραβελιών, θυσιάστε λίγο χρόνο, σταθείτε και παρατηρήστε το. Δεν είναι χαμένο το μάθημα, όπως κάθε μάθημα. Εν αρχή θα ανακαλύψετε την ομορφιά, το συστατικό της αρμονίας του κόσμου. Έτσι θα επαληθευτεί το "κάθε εμπόδιο για καλό μας".

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget