Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Θηβαίων :Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θήβας – Το παρόν και το μέλλον της

Την Τετάρτη 12/12 επισκεφθήκαμε ως Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δ. Θηβαίων τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας. Στο νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης, τον φυσικό της χώρο όπου επέστρεψε μετά από 37 περίπου χρόνια, μας ξενάγησε η υπεύθυνη κα. Παπαδοπούλου.
Μετά τη σύντομη ξενάγηση συζητήσαμε εκτενώς με τις υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης για την τωρινή της κατάσταση, τις προοπτικές που υπάρχουν για την εξέλιξή της και φυσικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η αλήθεια είναι πως η μεταφορά της Βιβλιοθήκης στο κεντρικό δημοτικό κτίριο είναι μια σημαντική κίνηση η οποία σίγουρα θα ενισχύσει την ύπαρξή της. Η αλλαγή αυτή όμως, από μόνη της, δεν αρκεί. Εξάλλου, από την πρώτη κιόλας ματιά γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για έναν τακτοποιημένο και οργανωμένο αλλά σχετικά περιορισμένο χώρο που χρήζει αρκετής ακόμα βελτίωσης.
Για να βελτιωθεί όμως και να στηριχθεί η Βιβλιοθήκη, πρέπει να γίνει αντιληπτό από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή και πάνω από όλα από τους ίδιους τους πολίτες η χρησιμότητά της, ο ρόλος της στην κοινωνία στην αυγή του 2019. Η Βιβλιοθήκη δεν υπάρχει γιατί απλά “πρέπει να υπάρχει σε μια πόλη”. Υπάρχει γιατί είναι σημείο πολιτισμού και πνευματικής καλλιέργειας μιας κοινωνίας, γιατί είναι σημείο αναφοράς μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων που στα βιβλία βρίσκουν ευκαιρίες μόρφωσης, ψυχαγωγίας ή χαλάρωσης. Αλλά και γιατί η βιβλιοθήκη χρειάζεται στον μαθητή που ψάχνει υλικό για τη σχολική του εργασία σε συνδυασμό με έναν χώρο όπου θα μπορεί να βρεθεί με την υπόλοιπη ομάδα, στον φοιτητή που χρειάζεται βιβλιογραφία και ένα αναγνωστήριο για να καθίσει ήρεμα και να διαβάσει.
Φυσικά, πέρα από τη στήριξη της Πολιτείας η οποία θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, η ίδια η Βιβλιοθήκη οφείλει να εκσυγχρονίζεται συνεχώς και να λειτουργεί ως ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται και δραστηριοποιείται. Ήδη τα τελευταία 6 χρόνια, οι καλοκαιρινές εκστρατείες που πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία προσέφεραν πολλές επιλογές και ευκαιρίες, κυρίως στα μικρά παιδιά. Το έργο αυτό θα πρέπει να συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, παράλληλα με άλλες δράσεις όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, διοργάνωση σεμιναρίων κλπ για προσέλκυση μεγαλύτερου (ποσοτικά και ηλικιακά) κοινού.
Η αλήθεια είναι πως κατά την επίσκεψή μας ενημερωθήκαμε για πολλά θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης αλλά από ότι φαίνεται ίσως δεν δίνεται η πρέπουσα προσοχή από τους αρμόδιους. Στα πλαίσια της ενασχόλησής μας με τα τοπικά ζητήματα και θεωρώντας πως η δημοτική μας Βιβλιοθήκη είναι ένα από τα ιδιαίτερα σημαντικά, καταθέτουμε μια δέσμη προτάσεων με σκοπό την αναβάθμισή της και την επίλυση ορισμένων από τα αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ενέργειες από τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες:
Χορήγηση ποσού (ιδιαίτερα μικρού συγκριτικά με τα όσα δαπανώνται σε άλλες περιπτώσεις) για την ανανέωση των τίτλων βιβλίων. Υπάρχει μάλιστα έτοιμη λίστα βιβλίων από ειδική επιτροπή του Υπουργείου.
Άμεση προμήθεια ειδικού βιβλιοθηκονομικού λογισμικού για την αρτιότερη μηχανογράφηση της Βιβλιοθήκης.
Αξιοποίηση επιπλέον χώρων του δημοτικού κτιρίου με σκοπό τη δημιουργία ενός αναγνωστηρίου ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Το ιδανικότερο μέρος είναι η μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων, η οποία σαν χώρος είναι έτοιμη για τον σκοπό αυτό και μένει αναξιοποίητη τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Το μοναδικό πρόβλημα, αυτό της ασφάλειας του χώρου, μπορεί να λυθεί με ειδικές κάμερες, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη βούληση.
Άμεση τεχνολογική ενίσχυση και εκσυγχρονισμός της. Θεωρούμε αδιανόητο και απαράδεκτο, εν έτει 2018, να μην υπάρχουν ευρυζωνικές υπηρεσίες και Η/Υ στη Βιβλιοθήκη.
Ενέργειες από την ίδια τη Βιβλιοθήκη:
Ενίσχυση του ρόλου και της ίδιας της ύπαρξης της Βιβλιοθήκης με τακτικές δράσεις για διάφορες ηλικίες.
Κάλεσμα Συλλόγων για συνεργασία και διοργάνωση δράσεων στους χώρους της.
Δημιουργία απογευματινού ωραρίου. Προτείνουμε το απογευματινό άνοιγμα της Βιβλιοθήκης (έστω 1-2 φορές την εβδομάδα για αρχή) προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα μαθητές και εργαζόμενοι.
Θεωρούμε πως οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν καίριες παρεμβάσεις οι οποίες απλά και χωρίς ιδιαίτερο κόστος θα δώσουν μια ώθηση στη Βιβλιοθήκη μας ενισχύοντας τον ρόλο της στην κοινωνία. Θα θέλαμε πραγματικά να τη δούμε σε ορισμένα χρόνια να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό του τόπου, όπως ακριβώς μιλάμε με θαυμασμό για τις εντυπωσιακές και σύγχρονες βιβλιοθήκες των μεγαλουπόλεων. Θα θέλαμε να δούμε και τη δικιά μας να γεμίζει από μικρούς και μεγάλους που θέλουν να δανειστούν έναν βιβλίο ή να καθίσουν να διαβάσουν σε έναν από τους πάγκους της. Θα θέλαμε να καμαρώνουμε για τη Βιβλιοθήκη μας, όπως καμαρώνουμε για το Μουσείο μας.

Με εκτίμηση,
Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Θηβαίων

Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Θηβαίων

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget