Η «Καλλικρατική» Θήβα «ανιχνεύει όραμα», αλλά με ποιες δυνάμεις; (μέρος 2ο και 3ο )

από τον   Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου  πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ *      
Την 17η Οκτ  ανταποκρίθηκα στο «ανοικτό κάλεσμα» του ΑΡΚ Θήβας  όπου  το μέλος του και επικεφαλής του στο δημοτικό συμβούλιο Ηλίας Τραμπάκουλος διάβασε μια εισήγηση , εν όψει δημοτικών εκλογών «παρθενική» για την πόλη.
Ήταν ένας αχταρμάς ξαναζεσταμένης  σούπας της τοπικοαυτοδιοικητικής  κουζίνας των τελευταίων 40 ετών, αλλά «..αρχή ήμισυ παντός..» λέει ο Πλάτωνας και ό,τι αυτό συνεπάγεται
Συγκάτησα το 80% αφού για δική μου εμπειρία αυτή ήταν τετριμμένη,απλοϊκή ,ρηχή και ξέπνοη, ένα κείμενο « άχρουν, άοσμον, άγευστον» όπως λέγαμε στη Χημεία .
Οποιοσδήποτε από  τους μέχρι στιγμής «δημαρχίσιμους» θα μπορούσε να τον εκφωνήσει ακόμη και ο κ. Νικολάου αν δεν έφερε το «άγος» και το «άχθος» της εννεαετίας
Μετά τον Γραμματέα της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Απόστολο Ντάντο  ζήτησα αμέσως  τον λόγο για να τοποθετηθώ αναλυτικά στα όσα ακούστηκαν.
Η κυρία Κατσίκη που διεύθυνε τη συζήτηση είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει το «κλίμα» και να μοχλεύσει ευρύτατο διάλογο επί των συσσωρευμένων  προβλήματα της πόλης.
Την απολάκτισε όμως θέτοντάς μου όριο παρέμβασης 5 λεπτά, γεγονός που επηρέασε ολόκληρο το ακροατήριο και συντόμευσε την  εκδήλωση  .
 Η συνήθως λαλίστατη , οπαδός του «διαλεκτικού υλισμού» φίλτατη κυρία ήθελε να κλείσει άρον-άρον το «παράθυρο» μιας τέτοιας  δυσεύρετης ευκαιρίας   για συζήτηση και να «υφαρπάσει» άραγε μια έντονα «αμφιλεγόμενη» εντύπωση ή συναίνεση ;
Από του να παραιτηθώ, προτίμησα να πάω  στο βήμα για  μια  μάλλον θεωρητική αναφορά, αφού δεν θα μου επέτρεπε αναλυτική τοποθέτηση»εφ΄όλης» της ύλης.
Λίγες μέρες  μετά ζήτησα από τον Ηλία το κείμενο. Το έλαβα σε μορφή pdf ,το μετέτρεψα σε  word και  αυτούσιο το δημοσίευσα. (1)
Απ΄ολο το κείμενο ξεχώρισα όσα αναφέρω με έντονα κόκκινα υπογραμμισμένα γράμματα, δηλαδή ο,τι θεώρησα αξιόλογα σχολιασμού που θα παρουσιάσω σε συνέχειες μετά  το μέρος 1ο  (2) που έγραψα
7 η ώρα με καφετέριες άδειες  Η απάντηση  είναι συνάρτηση πολυπαραγοντική γιατί:
Το κέντρο αφενός προσεγγίζεται όλο και δυσκολότερα για κατόχους οχημάτων λόγω έλλειψης θέσεων στάθμευσης και αφετέρου δείχνει εικόνα τεταρτοκοσμική με τα τελείως απαράδεκτα μοριοσανίδες (novopan)  και deck  Για αυτή την εικόνα μια παρεά ξένων είπε  «it΄s an ugly and dirty town», δηλαδή… είναι μια άσχημη και βρώμικη πόλη… (3)
Νεοσύστατες ή μη επιχειρήσεις εκτός κέντρου με ευκολότερη πρόσβαση, προσελκύουν τις προτιμήσεις εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας .
Δεν πρέπει να ξεχνάμε  ότι χώρα κρατά ακόμη «δεκανίκια»  μετά τα πολλαπλά κατάγματα των μνημονίων.
 Ενδεικτικά αναφέρω ότι κατά τον βουλευτή των γερμανών Πρασίνων Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ. (εφημ ΤΟ ΒΗΜΑ 15 .7. 2017), η Γερμανία  κέρδισε από τα δάνειά της προς την Ελλάδα 1,3 δισ. ευρώ σε τόκους μεταξύ 2010-2016
Όλα τα μηνύματα   (διεθνών οργανισμών - π.χ ΔΝΤ όσο και των εθνικών αναλυτών π.χ Εθνικής Τράπεζας-) είναι αισιόδοξα και εύγλωττα ότι η ελληνική οικονομία διανύει αναπτυξιακή τροχιά.
Το 2018 το ΑΕΠ  θα υπερβεί τον στόχο 2%  ,ενώ το 2019 θα κυμανθεί στο όριο 2.5%.
Τα στοιχεία για την οικονομία (ανάπτυξη, πλεόνασμα, απασχόληση) που εκδίδονται από ανεξάρτητες αρχές και από τα ευρωπαϊκά όργανα καθώς  και τα μέτρα ανακούφισης που θα ψηφιστούν το  2018 για μισθωτούς, συνταξιούχους ,αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες δείχνουν ότι διαψεύδονται οι Κασσάνδρες  .
Οι τράπεζες άρχισαν να προσελκύουν καταθέσεις έχοντας  κομβικό ρόλο χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας,που  επανέρχεται σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης , χωρίς την υποστήριξή των
Αλλιώς συμπεριφέρονται  συνήθως σε μεγάλες επιχειρήσεις και αλλιώς σε  καταναλωτές και μικρομεσαίους
Όταν μάλιστα οφείλουν την επιβίωση τους στον Έλληνα φορολογούμενο με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις  πρέπει να θυμούνται εξίσου την αναπτυξιακή και την κοινωνική διάσταση.
Η αύξηση της ρευστότητας κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να ενισχυθεί
με την κινητοποίηση  των εν πολλοίς αναξιοποίητων σήμερα χρηματοδοτικών εργαλείων και με την λειτουργία αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων -πάγιο αίτημα της αγοράς.
Η νέα χαλάρωση των capital controls με απώτερο στόχο την πλήρη κατάργηση είναι θετική  γιατί επαναφέρει την κανονικότητα στην επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα
Ετσι θα περάσει μήνυμα εμπιστοσύνης για το τραπεζικό μας σύστημα και θα αποκαταστήσει την εμπορική πίστη των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Ο Τσίπρας   μέσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και υπό την «δαμόκλειο σπάθη» της Ευρωζώνης  , εξαντλεί τα όρια.
Θεμελιώνει με τον τρόπο του το κοινωνικό κράτος και  τονώνει την ενεργό ζήτηση εφαρμόζοντας στην οικονομική πολιτική την  θεωρία του βρετανού καθηγητή Μέιναρντ Κέινς(Maynard Keynes )(4).
 Με αυτά τα μέτρα  σταδιακά η κοινωνία απεγκλωβίζεται   από τη φαύλη σπείρα της οικονομικής κρίσης και προσανατολίζεται  προς την ανάπτυξη.
Εκτός από τον ρόλο των τραπεζών που προανέφερα υπάρχουν και κάποιοι αρνητικοί παράγοντες -χωρίς να τους εξαντλώ -  που περιορίζουν την ρευστότητα των δημοτών:
·         Τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση και σε τιμές πολύ χαμηλές.
·         Το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μεταξύ παραγωγού  και  τελικού καταναλωτή παραμένει.
·         Ο υποκατώτατος μισθός και η ανασφάλιστη εργασία προσαρμόζονται στις κυβερνητικές εξαγγελίες με χελωνοειδή ταχύτητα
·         Πρόσφατα,έγινε πανελληνίως γνωστή η  εξευτελιστική  της τιμής του γάλακτος για την οποία έδειξε ενδιαφέρον η υφυπουργός ΥΑΑΤ κυρία Τελιγιορίδου.
·          Επισημαίνω το όνειδος και την ατιμωρησία των Αγροτικών Συνεταιρισμών
·         Τον φόρο στο κρασί έκρινε αντισυνταγματικό πρόσφατα το ΣτΕ.
·      Στα εργοστάσια της περιοχής μας οι (α)ργολάβοι σχεδόν μοιράζονται το μεροκάματο με τον εργαζόμενο.
Εκτός των μέτρων από την Πολιτεία νομίζω ότι  είναι ώρα ο Δήμος μαζί με το Εργατικό Κέντρο να καλέσουν τον φορέα της εργοδοσίας και να του πουν ότι είναι προς το συμφέρον τους , γιατί θα αυξηθεί η ρευστότητα των εργαζομένων  και η αγοραστική κίνηση αν διώξουν τα τρωκτικά που απομυζούν τον τίμιο ιδρώτα των.
Γράφεις : έλλειψη δημόσιων χώρων, παιδικών χαρών που όταν γίνονται κοστίζουν 70 χιλιάδες ευρώ στους πολίτες και την πολιτεία….
Δημόσιους  τους έγραψες  αλλά μάλλον δημοτικούς εννοείς. Προβλέπονται στο πολεοδομικό σχέδιο αλλά  πρέπει να αποκτήσεις.

Είναι δύσκολο γιατί χρειάζονται χρήματα ή κατάλληλα πολεοδομικά «εργαλεία» ή και τα δύο.  Υπάρχουν άραγε και ποια είναι;
Έγραψες  ότι οι παιδικές χαρές κοστίζουν 70000€ ,όμως οι τιμές δεν μπαίνουν  κατά «δοκούν».Πηγάζουν  από Αναλυτικά Τιμολόγια εγκεκριμένα από την Πολιτεία , με βάση τα υλικά και τις εργασίες που επιλέγει ο μελετητής ,τα ενσωματώσει στο έργο, σε σχέση με τον χρόνο και προκύπτει ο προϋπολογισμός του έργου
Ερώτημα είναι αν όλα που προβλέπονται στη μελέτη - με την προϋπόθεση ότι  είναι σωστή -  ενσωματώνονται στο έργο, αν η επίβλεψη είναι πρέπουσα και αν ο ανάδοχος είναι συνεπής στις  συμβατικές του υποχρεώσεις.
Κατά μείζονα λόγο υπό  την δημοτική σου ιδιότητα, νομιμοποιείσαι να ασκήσεις έλεγχο.
Εξ άλλου δίνονται εκπτώσεις ως και 70% με παρεπόμενα τις εξόφθαλμες  κακοτεχνίες π.χ του πεζόδρομου , που αιδημόνως ή σκοπίμως αντιπαρέρχεσαι ,αλλά  αν είσαι ο επόμενος δήμαρχος - κάτι που σου εύχομαι  αν και διαφωνώ με τη γνωστή «τεχνική» απονομής του χρίσματος   -   θα πρέπει επειγόντως να τις εξαλείψεις.
υπολειτουργία δημοτικών υπηρεσιών:   Έγινε ποτέ παρέμβαση,  πότε διαπιστώθηκε το φαινόμενο ;  Οφείλεται στην αριθμητική και ποιοτική ανεπάρκεια προσωπικού; στη φυγοπονία, τη διαφθορά, στο ακατάλληλο δημοτικό οργανόγραμμα, στο κακό management , στην ελαστικότητα του δημάρχου, στην κακή διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού ; Η υπολειτουργία είναι εκτεταμένη ή εντοπίζεται σε μεμονωμένους «θυλάκους» ; Μήπως ορισμένα πρόσωπα απολαμβάνουν κάποιας ιδιότυπης ασυλίας;
Tο γραφείο μου «βλέπει» στην «καρδιά» του πεζόδρομου   της Επαμεινώνδου και εφάπτεται με καφετέρια . Συνεπώς «..έχουσιν την γνώσιν οι φύλακες…»  «..άφες αυτοίς..»,«..Θου κύριε φυλακή τω στόματί μου…». Υπεραρκούν τα τρία «τσιτάτα»  της Βίβλου. Υπάρχουν όμως και θετικά υποδείγματα άοκνων υπαλλήλων που οφείλω να χαιρετίσω.
 Από την ενότητα  (1) ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ,   απομονώνω το: Αξιοποίηση των υπαλλήλων με βάση τα προσόντα τους, την εμπειρία και την αποτελεσματικότητά τους. Κι εδώ κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει καλά.   Στο πρώτο σκέλος νομίζω ότι  απάντησα και συμφωνώ, αλλά το ότι  κάτι δεν πάει καλά- έστω και αργά ­-  τώρα που το είδες τι έχεις κάνει ;
αποψίλωση δημόσιων υπηρεσιών.  Αν ως  αποψίλωση εννοείς την απογύμνωση υπηρεσιών που λειτουργούν  στη πόλη μας κυρίως (Παιδεία - Υγεία) αυτή αποκαταθίσταται οσημέραι παρένθεση όσο απομακρυνόμαστε από  τη μνημονιακή «γκιλοτίνα»
Αν εννοείς ως αποψίλωση τη συγχώνευση με αντίστοιχες της Λιβαδειάς, είναι διαδικασία μη ανατάξιμη γιατί:  Βρισκόμαστε ήδη στην 4η  Βιομηχανική Επανάσταση (ΒΕ) .
Βασίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία , την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική όπου τα δεδομένα αναπαράγονται με ταχύτητα , αποκτούν δυσδιάκριτα όρια  αναδεικνύοντας νέες δυνατότητες  και προβληματισμούς.
Η παγκόσμια οικονομία μεταλλάσσεται σε σύστημα έντασης γνώσης όπου η πρώτη ύλη έχει πάψει να είναι πυρήνας της παραγωγής  και τη θέση της έχουν πάρει η πληροφορία και τα μαζικά δεδομένα .
 Η  αυτοματοποίηση απογειώνει τις ισχυρότερες πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Πυροδοτεί μια εργασιακή επανάσταση διαφορετική από τις προηγούμενες , μεταμορφώνει όλο το σύστημα παραγωγής
Ενοποιεί όλες τις  τεχνολογίες (ρομποτική τεχνητή νοημοσύνη η γενετική βιοτεχνολογία, μοριακή βιολογία ,νανοτεχνολογία ,τρισδιάστατη εκτύπωση) κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στο φυσικό ,στο ψηφιακό και το βιολογικό.
Μετασχηματίζει  σταδιακά την παγκόσμια οικονομία,ανατρέπει υφιστάμενες δομές και μοντέλα, μεταλλάσσει παραγωγικές σχέσεις και δημιουργεί νέα δεδομένα στην εργασία, την κοινωνία, την διακυβέρνηση ,την ανθρώπινη καθημερινότητα.
Να μερικά παραδείγματα :
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας παρουσίασε προ ημερών  έναν εικονικό παρουσιαστή ειδήσεων, όμοιο με άνθρωπο - παρουσιαστή, με άπταιστα  αγγλικά και κινέζικα.  Ο «ρομποτοδημοσιογράφος» «δουλεύει»24  ώρες συνεχώς και μειώνει το κόστος παραγωγής.
Στις ΗΠΑ η Amazon ίδρυσε σούπερ μάρκετ  χωρίς ταμίες. Ο πελάτης αναγνωρίζεται από το κινητό του τηλέφωνο και  χρεώνεται αυτόματα
 Πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Columbia έκανε «συναγωνισμό» μεταξύ ασκούμενων δικηγόρων και ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, για τον εντοπισμό κενών σε συμβόλαια εμπιστευτικότητας.  Οι δικηγόροι     βρήκαν το 88% των κενών  σε μιάμιση ώρα και  ο αλγόριθμος το 95% αυτών  σε 22 δευτερόλεπτα!!!!!
Ο Αριστοτέλης είχε φανταστεί  «…μια σαΐτα να τρέχει μόνη της στο νήμα… οπότε δεν θα χρειάζονταν εργάτες. ….» Το 1733 ο John Kay,ένας ευφυής κλωστοϋφαντουργός έκανε πράξη το όνειρο του Αριστοτέλη. Όμως εκδιώχθηκε απηνώς από όσους φοβήθηκαν ότι η σαΐτα θα τους έπαιρνε τη δουλειά.
Η 1η ΒΕ  χρησιμοποίησε τη δύναμη νερού και του ατμού για να εκμηχανίσει την παραγωγή. Η 2η ΒΕ  τον ηλεκτρισμό.  Η 3η την ηλεκτρονική και την τεχνολογία της πληροφορίας.    Η 4η  ΒΕ που ξεκίνησε στα μισά του προηγούμενου αιώνα χτίζει πάνω στην 3η  .Ο Λένιν στην εποχή του -2η ΒΕ - έγραψε την εξίσωση: «Κομμουνισμός= Σοβιέτ + Εξηλεκτρισμός» Σήμερα άραγε τι θα έγραφε;
Αναφέρεις :  Χωριά χωρίς αγροτικούς γιατρούς  ,  Δομβραίνα χωρίς ΚΕΠ, αστυνομικοί είδος υπό εξαφάνιση .  Θωρώ ότι η απάντηση  έχει δοθεί αμέσως παραπάνω. Όσο αφορά τους αγροτικούς γιατρούς προβληματίζομαι μήπως είναι ώρα να θέσουμε το ζήτημα της τηλεϊατρικής .Η κατάργηση των υπηρεσιών αστυνόμευσης στα χωριά,είχε αρχίσει προμνημονιακά. Όσο αφορά τα Βάγια το σχέδιο που υλοποιήθηκε πρόσφατα προϋπήρχε. Με εφαρμοζόμενο σύστημα  τώρα υπάρχει ικανοποιητική περιπολία  εντός και εκτός οικισμού  
.

Η «Καλλικρατική» Θήβα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget