Ληξιπρόθεσμα: Μέχρι το 2020 ο τόκος με το μήνα!

Παρατείνεται για άλλα δυο χρόνια, η χρέωση τόκων "με το μήνα", αντί ανά ημέρα καθυστέρησης, σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων χρεών.Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο αναβάλλεται για την 1η- 1ου- 2020 αντί για την 1η -1ου- 2018 η πρόβλεψη που είχε τεθεί για "τόκο ανά ημέρα" και όχι για ολόκληρο τον μήνα.
 Ουσιαστικά, οι οφειλέτες θα επιβαρύνονται για άλλα δύο χρόνια με προσαυξήσεις για ολόκληρο τον μήνα, έστω και για μία μέρα καθυστέρησης. Και αυτό γιατί μέχρι 1.1.2018 δεν θα ήταν έτοιμα τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίζουν αυτόν τον υπολογισμό, όπως απαιτείτο από προηγούμενους νόμους.
 Κατά την πληρωμή της οφειλής, εισπράττονται υποχρεωτικά οι αναλογούντες φόροι και το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής.
 Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει και για την παλαιότερη "πάγια ρύθμιση" του ν. 4152, το δικαίωμα του οφειλέτη να ζητά να μπει σε ρύθμιση μία δόση που αδυνατεί να πληρώσει, πριν αυτή ακόμα καταστεί ληξιπρόθεσμη.
 Με το νομοσχέδιο "Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις", ενσωματώνεται κοινοτική οδηγία και επιβάλλονται αυστηρότερη εποπτεία και πρόστιμα στις επενδυτικές εταιρίες ΑΕΠΕΥ από τις εποπτικές αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος).
 Επίσης, παρέχεται για δύο χρόνια (αντί για ένα χρόνο και εξάμηνη παράταση) σε κληρονόμους, το περιθώριο να προβούν σε αποδέσμευση του οχήματος που είχε παραληφθεί με απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης από άτομα με αναπηρία. Μετά την παρέλευση διετίας, όμως, θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ απειλούνται και με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας.
 Με το ίδιο νομοσχέδιο, για τα ΙΧ επιβατηγά που προέρχονται από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) με προσωρινή εισαγωγή και τελούν σε τελωνειακό καθεστώς αναστολής, ορίζεται ότι πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας 2017 και εφεξής με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους και την ημερομηνία υπαγωγής του οχήματος στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής στην Ελλάδα.
 Τέλος, περιορίζεται η απαλλαγή από ΦΠΑ για παράδοση  και εισαγωγή πλοίων ανοικτής θαλάσσης. Δεν επηρεάζονται όμως πλοία αλιείας, τουριστικά κλπ.

Ληξιπρόθεσμα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget