Από το «Φακέλωμα» στην ηλεκτρονική «καταχώριση» τις πιστοληπτικής αξιολόγησης

Καλά κρατά το δούλεμα… Αφορμή η συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στις 13-08-2017 στο Documento
 Μετά την …επιτυχημένη πορεία,  η Τειρεσίας Α.Ε. που ιδρύθηκε το 1997 στην οποία συμμετέχουν Τράπεζες και σκοπό είχε και έχει την εκπόνηση προγραμμάτων για την εύρυθμη λειτουργία του Τραπεζικού Συστήματος.
 Στην πορεία, κύριο έργο του Τειρεσία έγινε το φακέλωμα και δια μέσου αυτού η εξόντωση χιλιάδων εταιρειών και πολιτών. Δεν σταματάει όμως εδώ έχει και συνέχεια …και εγένετο  η «Τηλεγνούς ΙΚΕ».
 Η ΑΠΠΔ με την απόφαση 18/17 επέτρεψε στην εταιρεία «Τηλέγνους ΙΚΕ» που ουσιαστικά αποτελεί αντίγραφο της αντίστοιχης εταιρείας για τον τραπεζικό τομέα, της «Τειρεσίας ΑΕ», να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται διάφορα στοιχεία των συνδρομητών.
 Στη «μαύρη λίστα» θα υπάρχουν τα δεδομένα ενεργών συνδρομητών εάν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή τουλάχιστον 200 ευρώ για περισσότερες από 90 ημέρες, ενώ οι συνδρομητές που θεωρούνται ασυνεπείς θα πρέπει αποδεδειγμένα να ενημερώνονται τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα για την επικείμενη ένταξή τους στη σχετική λίστα για να μπορέσουν να ασκήσουν τα δικαιώματα πρόσβασης στα στοιχεία ή και αντίρρησης για τη γνωστοποίησή τους, εφόσον έχει γίνει κάποιο λάθος, έχει εξοφληθεί το χρέος, κ.λπ. Η «Τηλεγνούς ΙΚΕ» μπορεί να τηρεί τα δεδομένα για 5 χρόνια από την ημερομηνία που «γεννήθηκε» η απαίτηση, ενώ σε περίπτωση εξόφλησης ή διακανονισμού πρέπει να διαγράφονται αμέσως τα στοιχεία του οφειλέτη-συνδρομητή.
 Τώρα μπαίνει στο παιχνίδι και το δημόσιο…
 Βιάζονται να συλλέξουν στοιχεία των ανυποψίαστων δανειοληπτών, γνωρίζοντας από τώρα ότι, μετά από 20 και πλέον χρόνια η ΕΕ προέβη στη ριζική και ουσιαστική αναδιαμόρφωση των κανόνων που συνθέτουν το πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων καθώς και τον τρόπο διαχείρισης και επεξεργασίας τους και θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή στις 25 Μαΐου 2018.
 Ο υπουργός Οικονομίας κάνει λόγο για τη σύσταση του «αντιΤειρεσία», δηλαδή ενός δημόσιου φορέα αξιολόγησης δανειοληπτών ώστε να σκιαγραφείται το προφίλ πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρηματιών και επιχειρήσεων που θα αιτηθούν χαμηλότοκα δάνεια από την αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες της Ευρώπης, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας, όπως επίσης στο μετοχικό της κεφάλαιο θα υπάρχει συμμετοχή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τον κρατικό προϋπολογισμό.
 Οι Γερμανοί μέσω της KFW θέλουν να βοηθήσουν, αλλά όχι με τεχνική …βοήθεια (τι τους έχετε τάξει;;; δεν μας λέτε… διότι οι Γερμανοί επενδύουν για λογαριασμό τους και θα δίνει δάνεια για -γερμανικές και γαλλικές- επενδύσεις στην Ελλάδα αυτό το σχέδιο προωθούν οι Γερμανοί της KfW, οι Γάλλοι και το «Invest in Greece» του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο φορέας θα λειτουργεί στα πρότυπα της γερμανικής δημόσιας επενδυτικής τράπεζας KfW, κάτι σαν ελληνικό παρακλάδι της…)
 Την τεχνική βοήθεια θα την πάρουμε από τους Γάλλους, οι οποίοι έχουν δείξει ενδιαφέρον και έχουμε και οικονομική συνεργασία, η οποία υπογράφτηκε από τους δύο πρωθυπουργούς πέρυσι. Θεωρούμε ότι θα έχουμε τεχνική βοήθεια από την Bpifrance. Επίσης, οι Γάλλοι εκτός από τεχνική βοήθεια θα δώσουν και χρηματοδότηση. Ήδη χρηματοδοτούν κατά κάποιο βαθμό το Ταμείο Συμμετοχών που έχουμε με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.
 Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο κ. Παπαδημητρίου επισημαίνει ότι υλοποιήθηκε ένα έργο αναπτυξιακής πνοής το οποίο η αντιπολίτευση δεν ψήφισε και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα από τον μικρό αριθμό ολοκληρωμένων αιτήσεων, γιατί αφενός η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και αφετέρου εκτυλίσσεται στην κορύφωση των καλοκαιρινών διακοπών.
 Και όλα αυτά διότι λέει ο υπουργός, οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται στη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων κάνουν πολλά …μαγικά, όπως έκανε ο χρεοκοπημένος Μαρινόπουλος και όχι …μόνο, που από τη μία δεν δημοσίευε οικονομικές καταστάσεις και ισολογισμούς ενώ από την άλλη συνέχιζε να παίρνει δάνεια από την Alpha Bank, οι τράπεζες δεν το γνώριζαν; Oι τράπεζες που εμπορεύονται όλα αυτά τα στοιχεία μέσω του Τειρεσία και όχι μόνο θα βάλουν φρένο στο ολιγοπωλιακό εμπόρευμά τους; στις παλιές καλές εποχές, τότε που η Τράπεζα της Ελλάδας, ασκούσε αληθινή εποπτεία στις εμπορικές τράπεζες, επιτρέποντας σ’ αυτές να χορηγούν μόνο πολύ μικρά δάνεια, προστατεύοντας έτσι τους δανειολήπτες από υπερβολικό δανεισμό, ο οποίος συνήθως επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα.
 Σήμερα, οι εμπορικές τράπεζες στη χώρα μας, λειτουργούν υπό καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης, χωρίς σχεδόν κανένα έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να παρανομούν και να κερδοσκοπούν σε βάρος των δανειοληπτών, η  συνυπευθυνότητα των τραπεζών δεν ισχύει;;;
 Ο Τειρεσίας εκτός από την καταγραφή της συμπεριφοράς των συναλλασσομένων πουλάει τα στοιχεία αυτά στην αγορά, δεν θα πρέπει η ΑΠΠΔ να αναλάβει τις ευθύνες της; Όμως το φακέλωμα γίνεται ούτως ή άλλως και ένα παραπάνω τώρα με των εξωδικαστικό  ν. 4469/2016 που δημιουργεί πρωτοφανείς υποχρεώσεις υπερπληροφόρησης των πιστωτών.
 Αίρει σχεδόν κάθε μορφής απόρρητο. Έτσι οι πιστωτές αποκτούν πληροφόρηση την οποία ούτε δικαιούνταν, ούτε θα αποκτούσαν ποτέ, υπό άλλες συνθήκες, πχ πληροφορίες αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των οικείων του δανειολήπτη, την περιουσιακή τους κατάσταση κλπ. Μάλιστα, δημιουργείται υποχρέωση αδιάλειπτης και διαρκούς παροχής πληροφοριών, σε βάρος των δανειοληπτών…
 Τα μόνα συμφέροντα που θα θιγούν είναι των τραπεζών και ως συνήθως ήταν, είναι και θα είναι οι καλοί συνεργάτες των πολιτικών…
 Ποιος θα φανταζόταν άλλωστε ότι το φακέλωμα που κατηγορούσαν όλοι τους, τώρα το υποστηρίζουν και το εφαρμόζουν με …ζήλο όλοι…. Επειδή έγινε ηλεκτρονικό; λες;

danioliptes.gr

υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget