Ο Άη Βασίλης είναι ένας μύθος που αντιπροσωπεύει την ελπίδα ειδικά στα μικρά παιδιά

Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη γιορτή των παιδιών με κεντρικό πρόσωπο τον Αη Βασίλη και επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τα δώρα που θα τους φέρει. Ο Αη Βασίλης φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για συμβολισμούς αξιών, φαντασία και όνειρο, έννοιες που τόσο συγκινούν την ανθρώπινη ψυχή, είτε είναι ενήλικη είτε παιδική.
 Πέρα όμως από το μύθο υπάρχει γιατί εμείς θέλουμε να υπάρχει στη ζωή των παιδιών μας. Και όπως μας επιβεβαιώνουν οι ψυχολόγοι είναι πραγματικά καλό να υπάρχει για τα παιδιά.
 Κι αυτό επειδή: Είναι ο μεγάλος σύμμαχος των παιδιών: «Δεν μου το αγόρασε ο μπαμπάς και η μαμά; Θα γράψω στον Άγιο Βασίλη, κι αυτός δεν υπάρχει περίπτωση να μη μου το φέρει». Είναι ένα πρόσωπο που τα αγαπάει, τα προστατεύει και τα στηρίζει.
 Έχει μυστήριο: Και τα παιδιά λατρεύουν τα μυστήρια «Πού μένει;», «πώς χωράει από το τζάκι αφού είναι τόσο χοντρός;», «εμείς που δεν έχουμε τζάκι, πώς θα μπει στο σπίτι;». Αυτά και άλλα συναρπαστικά ερωτήματα που θα «απαντηθούν» τη βραδιά της Παραμονής κρατάνε το παιδί σε μια ευχάριστη και διασκεδαστική εγρήγορση.
 Τα μαθαίνει την έννοια της επιβράβευσης: Η γνωστή φράση «αν είσαι καλό παιδί, ο Άγιος Βασίλης θα σου φέρει αυτό που ζήτησες» μπορεί να μας φαίνεται συνηθισμένη, αλλά για εκείνο είναι το κίνητρο για μια συνεχή προσπάθεια βελτίωσης, που έχει ως στόχο να καταφέρει τελικά να έχει την επιβράβευση.
 Βάζει το παιδί στο πνεύμα των Χριστουγέννων: Και η αναμονή του ερχομού του το βοηθά να ζήσει όλη τη μαγεία των γιορτών.
 Είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα και μια ευκαιρία για τα παιδιά να ονειρευτούν.
 Δίνει θετικά μηνύματα: Λειτουργεί σαν μια καλή αρχή στο να μάθουν τα παιδιά να σκέφτονται θετικά, να ονειρεύονται, να προσδοκούν πράγματα, να προσπαθούν γι’ αυτά.
 Ο Άγιος Βασίλης είναι ένα μύθος: Και τα παιδιά έχουν την ανάγκη έως κάποια συγκεκριμένη αναπτυξιακή φάση και ηλικία να πιστεύουν σε σύμβολα, μύθους ή τελετουργίες
 Αντιπροσωπεύει την ελπίδα: Και ακόμη την προσμονή, τη γενναιοδωρία, την ειρήνη, την αγάπη και τη ζεστασιά, και τη ισότητα απέναντι στο δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι.

γράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγο - παιδοψυχολόγος, συγγραφέας

Άη Βασίλης

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget