Βοιωτία - Έγινε η πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής κάνναβης

Ο πρώτος σπόρος βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, φυτεύτηκε στη Βοιωτία, μετά τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας της, τον περασμένο Απρίλιο και χθες έφτασε η μεγάλη μέρα… Η πρώτη σοδειά μαζεύτηκε! Και ήταν μια γιορτή ανοιχτή για όλους τους φίλους του φυτού!
 Ο Αργύρης Μουντζούρης, ιδιοκτήτης του Κannabishop της Αθήνας και μέλος της ομάδας «Καννάβι» μίλησε στο tvxs.gr για την εμπειρία της πρώτης καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα αλλά και τα επόμενα βήματα.
 Ένας μεγάλος αγώνας για ένα φυτό με μεγάλες προοπτικές
 Χρειάστηκε ένας μεγάλος αγώνας για το αυτονόητο. Να νομιμοποιηθεί δηλαδή η καλλιέργεια ενός φυτού, που μπορεί να αποδειχτεί οικολογική αλλά και οικονομική σωτηρία, μετά από 60 χρόνια μιας παράλογης και ανώφελης απαγόρευσης.
 Τελικά τα νομικά κωλύματα σε μεγάλο βαθμό ξεπεράστηκαν και την περασμένη άνοιξη εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που έδωσε το πράσινο φως, ώστε να πρασινίσουν με δεντράκια κάνναβης τα πρώτα στρέμματα σε Βοιωτία, Εύβοια και Κρήτη, υπό τους αυστηρούς όρους και την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
 Οι πρώτες συγκομιδές έγιναν σε Εύβοια και Κρήτη την προηγούμενη εβδομάδα. Ο θερισμός 7 στρεμμάτων στα Ψαχνά Ευβοίας της Ιταλικής ποικιλίας FIBRANOVA και ενός στρέμματος στον Κουφό Χανίων της Γαλλικής ποικιλίας FEDORA 17 από την ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ είχε ενθαρρυντικά σε ότι αφορά την ποσότητα και την ποιότητα της παραγόμενης πρώτης ύλης. Στόχος τώρα για το 2017 είναι η καλλιέργεια 250 πιστοποιημένων βιολογικών στρεμμάτων από μέλη του συνεταιρισμού και η παραγωγή μιας σειράς ποιοτικών βιολογικών προϊόντων διατροφής, ευεξίας- ενδυνάμωσης και προσωπικής φροντίδας. Παράλληλα η δημιουργία μιας συνεταιριστικής μονάδας επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας στην Εύβοια. Και χθες έφτασε και η ώρα της Βοιωτίας.
 Στις 27 Απριλίου το «Καννάβι», ένα σχήμα 7 Συνεργαζόμενων Επιχειρήσεων, με τη σπορά που έκανε σε πιστοποιημένο βιολογικό χωράφι 8 στρεμμάτων στο Ύπατο της Βοιωτίας, εγκαινίασε την επιστροφή της καλλιέργειας της ήμερης κάνναβης στην Ελλάδα. Τα μέλη του «Κανναβιού» είναι η Mystic Pizza, το Kannabishop, ο Πράσινος Πλανήτης, η    Real Far, η Apipharm, η Medi Oils και το κτήμα Κτήμα Σαγματά. «Ήταν ένα πρώτο αλλά πολύ ουσιαστικό και δυναμικό βήμα. Χθες, επιτέλους θερίσαμε. Φυσικά υπήρχε συγκίνηση, χαρά, ικανοποίηση. Πάνω από 15 χρόνια προσπαθειών δεν είναι και λίγα», λέει ο Αργύρης Ματζουράνης, που δεν έδωσε μόνο αγώνα με τη γραφειοκρατία αλλά και με τη δικαιοσύνη, καθώς ως ιδιοκτήτης του Κannabishop  της Αθήνας διώχθηκε πολλές φορές με κατηγορίες περί ναρκωτικών, επειδή το κατάστημα του πουλούσε ρούχα (!) από κάνναβη.

Κannabishop

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget