Αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ

Όπως αναφέρει η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχετική έρευνα, που έχει βασιστεί σε στοιχεία ...του 2018, το ελληνικό «καλάθι», είναι πιο «τσιμπημένο» κατά 5,9% σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό.
 Ειδικότερα, στην  κατηγορία τρόφιμα, ο δείκτης του επιπέδου τιμών ήταν 104,9% για την Ελλάδα και οι επιμέρους κατηγορίες τροφίμων σημείωσαν τα εξής: Ψωμί και Δημητριακά (114,5%), Κρέας (91,5%), Ψάρι (107,1%), Γάλα, τυρί και αυγά (134,2%), Έλαια; λίπη (118,7%), Φρούτα, Λαχανικά, Πατάτες (82,7%) και Άλλα τρόφιμα (139,1%).
 Μάλιστα, από τη μελέτη παρατηρείται πως το επίπεδο τιμών στα τρόφιμα (με εξαίρεση τις κατηγορίες Φρούτα, Λαχανικά, Πατάτες και Κρέας) είναι αρκετά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης και στις 11 κατηγορίες προϊόντων που εξετάσθηκαν η πλειοψηφία των προμηθευτών ανέφερε αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, και αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύς των αλυσίδων σούπερ μάρκετ τόσο λόγω αυξημένου μεριδίου όσο και λόγω της ανάγκης συμπίεσης των τιμών με περισσότερες προσφορές.
 Tέλος, σε ό,τι αφορά τα βασικά εμπόδια εισόδου των προμηθευτών στο ράφι παρατηρήθηκαν: Δυσκολία καθιέρωσης δικτύου διανομής σε πανελλαδικό επίπεδο, λόγω της έλλειψης οικονομικά φερέγγυων και εμπορικά βιώσιμων συνεργατών, της ύπαρξης αποκλειστικών αντιπροσώπων σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά και λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της χώρας (π.χ. μεγάλος αριθμός νησιών).

Αυξήθηκαν οι τιμές

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget