Νέο σκάνδαλο: Χειρουργήθηκε στην καρδιά με υλικά που είχε «δωρίσει»

«Κορυφή του παγόβουνου» φαίνεται ότι αποτελούν οι «δωρεές» υλικών από ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ προκειμένου να υποβληθούν σε επέμβαση ή ακόμη και να παρακάμψουν τη λίστα αναμονής. Όπως αποκαλύπτει η «ΗτΣ» σε αντίστοιχη «δωρεά» μεγάλης αξίας αναγκάστηκε ασθενής και σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ώστε να χειρουργηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο Δεκέμβριο στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου νοσηλεύτηκε ασθενής για εμφύτευση μοσχεύματος ενδοαγγεικά, με ανεύρυσμα αορτής.
Ο ασθενής προχώρησε ο ίδιος στην προμήθεια του απαραίτητου υλικού και στη συνέχεια σε «δωρεά» προς το νοσοκομείο. Ο συγκεκριμένος ασθενής μετά από 10 ημέρες υποβλήθηκε σε επέμβαση για τοποθέτηση μοσχεύματος με τη χρήση του υλικού (νευροδιεγερτή) που ο ίδιος είχε «δωρίσει» στο νοσοκομείο. Με έγγραφό του μάλιστα το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι το κόστος ορισμένων επεμβάσεων είναι πολύ υψηλό και δεν καλύπτεται από τα προβλεπόμενα νοσήλια (ΚΕΝ) και προειδοποιεί ότι θα αναγκαστεί να μειώσεις τις επεμβάσεις. Ενδεικτικά το συνολικό κόστος ενδοαγγειακής αποκατάστασης ανευρυσμάτων -σύμφωνα με τα ΚΕΝ- αποζημιώνεται από 7.258 ευρώ έως και 11.318 ευρώ ανάλογα με τις ημέρες νοσηλείας και τη βαρύτητα του περιστατικού. Ωστόσο, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου το μέσο κόστος για τον ασθενή ανέρχεται σε περίπου 19.000 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι κάθε μία τέτοια επέμβαση δημιουργεί «μαύρη τρύπα» χιλιάδων ευρώ στο νοσοκομείο! Υπό αυτές τις συνθήκες και σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι «δωρεές» ασθενών είναι μονόδρομος.
Ήδη γιατροί και εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές της χώρας έχουν αρχίσει τις κινητοποιήσεις, ενώ προαναγγέλλουν «θερμό» φθινόπωρο με απεργίες διαρκείας.
«Η ζωή των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση, εξαιτίας των προβλημάτων του ΕΣΥ τα οποία βρίσκονται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Όπως τονίζει, «χάνουν τη ζωή τους ασθενείς ψάχνοντας να βρουν κλίνη σε εντατική (ΜΕΘ) και καταγγέλλει ότι «έκλεισαν 50 κλίνες ΜΕΘ επειδή δεν ανανεώθηκε η σύμβαση των 190 εργαζομένων που απασχολούνταν στις ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου η κυβέρνηση να προσλάβει «τα δικά της παιδιά» αφού οι προσλήψεις είναι εκτός ΑΣΕΠ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται καθημερινά τουλάχιστον 30 ασθενείς περιμένοντας να βρουν ΜΕΘ και «οι πιθανότητες να χάσουν τη μάχη για τη ζωή εκτός ΜΕΘ τριπλασιάζονται».
Σοβαρές είναι οι ελλείψεις προσωπικού. Μόνο φέτος μισθοδοτούνται 2.500 λιγότεροι υπάλληλοι στο ΕΣΥ σε σχέση με πέρυσι και συνολικά την τριετία 13.500 λιγότεροι υπάλληλοι. Σε αυτούς, εκτιμάται ότι θα προστεθούν τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενοι οι οποίοι θα αποχωρήσουν προς συνταξιοδότηση από το ΕΣΥ το 2016.
Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο λήγουν οι συμβάσεις του Επικουρικού Προσωπικού και αν δεν ανανεωθούν θα «χαθούν» και άλλες θέσεις.
Συνολικά, οι κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 30.000, με αποτέλεσμα μόλις μία νοσηλεύτρια στη βάρδια να αντιστοιχεί σε κάθε κλινική των 40 ασθενών.
Εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων, σε «κλείσιμο» τμημάτων και μείωση των διαθέσιμων κλινικών οδηγούνται τα δημόσια νοσοκομεία. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» το οποίο εφημερεύει καθημερινά, ειδικά για μαιευτικά και παιδιατρικά περιστατικά. Το νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό έχει μείωση μεγαλύτερη του 50% από τις οργανικές θέσεις. Οι μαίες και νοσηλευτές εργάζονται χωρίς ρεπό, χωρίς τη δυνατότητα λήψης κανονικών αδειών και με μία αναλογία νοσηλευτή ανά ασθενείς που φτάνει το 1/30. Στις τέσσερις μονάδες που λειτουργούν στο νοσοκομείο, η αναλογία αυτή φτάνει το 1/10 καθιστώντας τα αντίστοιχα τμήματα επιρρεπή σε ατυχήματα και λοιμώξεις. «Ο ρόλος τους αμφισβητείται και κρίνεται επικίνδυνη η λειτουργία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο Εργαζομένων σε κατεπείγουσα επιστολή που απέστειλε προς την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. Όπως τονίζεται, «υπάρχουν τμήματα που πλέον θα πρέπει να κλείσουν καθώς δεν δύνανται να καλύψουν τις βάρδιες», «το μικροβιολογικό τμήμα στερείται πλέον ειδικευμένων ιατρών, ενώ η αιμοδοσία δεν μπορεί να λειτουργήσει».
Σύμφωνα με το Σωματείο, οι τραυματιοφορείς-νοσηλευτές είναι είδος πολυτελείας και η μετακίνηση των ασθενών γίνεται από συνοδούς, αφού τις περισσότερες φορές ένας τραυματιοφορέας καλύπτει 100 κλίνες, συμπεριλαμβανομένου και της Μονάδας! Στην ίδια επιστολή, το Σωματείο προειδοποιεί ότι «το Νοσοκομείο έφτασε σε οριακό σημείο λειτουργίας» ενημερώνοντας ότι «θα προβεί σε σύμπτυξη τμημάτων, με αποτέλεσμα τη μείωση των ενεργών κλινών».
Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία «υποφέρουν» από υποχρηματοδότηση: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ και τα Ταμεία τους είναι άδεια. Φέτος η χρηματοδότηση είναι μειωμένη 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι (1.150 δισ. ευρώ) και έως τώρα αν και κύλησαν πέντε μήνες του έτους έλαβαν μόνο 150 εκατ. ευρώ.
Και ασθενείς αναγκάζονται να αγοράζουν υλικά προκειμένου να υποβληθούν σε επέμβαση. Ήδη στο «μικροσκόπιο» του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας βρίσκεται το ΑΧΕΠΑ, μετά τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο για τις «δωρεές» ασθενών. Για το ίδιο θέμα έχει παρέμβει και ο εισαγγελέας καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν από τη τσέπη τους υλικά αξίας 500 έως και 3.000 ευρώ ώστε να υποβληθούν σε επεμβάσεις ή ακόμη και να παρακάμψουν τη λίστα αναμονής.
Τραγικές ελλείψεις
Ούτε παιδίατρος σε 23 νομούς
Βαριά «νοσεί» και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Ενδεικτικό είναι ότι περισσότεροι από 23 νομοί της χώρας δεν διαθέτουν ούτε έναν παιδίατρο στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας) ή συμβεβλημένο για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων!
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του επιστημονικού προσωπικού των πολυϊατρείων και των άλλων μονάδων υγείας που υπάγονται πλέον στο ΠΕΔΥ, στην Κέρκυρα υπάρχει σε όλη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μόνο ένας οφθαλμίατρους και στην Ξάνθη τις απεικονιστικές ανάγκες του πληθυσμού προσπαθεί να καλύψει ένας ακτινολόγος. Στη Μυτιλήνη από τους 40 γιατρούς της μονάδας, μετά τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, έμειναν μόλις 5 και σήμερα έχει 15 γιατρούς.
Σήμερα στο ΠΕΔΥ απασχολούνται περίπου 2.200 γιατροί (έναντι των 5.000 γιατρών που διέθεταν οι μονάδες και οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν η πλήρη κι αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ ή τα ιδιωτικά τους ιατρεία). Ως αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης των γιατρών είναι και το σταδιακό κλείσιμο-συγχώνευση των μονάδων: σχεδόν τέσσερις στις δέκα μονάδες έκλεισαν και από 350 σήμερα λειτουργούν 220.
Τα μισά εργαστήρια έχουν κλείσει και όσα λειτουργούν κάνουν ελάχιστες εξετάσεις. Πολλές μονάδες του ΠΕΔΥ είναι χωρίς αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα οι γιατροί να γράφουν εξετάσεις και να παραπέμπουν στις συμβεβλημένες ιδιωτικές μονάδες.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι μονάδες καλούνται να αναλάβουν και την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, οι οποίοι θα παραπέμπονται αναγκαστικά στα δημόσια νοσοκομεία.


http://www.imerisia.gr/

ΑΧΕΠΑ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget