o πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος στη συνεντευξη στο «MEGA Σαββατοκύριακο»

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κ. Υπουργέ. Να σας ευχαριστήσουμε για το ποδαρικό.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα. Καλή χρονιά.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσουμε κ. Υπουργέ από τη νέα χρονιά. Να μας πείτε πώς μπαίνει αυτή η νέα χρονιά για το στράτευμα αλλά και για την Κυβέρνηση.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ' αρχήν, θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό σημείο. Είναι υψηλό το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πληρότητα των μονάδων, ιδιαίτερα της παραμεθορίου, έχει αποκατασταθεί. Τα παιδιά που υπηρετούν τη θητεία τους, που είναι τα παιδιά του ελληνικού λαού, υπηρετούν όλα κάποιους μήνες στον Έβρο και τα νησιά. Οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και οι υπηρεσίες τους είναι τέτοιες που τους επιτρέπουν να παίρνουν τις άδειές τους και να υπηρετούν τη θητεία τους σε ένα πολύ ανθρώπινο περιβάλλον. Επίσης, οι Αξιωματικοί και οι Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, παρότι έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στα οικονομικά τους, έχουν υψηλό ηθικό και προστατεύουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά τα αναδρομικά των αξιωματικών, υπάρχει περίπτωση να δουν κάτι οι άνθρωποι μέσα στο 2016;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ' αρχήν, θέλω να σας πω ότι αποκαταστήσαμε το επίδομα παραμεθορίου, το οποίο είχε κοπεί όταν ανέλαβα. Έχει δοθεί στο σύνολό του και μάλιστα τον τελευταίο μήνα μπορέσαμε και δώσαμε παραπάνω ημέρες - περίπου οκτώ ημέρες - για την παραμεθόριο σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα χρήματα τα οποία αφορούν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι δέσμευση να δοθούν άμεσα. Έχουν δεσμευθεί προς το Υπουργείο Οικονομικών από τα εξοπλιστικά συστήματα.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, αφήνετε ανοιχτό, μέσα στο 2016, κάτι να γίνει.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και των Υπουργείων να εκτελέσουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Από τη δική μας πλευρά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι έτοιμο. Περιμένουμε να δοθούν τα χρήματα και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από το Υπουργείο Ναυτιλίας, γιατί το θέμα αφορά επίσης το Λιμενικό, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και ελπίζω ότι αυτό θα δοθεί.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η χρονιά που έφυγε, έκλεισε με μια πολιτική συζήτηση για το πόσο ισχυρή είναι η κυβερνητική πλειοψηφία και αν χρειάζονται άλλες πολιτικές δυνάμεις για να στηρίξουν την Κυβέρνηση. Σε αυτές τις συζητήσεις ενεπλάκησαν από τη μία πλευρά η Ένωση Κεντρώων και από την άλλη το Ποτάμι, με πυρά προς εσάς και με πυρά από εσάς προς εκείνους. Θεωρείτε ότι στη νέα χρονιά η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής για να περάσουν αυτά τα δύσκολα νομοσχέδια; Ή θα ξεκινήσει πάλι η συζήτηση αν χρειάζεται ο Λεβέντης, αν χρειάζεται ο Θεοδωράκης, αν χρειάζεται οικουμενική και όλα αυτά τα πράγματα;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ αντέχω. Αντέχω και μετά τον πόλεμο τον οποίον δεχθήκαμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Επιβιώσαμε όπως είδατε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, σε τρεις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, ενώ μας είχαν όλοι καταδικασμένους. Πέρυσι τέτοια εποχή, πριν από τις εκλογές, όλοι υπολόγιζαν ότι θα είμαστε έξω από την Βουλή και όχι απλώς είμαστε μέσα στη Βουλή, αλλά επιβεβαιωθήκαμε από τον ελληνικό λαό και δεύτερη και τρίτη φορά.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι αλήθεια.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε ένα Κίνημα πολιτών, που έχουμε έχει πει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό τις θέσεις μας. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση. Δεν αποφασίζουμε εμείς, δεν χαράσσουμε εμείς την πολιτική. Όμως, εκεί που θεωρούμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός να παρέμβουμε στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, το κάνουμε.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι σωστό. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουν δείξει πλέον μια συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα, μετά και την αποχώρηση του κ. Νικολόπουλου. Εσείς εκτιμάτε ότι στο ασφαλιστικό ή τους αγρότες, η κυβερνητική πλειοψηφία ενδέχεται, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, να χάσει μερικούς βουλευτές;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν, η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία έντιμη πολιτική συμφωνία - ανοικτή συμφωνία - την οποία έχουμε κάνει ενώπιον του ελληνικού λαού. Η δε συμφωνία, η δική μου με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι μία συμφωνία, η οποία δεν έγινε στο πλαίσιο ανταλλαγής καρεκλών, αλλά μία συμφωνία δύο ανθρώπων, που αποφασίσαμε να συγκρουστούμε με το σύστημα. Σε αυτήν την πρώτη συνέντευξη της χρονιάς, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, εγώ θα στηρίξω προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τέλους. Διότι πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να έχουμε ιδεολογικές διαφορές, αλλά είναι ένας έντιμος πολιτικός. Δεν έχει περάσει ούτε από το ταμείο του Χριστοφοράκου, ούτε από τα ταμεία των εξοπλιστικών, ούτε από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, για να χρωστάει σε κανέναν. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται να καθαρίσει από την κόπρο του Αυγείου και η κόπρος του Αυγείου είναι η μεταμορφωμένη μεταπολίτευση, η οποία αυτή τη στιγμή αρχίζει και μπαίνει στον Κορυδαλλό. Βλέπουμε ότι διαρπαζόταν το δημόσιο χρήμα μέσα από τα εξοπλιστικά συστήματα, από τις προμήθειες του Δημοσίου, από τα δημόσια έργα. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εσείς, όπως σωστά λέτε, θα τον στηρίξετε. Το θέμα είναι οι δικοί του θα τον στηρίξουν; Διότι οι συζητήσεις που γίνονται με τον κ. Φλαμπουράρη, τον κ. Λεβέντη κλπ. γίνονται διότι δεν ανησυχούν ότι δεν θα στηρίξετε εσείς, ανησυχούν ότι δεν θα στηρίξουν από την άλλη πλευρά.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα στηρίξουν. Και θα στηρίξουν διότι υπάρχει ένας δημοκρατικός διάλογος. Οι βουλευτές που εξελέγησαν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ γνώριζαν την απόφαση την οποία πήραμε το καλοκαίρι και με αυτή την απόφαση πήγαμε στον ελληνικό λαό, για πρώτη φορά, να ζητήσουμε την έγκριση ή την απόρριψη. Διότι, πράγματι, δεν ήταν οι θέσεις που πήραμε τον Ιανουάριο του 2015, ήταν άλλες. Πήραμε, λοιπόν, την έγκριση του ελληνικού λαού.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Άρα, συμφωνείτε και εσείς ότι όποιος δεν στηρίζει από εδώ και πέρα και όποιος δεν ψηφίζει στη Βουλή, επί της ουσίας δεν τιμά την ψήφο που έλαβε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και πρέπει να παραιτηθεί.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι πλέον διαμορφώνονται και άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα αλλάξουν και τον πολιτικό χάρτη. Κακά τα ψέματα, εάν δούμε την εικόνα που έχει πλέον διαμορφωθεί, η Νέα Δημοκρατία μετά τα τελευταία εσωκομματικά δρώμενα έχει αποσυντεθεί εντελώς. Τα ακραία στοιχεία τα οποία έβαλε ο Σαμαράς στη Νέα Δημοκρατία μετά το 2010 και με τη συμφωνία την οποία έκανε με τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη, τον Πλεύρη και τους λοιπούς έχουν δημιουργήσει στη Νέα Δημοκρατία μία διαφορετική εικόνα από ότι υπήρχε στο παρελθόν. Αυτοί διεκδικούν ένα 10% της υφιστάμενης δύναμης της Νέας Δημοκρατίας.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι όπως το είπατε τώρα ότι δημιουργούνται και άλλες προϋποθέσεις για άλλα σχήματα. Προβλέπετε διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προβλέπω ότι μετά από τις εσωκομματικές εκλογές και με την τεράστια διαφορά απόψεων που έχουν οι υποψήφιοι, αλλά και τις τεράστιες διαφορές όσον αφορά την ιστορία αυτής της παράταξης, δεν μπορούν να συμβιώσουν. Θέλω να σας πω, όμως, για να είμαι δίκαιος, ότι και στο ΠΑΣΟΚ το ίδιο συμβαίνει. Εγώ είδα με μεγάλη προσοχή την επίθεση που μου έκαναν η κ. Φώφη Γεννηματά και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών που αρχίσαμε να συζητάμε. Μου κάνει αυτή την επίθεση ποιος; Το κόμμα που με προσωπική εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου δημιούργησε το Υπουργείο Αιγαίου και Παλλαϊκής Άμυνας, όπου σε νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε και ψηφίστηκε το 1996 έλεγε ότι η στράτευση των γυναικών στην παραμεθόριο για να συμμετέχουν στην Παλλαϊκή Άμυνα είναι υποχρεωτική μέχρι τα 62 χρόνια.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όμως, επίθεση για αυτό το θέμα δεχτήκατε και από τα αριστερά, δηλαδή και από το ΣΥΡΙΖΑ. Και το ερώτημά μου είναι - επειδή ξέρω και το λέτε και εσείς έχετε πολύ καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό - σε τέτοια θέματα σηκώνετε το τηλέφωνο να του μιλήσετε πριν τα δημοσιοποιήσετε;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι μόνο με τον πρωθυπουργό. Εγώ και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσω, διότι είμαστε μαζί σε μία κυβέρνηση, διότι εδώ δεν θα αποφασίσω εγώ.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Δεν τους αιφνιδιάζετε όμως κάποιες φορές; Ας πούμε σε αυτό το θέμα για τα στρατιωτικά λύκεια και για τη στράτευση των γυναικών.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στρατιωτικά λύκεια δεν υπάρχουν. Περιμένετε να σας πω, γιατί ακούστηκαν διάφορα πράγματα. Καταρχήν, εγώ συζητώ με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Βίτσα με τον οποίο είμαστε μαζί εδώ και με την στρατιωτική ηγεσία. Η πρόταση ποια είναι; Η πρόταση είναι να βρούμε έναν τρόπο να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες που έχει το στράτευμα, οι οποίες έχουν επέλθει από τη μείωση της θητείας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προσωπικό δεν μπορούμε να προσλάβουμε. Θα προσληφθούν κάποιοι άνθρωποι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας της χώρας. Το να μπορέσουμε εθελοντικά να καλέσουμε εκείνες τις γυναίκες που θέλουν από μόνες τους να υπηρετήσουν μία εξάμηνη θητεία είναι κάτι το οποίο το βάζουμε στο τραπέζι.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον είχατε ενημερώσει εσείς τον ΣΥΡΙΖΑ;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως. Και μιλάμε, δεν είναι κάτι το οποίο αποφασίσαμε, θα το συζητήσουμε. Συζήτησα, για παράδειγμα, με την υπεύθυνη για τα θέματα ισότητας των φύλων του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε κάποιες ενστάσεις.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, καταλαβαίνω εγώ ότι είναι ανοιχτό το θέμα; Δεν αποσύρεται;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και δεν αποσύρεται το θέμα. Για να καταλάβει και ο κόσμος τι είπαμε. Αυτό θα το συζητήσουμε καταρχήν με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μία ιδέα ήταν να παίρνουν ένα bonus για να μπαίνουν στις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, που αυτό είναι δικό μας θέμα, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας. Γιατί να υπηρετήσουν τη θητεία τους; Κάποιες εθελοντικά, πολύ καλά. Το να τους δίνεται μία δυνατότητα να έχουν κάποια bonus, κάποια μόρια για να μπουν στις Σχολές, αυτό αφορά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα το συζητήσουμε με τον Υπουργό κ. Τόσκα, με τον οποίο όταν ήμασταν μαζί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαμε ήδη αρχίσει να το κουβεντιάζουμε.
 Όσον αφορά τα στρατιωτικά λύκεια, εγώ δεν είπα ότι θα πάμε να κάνουμε στρατιωτικά λύκεια, όπως κάνουν στην Κίνα ή στην Τουρκία. Εμείς είπαμε να υπάρχουν δυνατότητες, να υπάρχουν κάποια λύκεια, όπως για παράδειγμα ναυτικά λύκεια. Δεν υπήρχαν ναυτικά λύκεια - και ιδιωτικά - μέχρι πριν από λίγο καιρό; Ο «Πυθαγόρας» δεν υπήρχε; Ναυτικό λύκειο ήταν ο «Πυθαγόρας». Αεροπορικά λύκεια, στα οποία θα μπορούν κάποια παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τη Σχολή Ικάρων να έχουν μία βασική εκπαίδευση με ένα πτυχίο αεροπόρου, ένα PPL, το οποίο θα τους βοηθήσει με κάποια μόρια να μπουν στη Σχολή Ικάρων και να είναι έτοιμοι πιλότοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε να κάνουμε στρατιωτικοποίηση της Παιδείας.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, κ. Υπουργέ, μπορεί να γίνει μέσα στο 2016;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στον «Πυθαγόρα» δεν νομίζω ότι ήταν κανείς αντίθετος, όταν υπήρχαν τα ιδιωτικά ναυτικά λύκεια. Βεβαίως, θα το συζητήσουμε και με το Υπουργείο Παιδείας. Θα συζητήσουμε ένα θέμα που για μένα θα πρέπει να ξαναμπεί στο τραπέζι, το θέμα της εισαγωγής στις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι αυτή τη στιγμή ένα παιδί το οποίο θέλει να κάνει καριέρα ως γεωπόνος ή ως γιατρός με το να αποτυγχάνει να μπει εκεί που θέλει...
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλήγει, ας πούμε, στην Ευελπίδων και ουσιαστικά γίνεται στρατιωτικός ένας που ήθελε να γίνει γιατρός.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν γίνεται αυτό λοιπόν. Αντίθετα υπάρχει ένα παιδί το οποίο θέλει να ακολουθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά δεν καταφέρνει να πάρει αυτούς του βαθμούς. Πρέπει αυτή την εισαγωγή, είναι δική μου άποψη, να τη συζητήσουμε και στην Κυβέρνηση και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κρατάμε, κ. Υπουργέ, ότι είναι ανοιχτό το θέμα, δεν έχει κλείσει το θέμα και ότι μέσα στο 2016 θα συζητήσετε για να το δρομολογήσετε.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και είναι ανοιχτό το θέμα.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Σας ενοχλεί που με αφορμή όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται περί Στρατού και ο κ. Λεβέντης και ο κ. Θεοδωράκης λένε ότι κάνετε υπερβολικές ενέσεις δεξιάς κατεύθυνσης στο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι λένε και ακροδεξιάς;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί ο μακαρίτης ο Ματαφιάς ήταν ακροδεξιός; Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν μίλησε για την παλλαϊκή άμυνα ήταν ακροδεξιός; Όταν έφεραν το νομοσχέδιο στη Βουλή το 1996 και το έφερε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ήταν ακροδεξιά; Ακούστε, ακροδεξιές τακτικές είναι ο φασισμός να βγαίνεις και να κάνεις δηλώσεις οι οποίες είναι ακραίες, με ψευδή στοιχεία, προκειμένου να πλήξεις τον αντίπαλό σου. Αυτή είναι ακροδεξιά συμπεριφορά.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω, κ. Υπουργέ, τώρα πώς την ακούτε αυτή την κριτική που σας ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από τον κ. Λεβέντη, οποίος έχει γίνει μήλον της έριδος τώρα. Βλέπετε ότι έχει μια στενή σχέση με τον κ. Φλαμπουράρη και προσπαθεί η Κυβέρνηση και το Μαξίμου να τον προσεγγίσει μπας και τον πείσει να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μακάρι να έρθουν όλοι. Εγώ είχα πει μάλιστα και στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και να δούμε αυτές τις προτάσεις που έχει κάνει ο κ. Λεβέντης για τις συντάξεις.
 Και η κ. Γεννηματά, μακάρι να εγκαταλείψει τον κ. Βενιζέλο και το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι βαθιά συνδεδεμένο με όλη την ιστορία της μεταπολίτευσης, της Siemens, των εξοπλιστικών κ.ο.κ., να φέρει νέα παιδιά τα οποία να θέλουν να στηρίξουν επιλογές της κυβέρνησης και να τη στηρίξουν. Μακάρι να υπάρξουν δυνάμεις και από τη ΝΔ που θα προκύψουν.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, για τον κ. Λεβέντη τώρα που το λέτε, είναι υπερβολικό το φλερτ που του κάνει το Μαξίμου;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα δεν νομίζω ότι κάνει κανένα φλερτ. Και εγώ, με βουλευτές του κ. Λεβέντη, που είναι πολύ αξιόλογα παιδιά, συζητάμε. Μπορώ να σας πω ότι έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία για τα θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πιστεύω ότι είναι άνθρωποι που πιθανώς, αύριο - μεθαύριο, μπορούν να στηρίξουν την Κυβέρνηση. Αυτή είναι η Δημοκρατία.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Συγγνώμη, εσάς δεν σας ενοχλεί που ο κ. Λεβέντης, σε κάθε συνέντευξή του λέει «δεν συνεργάζομαι με τον ακροδεξιό Καμμένο»;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ε, καλά, εντάξει τώρα, ο κ. Λεβέντης, μπορεί να έχει πει και διάφορα πράγματα, τον συγχωρώ. Αυτό το «ακροδεξιός Καμμένος», ξέρετε, είμαι μια γραμμή που τους περνάνε από την Ευρώπη ορισμένα συμφέροντα τα οποία συνδέονται με τα εξοπλιστικά.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Ο Λεβέντης τι έχει να κάνει με τα εξοπλιστικά;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε, όχι για τον κ. Λεβέντη, μιλάω για την Ευρώπη. Να ξέρετε ότι 26 εκατομμύρια τα οποία έχουν δοθεί ως μίζα για τα υποβρύχια, δεν έχουν δοθεί σε Έλληνες πολιτικούς, έχουν δοθεί στη Γερμανία. Κάποιοι ανησυχούν ιδιαίτερα. Όταν θα ανοίξουν αυτές οι υποθέσεις στο σύνολό τους, θα δούμε τη διαπλοκή όχι μόνο Ελλήνων πολιτικών με τη διαφθορά και τη δωροδοκία, αλλά και ξένων πολιτικών. Ξέρετε, για τη διαφθορά χρειάζονται δύο, όπως στο τανγκό.
 Και έχετε υπόψη σας, ότι αυτό που περνούν, ιδίως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι να δώσουν το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία για τον Καμμένο και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Λένε τον Ζουράρι ακροδεξιό, τον Παπαχριστόπουλο ακροδεξιό, την Χρυσοβελώνη, τους άλλους βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από άλλους χώρους από εκείνους που προέρχομαι εγώ. Λοιπόν, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε ένα κόμμα του μεσαίου χώρου. Το «ακροδεξιός» λέγεται προκειμένου να απομονώσουν τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και να βάλουν στην Κυβέρνηση ανθρώπους με τους οποίους συνομιλούν. Ο κ. Λεβέντης, λέει ότι δέχεται τις επισκέψεις προξένων και πρεσβευτών της Γερμανίας με τους οποίους συζητάει.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Αλήθεια είναι αυτό.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ δέχεται πιέσεις από τον κ. Σουλτς. Λοιπόν, το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν είναι από την αρχή που ιδρυθήκαμε. Είναι να μας απομονώσουν. Βγήκε ένας δημοσιογράφος στην «Καθημερινή» ο οποίος έγραφε ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι ρατσιστικό κόμμα. Έχω βαρεθεί να τους κάνω αγωγές. Δηλαδή, τι παραπάνω πρέπει να κάνουμε για να αποδείξουμε ότι ούτε ομοφοβικοί είμαστε, ούτε ρατσιστές, ούτε ακροδεξιοί. Ακροδεξιοί είναι οι συνέταιροι του κ. Βορίδη. Η κ. Γεννηματά χειροκροτούσε κλαίγοντας όρθια τον κ. Βορίδη. Δεν μπορεί να λέει τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ «ακροδεξιά».
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αφού το φτάσαμε εδώ, θέλω να σας πω κάτι όμως. Και η στάση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο σύμφωνο συμβίωσης δεν ήταν και η καλύτερη.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί;
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ενώ είχατε πει και ο κ. Παπαχριστόπουλος μας το είχε πει εδώ και άλλοι βουλευτές ότι «εμείς θα το στηρίξουμε», στο τέλος το γυρίσατε και δεν το στηρίξατε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χασαπόπουλε, θα σας πω κάτι ευθέως: Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, με τη ίδρυσή μας, αν δείτε την ιδρυτική μας διακήρυξη και από την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα το θυμάστε, εγώ είπα ότι οι βουλευτές θα ψηφίζουν κατά συνείδηση εκτός από τα νομοσχέδια εκείνα τα οποία έχουν να κάνουν με τη στήριξη όλης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Λοιπόν, το θέμα του συμφώνου συμβίωσης είναι ένα θέμα που αφορά τον κάθε βουλευτή κατά τη δική του συνείδηση. Ξεκαθάρισα από την αρχή ότι θα λάβουμε κεντρική απόφαση και από εκεί και πέρα θα ψηφίσει ο καθένας κατά συνείδηση, όπως και ψήφισε. Εμένα π.χ., η δική μου ψήφος εξαρτάτο από την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι μια ακροδεξιά οργάνωση.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά δεν το είπατε από την αρχή όμως αυτό.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από την πρώτη στιγμή.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από την πρώτη στιγμή είχατε πει ότι θα συμφωνήσετε με την Εκκλησία της Ελλάδος;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από την πρώτη στιγμή στην συνέντευξη με τον κ. Πρετεντέρη, στο Mega, είχα πει ότι θα εξαρτηθεί η απόφασή μας, από την απόφαση που θα πάρει η Εκκλησία της Ελλάδος.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να καταλάβουμε δηλαδή, από αυτά που μας λέτε, ότι αυτή η πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση, γενικότερα για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν έχει και πολύ μεγάλη τύχη. Λέτε ότι όποιοι θέλουν και ο κ. Λεβέντης και οποιοσδήποτε άλλος θέλει ας μας στηρίξει σε αυτόν τον αγώνα που κάνουμε.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις δημοκρατίες, ο λαός αποφασίζει. Ο λαός αποφάσισε λοιπόν και τον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο ότι θέλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Έτσι βγαίνουν τα κουκιά. Κάποιοι άλλοι ήθελαν οικουμενική κυβέρνηση. Εμείς, αυτή τη στιγμή, αισθανόμαστε δυνατοί. Ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μπορούμε, έχουμε τη δύναμη, με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και τους 153 βουλευτές, να είμαστε στην Κυβέρνηση χωρίς να χρειαζόμαστε κανέναν άλλον. Όμως, όποιος θέλει να στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία, βεβαίως και είναι καλοδεχούμενος.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κάτι κ. Πρόεδρε; Αν σας ρωτούσε ο πρωθυπουργός ότι, κοίταξε να δεις, επειδή έχουμε αυτά τα προβλήματα, κάποια στιγμή σκέφτομαι να συνεργαστούμε και με την Ένωση Κεντρώων, η απάντησή σας θα ήταν θετική;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εξαρτάται από την πολιτική συμφωνία που θα υπάρχει. Εγώ και με την κ. Γεννηματά συνεργάζομαι. Εάν βγάλει τον κ. Βενιζέλο από τη μέση και τα διάφορα στοιχεία που είναι μπλεγμένα με το παρελθόν, που στηρίζουν τις επιλογές των «Χριστοφοράκων» και των υποβρυχίων, μακάρι να συνεργαστούμε. Αν θέλουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας...
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό τώρα το λέτε ανεξάρτητα από το ποιος θα βγει εκεί, Μεϊμαράκης ή Μητσοτάκης; Η Νέα Δημοκρατία πιστεύετε ότι θα είναι απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία ή θα αλλάξει στάση αν βγει ο Μεϊμαράκης; Γιατί πολλοί λένε, να σας το πούμε, θα το έχετε ακούσει κιόλας, ότι αν βγει ο Μεϊμαράκης μπορεί, ας πούμε, σε ορισμένα πράγματα να είναι πιο φιλικός προς την κυβέρνηση. Ισχύει αυτό;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ δεν θέλω να παρέμβω καταρχήν στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούμε με τον Πλεύρη, με τον Γεωργιάδη, με τον Βορίδη. Αυτό να το ξεχάσουν. Αν η Νέα Δημοκρατία επιλέξει, μετά τις εσωκομματικές εκλογές, να διατηρήσει αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία στους κόλπους της, τους υβριστές του Καραμανλή, τουλάχιστον όσον αφορά εμένα δεν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας.
 Αν, όμως, η Νέα Δημοκρατία, έχοντας πάρει και μαθήματα από αυτήν την προεκλογική περίοδο, διότι αυτά που ακούστηκαν σε βάρος υποψηφίων προέδρων από αυτούς, νομίζω ότι θα τους κάνουν να πάρουν διαφορετικές αποφάσεις από εκείνες που είχαν πάρει στο παρελθόν με την εντολή Σαμαρά. Τότε πιστεύω ότι απελευθερώνονται δυνάμεις, προκειμένου να μπορεί να υπάρχει τουλάχιστον μία δημοκρατική συνεργασία. Εγώ δεν μιλάω για μία οικουμενική κυβέρνηση, γιατί δεν την χρειαζόμαστε.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το καταλάβαμε. Ήταν σαφέστατο αυτό που είπατε.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Μια και είπατε για Καραμανλή, κ. Πρόεδρε, ο κ. Λεβέντης προχθές έκανε μία δήλωση και είπε ότι αν ο Κώστας Καραμανλής πει στον Πάνο Καμμένο να φύγει από την Κυβέρνηση προκειμένου να γίνει συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατία -ΣΥΡΙΖΑ, θα το κάνει;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ε, καλά τώρα. Αυτά είναι ιστορίες του κ. Λεβέντη. Τι να σας πω;
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν το ρωτώ τόσο για αυτό, το ρωτώ όσον αφορά τις σχέσεις σας με τον Κώστα Καραμανλή. Δηλαδή, εάν είναι τόσο δυνατές που μπορεί να σας επηρεάσει ακόμη και στην έξοδό σας από την Κυβέρνηση.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε να δείτε. Με τον Κώστα Καραμανλή έχω μία έντιμη σχέση. Ο Κώστας Καραμανλής μου έδωσε τη μόνη θέση που έχω διοριστεί στη ζωή μου, ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Με εμπιστεύθηκε απέναντι σε όλους του βαρόνους, τα θυμάστε τα σκάνδαλα τότε. Λοιπόν, τον Κώστα Καραμανλή τον αγαπώ, τον σέβομαι και τον ακούω. Από εκεί και πέρα, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν έχουμε αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε ένα Κίνημα το οποίο αποφασίζει δημοκρατικά. Δεν πιστεύουμε ότι οι επιλογές και του Κώστα Καραμανλή να μην στηρίξει την πολιτική του, ήταν σωστές επιλογές. Θεωρώ ότι υπήρχε ένα τεράστιο ολίσθημα στη Νέα Δημοκρατία, με το να στηρίξει τον Παπανδρέου και την πολιτική του Γεωργίου για τα στατιστικά και να μην στηρίξει τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Πιστεύω δε, ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει επιλέξει να είναι εκτός πολιτικής. Βεβαίως και δεν θα τον εμπλέξω εγώ.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Τα σενάρια που λένε ότι ενδεχομένως, εάν υπάρξει διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να επιστρέψει με όρους ΄74, ιδρύοντας έναν νέο σχηματισμό που ουσιαστικά θα ανασυνθέσει τη κεντροδεξιά, πώς τα βλέπετε;
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι να σας πω τώρα; Αυτά είναι σενάρια που τα έχουμε ακούσει τόσες πολλές φορές. Δεν νομίζω.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Φαντάζομαι τα έχετε συζητήσει ενδεχομένως και εσείς, μιας και λέτε ότι έχετε μία έντιμη σχέση και σεβασμού.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας διαβεβαιώνω ότι τέτοιου είδους σενάριο με τον Κώστα Καραμανλή δεν έχω συζητήσει ποτέ. Δεν έχει τεθεί. Θα σας πω ευθέως. Όταν του ζήτησα να αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας και του επέμενα πολύ...
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Α, του το ζητήσατε και εσείς.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως, του το ζήτησα
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Ξέραμε ότι του το ζήτησε ο κ. Τσίπρας, αλλά τώρα μαθαίνουμε ότι του το ζητήσατε και εσείς.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Τσίπρας και εγώ. Μάλιστα μίλησα αρκετά μαζί του. Μου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει επιλέξει να έχει τέτοιο ρόλο. Κατ' αρχήν είμαι υποχρεωμένος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας να ενημερώνω τον πρώην πρωθυπουργό. Ενημερώνω και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Και όποιος μου ζητήσει να τον ενημερώσω είμαι στη διάθεσή του και είναι υποχρέωσή μου να το κάνω. Από εκεί και πέρα, εντολές δεν παίρνω από κανέναν. Ούτε θα πάρω εντολή να αποσυρθώ ή να μείνω. Ούτε θα το έκανε ποτέ ο Καραμανλής. Ο Καραμανλής είναι ένας δημοκρατικός άνθρωπος, ο οποίος δεν θα έκανε ποτέ τέτοιου είδους παρεμβάσεις, ούτε έχει κάνει.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ μου, θέλουμε να μας πείτε που θα πάτε σήμερα, γιατί βλέπουμε ότι συνέχεια είστε σε ακριτικά φυλάκια, είστε στα ακριτικά νησιά.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα με διώξουν η γυναίκα και τα παιδιά μου από το σπίτι αν δεν επιστρέψω σήμερα σπίτι.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Α, θα μείνετε εδώ. Ωραία. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω, όμως, να σας πω κάτι. Θέλω να σας πω ότι είναι τόσο σημαντική η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο σε καιρό πολέμου, αλλά και σε καιρό ειρήνης. Ήδη με τη «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» την πρώην ΜΟΜΑ, έχουν προχωρήσει έργα σε νησιά, θα προχωρήσουν έργα και σε άλλες περιοχές .
 Θέλω να σας πω και για το θέμα της μετανάστευσης γιατί ακούστηκαν πάρα πολλά και δυστυχώς δεν ακούσαμε ούτε ένα ευχαριστώ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ και χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα, βοήθησαν και στη δημιουργία των hotspots, όπου χρειάστηκε, με το Μηχανικό, αλλά να ξέρετε και ότι δώσαμε όλο αυτό χρόνο τροφή σε μετανάστες που κόστισε πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ. Αυτά για να αποκαταστήσουμε κάπου και την αλήθεια. Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ μου, ήταν χαρά μας που σήμερα, πρώτη εκπομπή του χρόνου, ήσασταν μαζί μας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δική μου χαρά. Ελπίζουμε να είσαστε γούρικοι και καλή χρονιά σε όλους.
 Δ. ΤΑΚΗΣ: Και εμείς ελπίζουμε να είσαστε γούρικος και γενικά να πάει καλά η χρονιά και να είμαστε ήρεμοι και κοινοβουλευτικά.
 Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και αισιόδοξοι. Ευχαριστούμε πολύ.
 Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χρόνια Πολλά.

thiva news

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget