Πλεόνασμα με τα χρεωστούμενα του Δημοσίου!!

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα των 702,4 εκατ. ευρώ για το 2015. Την ίδια στιγμή όμως το δημόσιο χρωστάει, και βεβαίως δεν πρόκειται να επιστρέψει, 5,7 δις ευρώ από πληρωμές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις.
 Τόσα είναι τα χρήματα που χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν συμψηφισμό των χρεών τους με τα χρήματα που τους χρωστάει το Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι με την επιβολή τω capital controls και την έλλειψη στη ρευστότητα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κλείσου περισσότερες επιχειρήσεις και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι περίπου 350.000 εργαζόμενοι μέσα στο 2016.
 Χωρίς να λογαριάζει κανείς βέβαια για το πόσες επιχειρήσεις θα μεταναστεύσουν στη Βουλγαρία για να προστεθούν στις χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που ήδη έχουν μεταναστεύσει λόγω της χαμηλότερης φορολογίας τη χώρας και ήδη απασχολούν χιλιάδες εργάτες και υπαλλήλους. Αυτές οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούνται στη Βουλγαρία και στα Σκόπια, είναι στην ουσία θέσεις εργασίας που κλείνουν και χάνονται από την ελληνική αγορά εργασίας.
 Το δήθεν πλεόνασμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση προς τέρψιν του εσωτερικού κοινού, είναι παρανυχίδα μπροστά στα 5,7 δις ευρώ που χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο στις επιχειρήσεις που εξαναγκάζονται να κλείσουν ή να μεταναστεύσουν. Άλλωστε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που τους επαγγελματικούς φορείς, για κάθε νέα επιχείρηση που ανοίγει, κλείνουν άλλες τρεις επιχειρήσεις. Και σίγουρα κάποιες από αυτές μεταναστεύουν στις γειτονικές χώρες.
 Και τι θα γίνει το πλεόνασμα των 702,4 εκατ. ευρώ του 2015; Πηγαίνει προκλητικά στη πρόσληψη 5.000 αφισοκολλητών με μισθό 2.500 το μήνα για να φυλάνε, λέει, τα μυστικά του κόμματος.
 Κι αυτό τη στιγμή που η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση χρωστάει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις 5 δισ. ευρώ (από τα 5,7 δισ. ευρώ) σε κρατικές προμήθειες φαρμάκων, νοσοκομειακού υλικού, υλικών αμύνης, έργα των Δήμων και άλλων κρατικών υπηρεσιών όταν (λόγω και αυτών των χρεών) άλλες 60.000 παραγωγικές επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο. Την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται ανάπτυξη μέσα στο 2016, το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής βλέπει ότι «...η περαιτέρω αύξηση των συντελεστών φορολόγησης και η συχνή μεταβολή τους θα λειτουργεί ιδιαιτέρως στρεβλωτικά και ως εμπόδιο στην ανάπτυξη..." .
 Και την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές μειώνονται ανησυχητικά (επειδή και το ενεργειακό κόστος είναι κατά 40% ακριβότερο -σε όλη την Ευρώπη- λόγω της επιμονής μας σε κρατικά μονοπώλια) και προστίθενται στις επιχειρήσεις αυτές και χρέη 700 εκατ. ευρώ από επιστροφές φόρων.

Θήβα οικονομία

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget