Συγκίνηση στο Δίστομο - Ίκαροι,Τεχνικοί της ΠΑ και η ΣΜΥ προσκύνησαν στο Μαυσωλείο‏

Τριπλή προσκυνηματική - ενημερωτική επίσκεψη στο μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας από σπουδαστές στρατιωτικών Σχολών- την Σχολή Ικάρων, την Σχολή Τεχικών Αεροπορίας και την Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς.
  Η επίσκεψη στο Δίστομο, έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος προσκυνηματικών επισκέψεων σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών σε κωμοπόλεις και χωριά που υπέστησαν ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής- μια πολιτική πρωτοβουλια του υφυπουργού Άμυνας κ Νίκου Τόσκα.

 Η εν λόγω επίσκεψη έγινε τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, και τους μαθητές υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας, κ. Ιωάννης Γεωργακός και ο Αντιδήμαρχος, κ. Λουκάς Ζήσης.
 Πρώτη αφίχθη η αντιπροσωπεία των μαθητών της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) και της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), που συνόδευαν οι Διοικητές των Σχολών τους, Υποπτέραρχο (Ι) Παντελής Σαπαντζόγλου και Ταξίαρχο (Ι) Κωνσταντίνο Σεβαστάτο αντίστοιχα και Αξιωματικούς,
Η επίσκεψη περιελάμβανε κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο Διστόμου από τους αρχηγούς των δύο Σχολών και ξενάγηση - ενημέρωση στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου.
Ακολούθησε  επίσκεψη τμήματος 80 Σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών που εδρεύει στα Τρίκαλα με επικεφαλής τον Διοικητή Ταξίαρχο Γεώργιο Λιάκο.
 Οι Σπουδαστές της ΣΜΥ κατέθεσαν στεφάνι στο Μαυσωλείο Θυμάτων Ναζισμού και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, τιμώντας τη μνήμη Διστομιτών αμάχων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, όπου και ενημερώθηκαν για τη Σφαγή του Διστόμου από τους εθελοντές του Μουσείου Εφη Κίνια, Χρήστο Παπανικολάου και Παν. Καστρίτη.
 Τι σχολίαζαν συγκινημένοι οι σπουδαστές
 Ήταν εντυπωσιακό  να βλέπει κανείς τα βουρκωμένα μάτια και την συγκίνηση των σπουδαστών, αυριανών αξιωματικών πιλότων και υπαξιωματικών μάχιμων και τεχνικών, βγαίνοντας από την ενημέρωση και την παρουσίαση του ντoκυμαντέρ.
 ''Δεν τα έχουμε διδαχθεί πότε αυτά'' είπε ένας σπουδαστής, αυριανός πιλότος σε συνάδελφό του. ''Η ιστορία μας είναι παντού γραμμένη - σε κάθε πέτρα, σε κάθε σπίτι, σε κάθε τόπο'', πρόσθεσε άλλος. ''Είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, άνανδρα, εκδικητικά'' σημείωσε μια από τις σπουδάστριες, που την εντυπωσίασε ότι από τους 218 νεκρούς οι 47 ήταν κάτω από 12 ετών και άλλοι 10, έφηβοι 12017 ετών... Ένας άλλος σχολίασε κοιτώντας μερικά στατιστικά στοιχεία που ειναι αναρτημένα στο Μουσείο ότι μεταξύ των νεκρών ήταν 30 ζευγάρια...'' Φρίκη, εγκλήματα υπανθρώπων...''... Άλλοι σχολίαζαν την έκδοση του υπεύθυνου της Σφαγής Ζάμπελ στην Γερμανία, παρόλο που σε μας τον είχε παραδώσει η Γαλλία...'' Και τώρα δεν θέλουν να αποζημιώσουν'...
 Στις 3 Απριλίου 2015 επισκέφθηκε το Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο η Σχολή Ευελπίδων και θα ακολουθήσει η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.


(Από το ONALERT.GR)

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget