Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας - ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΦΟΔΣΑ) ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΕ



Στις 17/12/2014 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας η συγχώνευση όλων των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ αυτών και της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, σε ενιαία περιφερειακή Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ.
 Παρά το γεγονός ότι ο νέος Περιφερειακός Φορέας θα μπορούσε να έχει τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, η Δημοτική Αρχή και η Διεύθυνση της ΔΕΠΟΔΑΘ πρωτοστάτησαν το τελευταίο διάστημα για να προχωρήσει η συγχώνευση με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας.

 Το προτεινόμενο εταιρικό σχήμα αποτελεί μία Ανώνυμη Εταιρεία σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, όπου κάθε Δήμος θα κατέχει αριθμό μετοχών αναλογικά με τον πληθυσμό του. Με τα δεδομένα αυτά, ο Δήμος Θηβαίων θα συμμετέχει με ένα ποσοστό της τάξης του 6%.
 Η συγκεκριμένη εξέλιξη ακολουθεί πιστά την κρατική και ευρωενωσιακή κατεύθυνση για συνένωση όλων των φορέων σε επίπεδο περιφέρειας, με αρμοδιότητα το σχεδιασμό και την υλοποίηση συνολικά της διαχείρισης απορριμμάτων.
 Αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση των νοικοκυριών με επιπλέον τέλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
 Αυτή η κατεύθυνση αντιμετωπίζει τη διαχείριση απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας για εργολάβους και επιχειρηματικούς ομίλους, αξιοποιώντας διάφορους τρόπους. Στο πεδίο αυτό χορεύουν ήδη εκατομμύρια ευρώ για έργα μακριά, άσχετα με την πραγματική ανάγκη του λαού για σχεδιασμένη και δωρεάν διαχείριση όλων των ειδών απορριμμάτων , έργα που ως κύριο και μοναδικό σκοπό έχουν να γεμίσουν τις τσέπες των εργολάβων.
 * Με τα δεδομένα αυτά η διαχείριση των απορριμμάτων θα συνεχίσει να είναι ανταποδοτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημότες της Θήβας πλήρωσαν το 2013 το ποσό των 920.000 € προς τη ΔΕΠΟΔΑΘ. Πλέον η τιμολογιακή πολιτική θα διαμορφώνεται σε περιφερειακό επίπεδο, με αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά.
 * Η μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη δυνατότητα ελέγχου των πεπραγμένων της, με ακόμη μεγαλύτερα ποσά να δίνονται σε εργολάβους.
 * Η υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας όλων των Δήμων, και του Δήμου Θήβας, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών με την εκχώρηση και της αποκομιδής των σκουπιδιών σε εργολαβίες.
 * Δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας ώστε οι ήδη βεβαρυμένες περιοχές της Στερεάς, μεταξύ αυτών και η Θήβα να μη δεχτούν κι άλλη συγκέντρωση απορριμμάτων.
 * Με το δεδομένο της κατασκευής της περιβόητης Μονάδας Επεξεργασίας (σύμμεικτων) Απορριμμάτων στη Θήβα, θα ενταθεί η μεταφορά σκουπιδιών στη Θήβα από άλλες περιοχές (ήδη ο ΧΥΤΑ Θήβας δέχτηκε από άλλες διαχειριστικές ενότητες 2.800 τόνους το 2013 και 2.280 τόνους μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2014). Μάλιστα η ΔΕΠΟΔΑΘ υπέγραψε να υποδεχθεί το καλοκαίρι του 2014 άλλους 500 τόνους από νησιωτικούς Δήμους.
 * Με την πολιτική που ασκείται από την Δημοτική αρχή με τις ευλογίες της μνημονιακής συγκυβέρνησης και των Βιομηχάνων της περιοχής η Θήβα μετατρέπεται σιγά – σιγά σε κέντρο υποδοχής παντός είδους απορριμμάτων από ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα
 Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τη συγχώνευση των φορέων διαχείρισης με τη μορφή ενιαίας Ανώνυμης Εταιρείας, καταγγέλλοντας τη συνεχή πορεία εμπορευματοποίησης της Διαχείρισης Απορριμμάτων, με αρνητικές συνέπειες και για τη Δημόσια Υγεία.
 Διεκδικούμε:
 > Κεντρικό σχεδιασμό σε πανελλαδικό επίπεδο συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων (συλλογή και διαλογή στην πηγή, επεξεργασία) από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα. Προτεραιότητες του σχεδιασμού για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, είναι η μείωση των παραγομένων απορριμμάτων, η έμφαση στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, ενάντια στην καύση απορριμμάτων, μακριά από λογικές ιδιωτικοποίησης.
 > Μοναδική πηγή χρηματοδότησης της διαχείρισης απορριμμάτων ο κρατικός προϋπολογισμός. Ζητάμε η λαϊκή οικογένεια να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ «ανταποδοτικά», που συνιστούν μια πρόσθετη φορολογία.
 > Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας συμμείκτων Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Το απορριμματογενές καύσιμο που θα παράγεται από την Μονάδα αυτή θα χρησιμοποιηθεί σε Μονάδες καύσης.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget