Μια σημαντική βραδιά για τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων και την πόλη του Αλιάρτου, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου στο ψηφιακό μουσείο “Χριστιανική Βοιωτία”, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος “Το Κοινόν των Βοιωτών” σε συνεργασία με τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων και το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ομιλητής και τιμώμενο πρόσωπο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος. Θέμα της ομιλίας: “Οδοιπορικό σε Xριστιανικά μνημεία της Βοιωτίας”. Ο Σεβασμιότατος με τον εμπνευσμένο λόγο του ξενάγησε το κοινό του ψηφιακού μουσείου
“Χριστιανική Βοιωτία”, στον μαγευτικό κόσμο της Βυζαντινής τέχνης και στην παράδοση της Ορθόδοξης Βοιωτίας. Της Χριστιανικής Βοιωτίας.Οι αναφορές του στην Παναγία την Σκριπού στον Ορχομενό και στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά ως τόπων ιερών αλλά και ως μνημεία ιστορικής αυτογνωσίας έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό της εκδήλωσης. Ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων κ. Γεώργιος Ντασιώτης μίλησε για την ανάγκη διατήρησης της θρησκευτικής και ιστορικής μνήμης και γνώσης που εμπεριέχουν αυτά τα μνημεία.
Ο πρόεδρος του συλλόγου “Το Κοινόν των Βοιωτών” κ. Οδυσσέας Καρβούνης μίλησε για την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά και την Παναγία την Σκριπού ως μνημεία, ανεκτίμητοι θησαυροί της Βυζαντινής τέχνης που ανήκουν και στις μελλοντικές γενιές.
Μίλησε για την αυθεντική, διανοικτική Ελληνική παράδοση στην οποία συνυπάρχουν η ανατολική παράδοση , η δυτική (Ευρωπαϊκή) και η αμιγώς Ελληνική.
Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης η παρουσία και η ομιλία της κυρίας Κατερίνας Στενού Διευθύντριας Διαπολιτισμικού Διαλόγου της UNESCO (Παρίσι). Η κυρία Στενού γεννήθηκε στα Βάγια Βοιωτίας και είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου “Το Κοινόν των Βοιωτών”.
Ήρθε από την Γαλλία ειδικά για την ομιλία του Σεβασμιότατου κ.κ. Γεωργίου και την εκδήλωση στην πόλη του Αλιάρτου. Στην παρεμβασή της έκανε αναφορά στον Οικουμενικό χαρακτήρα που έχουν αυτά τα λαμπρά μνημεία της Βυζαντινής παράδοσης ,της Χριστιανικής Βοιωτίας.
Η κυρία Χαρίκλεια Τσοκανή μίλησε εκ μέρους του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε στο Μελισσοχώρι Βοιωτίας και είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου
“Το Κοινόν τον Βοιωτών”. Αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των μνημείων αυτών για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και στην συνύπαρξη των δύο μεγάλων παραδόσεων του Ελληνισμού. Της αρχαίας Ελληνικής και της Ορθόδοξης παράδοσης.
Δημοσίευση σχολίου