ΣΕΒ και πλειοψηφία ΓΣΕΕ συμφώνησαν να ζούμε όλοι… αναξιοπρεπώς!



http://thivarealnews.blogspot.com/p/sitemap-page.html
Όταν η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το όριο «αξιοπρεπούς διαβίωσης» στις 18.000 ευρώ (ήτοι 1.500 το μήνα), και η «νέα Σύμβαση» για το 2014 ορίζει  κατώτερο μισθό 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ μεικτά για τους νέους, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να παραδεχθούν ότι ο ελληνικός λαός ζει αναξιοπρεπώς. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μαζί με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις καταδικάζουν τους εργαζόμενους, όσους έχουν ακόμα δουλειά, αλλά και το 1,5 εκατομμύριο ανέργους, που βασανίζονται στην αναζήτηση εργασίας, στη φτώχεια και τους μισθούς πείνας των 586 και 511 ευρώ.

 Η «νέα Σύμβαση» ισχύει από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2014, με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. Με τη βούλα της ΓΣΕΕ, ο κατώτερος μισθός παραμένει στα 586 ευρώ μεικτά και για τους νέους στα 511 ευρώ μεικτά, ενώ «παγωμένες» παραμένουν και όλες οι τριετίες, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.
 Ακόμα και το επίδομα γάμου επαφίεται στην «καλή θέληση» του ΣΕΒ, ενώ οι διοχετευμένες πληροφορίες ότι διατηρούνται τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα διακοπών, καμιά σχέση δεν έχουν με την υπογραφή της Σύμβασης, αφού δεν αποτελούν αντικείμενο της.
 Με άλλα λόγια, η Σύμβαση επικυρώνει την αντιδραστική νομοθεσία της κυβέρνησης, που προβλέπει ότι μέχρι το 2017 οι μισθοί θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, ενώ στη συνέχεια θα είναι στην ευχέρεια του κάθε υπουργού να καθορίζει το ύψος τους, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.
 Για να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους, εργοδότες και συνδικαλιστική πλειοψηφία συμπεριέλαβαν στη συμφωνία τον όρο ότι «εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ (...) αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ 2010 - 2012, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ».
 Η «νέα Σύμβαση» των «κοινωνικών εταίρων» έρχεται σε μια στιγμή που κυβέρνηση και τρόικα, με την πρόσφατη συμφωνία τους, σκαρώνουν νέα επώδυνα μέτρα για τα εργασιακά (τριετίες, απολύσεις, δικαίωμα στην απεργία) και στοχοποιούν ξανά την Κοινωνική Ασφάλιση.
 Ταυτόχρονα, η Σύμβαση υπογράφεται λίγες μέρες πριν από την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη, υπονομεύοντας και με αυτόν τον τρόπο τους αγώνες των εργαζομένων.
 
Για ποια αξιοπρεπή διαβίωση μου μιλάς;
 
Με μισθό 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ μεικτά για τους νέους ζει στην καλύτερη περίπτωση η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και δεν λαμβάνει κάποιος το επίδομα ανεργίας ή σύνταξη ή δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, σε λίγες περιπτώσεις λαμβάνει μισθό μεγαλύτερο του ορίου, που ορίστηκε ως κατώτατος μισθός.
 Με ποια λογική λοιπόν, το Υπουργείο Ανάπτυξης ορίζει ως όριο «αξιοπρεπούς διαβίωσης» εισοδήματα ύψους 1500 ευρώ το μήνα για μία τετραμελή οικογένεια; Αν η οικογένεια δεν συγκεντρώνει εισοδήματα 1500 ευρώ, σίγουρα δε ζει αξιοπρεπώς, αλλά θα τιμωρηθεί για αυτό;
 Εύλογα ερωτήματα που μέχρι στιγμής, ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει επιχειρήσει να απαντήσει. Εκτός, αν στο Υπουργείο επεξεργάζονται σχέδιο ώστε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο αποδοχών και διαβίωσης. Μόνο και μόνο τότε, θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς αυτές τις ανακοινώσεις. Αλλιώς, είναι εντελώς ανεδαφικές…
 Τα εισοδήματα μας τα χάσαμε. Την ποιότητα ζωής την χάσαμε. Και πολύ σύντομα χάσαμε και την αξιοπρέπεια μας. Ίσως ήρθε η ώρα να τα διεκδικήσουμε πίσω, όπως άλλωστε, κάνει λόγο και το Υπουργείο Ανάπτυξης.
  

Danioliptes.gr

ΣΕΒ,ΓΣΕΕ,νέα Σύμβαση,θηβα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget