70.305 οι φετινοί εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Καταργούνται οι επιπλέον θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες



Τους 70.305, αυξημένοι κατά περίπου 20%, θα φτάσουν οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη από το Υπουργείο Παιδείας. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για τεχνητή αύξηση η οποία προκύπτει από την κατάργηση των επιπλέον θέσεων που δίνονταν ως πέρυσι στις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια),
οι οποίοι ωστόσο θα μπορούν να παίρνουν πλέον ελεύθερα μεταγραφές. Οι θέσεις αυτές ενσωματώνονται στον γενικό αριθμό των εισακτέων, που θα διεκδικούν πλέον όλοι οι υποψήφιοι. Άρα, σε πραγματικούς αριθμούς ο φετινός αριθμός εισακτέων είναι σχεδόν ίσος με τον περσινό.
 Από τις 70.305 θέσεις αυτές οι 46.735 αφορούν τα Πανεπιστήμια και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ενώ οι 23.570 θέσεις αφορούν ΤΕΙ, Ανώτατες Σχολές Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και Ανώτατες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.).
 Παράλληλα στον συνολικό αριθμό εισακτέων δεν περιλαμβάνονται αλλά ούτε και προστίθεται οι θέσεις που αφορούν:

-Στρατιωτικές Σχολές,
 -Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
 -Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

-Θέσεις που ορίζονται καθ’ υπέρβαση  του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κλπ.
 Με συμπληρωματική Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει, θα καθοριστούν οι θέσεις καθ’ υπέρβαση  του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων και η ποσοστιαία κατανομή των θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2014-5.
 
Ειδικές Ρυθμίσεις
 
Με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται άμεσα, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, θα καταργηθούν από φέτος οι ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) που ως πέρυσι εισάγονταν καθ’ υπέρβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δικό τους ποσοστό θέσεων, με αποτέλεσμα όλοι οι υποψήφιοι πλέον να διεκδικούν την εισαγωγή τους "επί ίσοις όροις". Ωστόσο οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν ότι μετά την εισαγωγή τους θα δίνονται ελεύθερες μετεγγραφές στους πολύτεκνους, τρίτεκνους και όσους πληρούν κοινωνικά κριτήρια.
 Ειδικά και μόνο στους υποψηφίους της Κεφαλονιάς, που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) ή των Επαγγελματικών Λυκείων(ΕΠΑΛ), προβλέπονται θέσεις σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.
 Τέλος όσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το 2012 θα έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2014 σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς δηλαδή νέα εξέταση, καταθέτοντας μόνο μηχανογραφικό δελτίο.


http://www.ertopen.com

εισακτέοι,ΑΕΙ,ΤΕΙ ,θηβα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget