Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με ποσόστωση



Με 9 έως 10 βαθμολογείται το 25%, με 7 έως 8 βαθμολογείται έως και το 60% , με 1 έως 6 αξιολογείται έως και το 15%, σύμφωνα με διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι αμφισβητούν την αντικειμενικότητα της διαδικασίας. Προσωπικό «τριών ταχυτήτων» θεσμοθετεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσω του νομοσχεδίου που αναφέρεται στον μεταβατικό τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Εισάγεται ποσόστωση στις βαθμολογίες που θα λαμβάνουν κατά την αξιολόγηση οι υπάλληλοι, ενώ πλέον οι αξιολογητές-προϊστάμενοι θα υποχρεώνονται να ιεραρχήσουν εντός αυστηρών ποσοτικών πλαισίων τους αξιολογούμενους-υφιστάμενους.
 Τα ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που είναι δυνατόν να αξιολογούνται (με την κλίμακα βαθμών του άρθρου 8 του Π.Δ. 318/1992) καθορίζονται ως εξής: με 9 έως 10 βαθμολογείται το 25% των υπαλλήλων, με 7 έως 8 βαθμολογείται έως και το 60% των υπαλλήλων, με 1 έως 6 αξιολογείται έως και το 15% των υπαλλήλων. Τα παραπάνω ποσοστά υπολογίζονται επί του συνόλου των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια Γενική διεύθυνση. Ο επιμερισμός τους γίνεται με απόφαση του οικείου προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης στο σύνολο των υποκείμενων οργανικών μονάδων μέχρι και το επίπεδο τμήματος ή αντίστοιχο επίπεδο οργανικής μονάδας. Για τον επιμερισμό αυτό λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:
 
α) Η παραγωγικότητα των μονάδων
 β) Οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής
 γ) Η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα.
 
Δυνατότητα ενστάσεων
 
Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι ο καταμερισμός των αξιολογούμενων θα πραγματοποιείται δίχως «υποκειμενικότητα», ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον τίθενται ζητήματα μισθολογικής εξέλιξης και προαγωγών. Οι αξιολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα ενστάσεων.
 Αν και το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο αίρονται οι στρεβλώσεις στο σύστημα αξιολόγησης, που πολλοί συμφωνούν ότι υπήρξαν, και του αποδίδεται η βαρύνουσα σημασία, οι εργαζόμενοι αμφισβητούν την αντικειμενικότητά του. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς, αναφέρει στην «Εφ.Συν.»: «Αντί να προσπαθεί να επιμορφώσει τους δημοσίους υπαλλήλους, των οποίων κατήργησε νωρίτερα τις άδειες εκπαίδευσης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έρχεται τώρα να βαθμολογήσει με άριστα το 25% των υπαλλήλων και άρα να συμπέσει με τη μείωση των προϊσταμένων στο Δημόσιο, να βαθμολογήσει ως “μέτριους” το 60% και ένα 15% να τους προορίζει για τη “δεξαμενή” των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων. Αρα, προχωράει τον διπλό σχεδιασμό που έχει εκ των προτέρων». Η υπεύθυνη Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Σπανού, επισημαίνει στην εφημερίδα μας: «Η κυβέρνηση προωθεί μια διάταξη που μπορεί να εξυπηρετήσει τις προθέσεις της να θέσει στο μέλλον υπαλλήλους σε κινητικότητα. Είναι αυθαίρετη η διαδικασία. Από τη στιγμή που βάζει ποσοστά αναιρείται αυτομάτως η “αξιολόγηση” που επικαλείται η κυβέρνηση, η οποία εκτιμώ ότι θα γίνει με πελατειακά κριτήρια».
 Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνουν λόγο για ένα μέρος της «ουσιαστικής τομής» που θέλει να φέρει το υπουργείο, επομένως θα υπάρξουν περαιτέρω προσθήκες. Υποστηρίζουν πως το παρόν πλαίσιο δεν μπορεί να συνδεθεί με διαθεσιμότητες-απολύσεις. Οι αξιολογήσεις υπαλλήλων θα πραγματοποιούνται κάθε Ιανουάριο, οπότε η εφαρμογή του εν λόγω πλαισίου θα γίνει για 1η φορά το 2015, όταν, κατά τους ίδιους, θα έχει ολοκληρωθεί το «κύμα» των απομακρύνσεων. Εφόσον όμως η μονιμότητα στο Δημόσιο αποτελεί πλέον παρελθόν και «οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει», όπως δήλωνε παλαιότερα στο «Euronews» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στους υπαλλήλους την παραμονή τους στο Δημόσιο.
 
Συνεντεύξεις
 
Μεταξύ των προσθηκών που προβλέπονται, συμπεριλαμβάνεται και η διαδικασία συνεντεύξεων για την επιλογή προϊσταμένων. «Φοβόμαστε ότι θα οδηγηθούμε στο σύστημα της πάλαι ποτέ Δεξιάς όπου οι ερωτήσεις ήταν “τι χρώμα γραβάτα φοράς” και “ποια είναι η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας”», αναφέρει ο κ. Ντριβαλάς, προσθέτοντας: «Αν μας καλέσει ο υπουργός, έχουμε να καταθέσουμε πρόταση για αξιολόγηση των υπαλλήλων με βάση αντικειμενικά κριτήρια και πλήρη αιτιολόγηση».
 Το νομοσχέδιο υπολογίζεται να φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Από χθες, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως την επόμενη Τρίτη (22/01). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου και να καταθέσουν την άποψή τους στον σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/minreform/?p=1320. Τα πρώτα σχόλια ταυτίζονται με τις απόψεις που φιλοξενεί η «Εφ.Συν.».
 Τέλος, με το παρόν νομοσχέδιο καταργούνται συνολικά 21 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου (βλ. πίνακα), τα οποία απασχολούν περί τους 250 υπαλλήλους. Οι ΙΔΑΧ υπάλληλοι των ΝΠΙΔ απολύονται, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται σε διαθεσιμότητα. Μέρος των παραπάνω υπαλλήλων θα μεταταχθεί-μεταφερθεί.

Οι άλλες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου
 
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, σειρά διοικητικών απλουστεύσεων. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής πρωτότυπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους, όχι μόνο με τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και με τους φορείς που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από το κράτος, όταν πρόκειται για έγγραφα τα οποία έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες και τους φορείς αυτούς.
 Αντί των πρωτότυπων ή των επικυρωμένων αντιγράφων, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν στις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα και στη συνέχεια οι υπηρεσίες και οι φορείς αυτοί θα υποχρεούνται να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των φωτοαντιγράφων που έχουν υποβληθεί. Η υποβολή φωτοαντιγράφων θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του πολίτη ή της επιχείρησης περί της ακρίβειας και αλήθειας των υποβαλλόμενων φωτοαντιγράφων. Παράλληλα, θα γίνονται αποδεκτά από τη Διοίκηση και τους φορείς που εμπίπτουν σε αυτή και απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών ή αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο.
 Ακόμη, καταργείται από 1η Ιουλίου 2014 η υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ Α.Ε.-ΕΠΕ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών των Ανώνυμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης. Η ανάγκη δημοσιότητας για τις συγκεκριμένες πράξεις των εταιρειών καλύπτεται πλέον μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget