Θυμηθείτε τον πρωθυπουργό να λέει: "Θα προστατευτεί η κατοικία του φτωχού"



Τελεία και παύλα είχε βάλει προ δύο μηνών ο πρωθυπουργός στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ’ αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Και μάλιστα είχε πει οτι «αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση». Τι έχει, λοιπόν, να πει τώρα ο πρωθυπουργός για τα 30.000 κατασχετήρια σημειώματα που έχουν αποστείλει οι τράπεζες;

 Πρόκειται για δανειολήπτες στους οποίους δίδεται προθεσμία έως τα τέλη Φεβρουαρίου, για να ενταχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, καθώς η παράταση του ισχύοντος προστατευτικού καθεστώτος ισχύει για άλλον έναν χρόνο.
 Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες. Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης ευελπιστεί ότι η πλειοψηφία των δανειοληπτών θα προσέλθει τον Φεβρουάριο για τις σχετικές διαδικασίες ρύθμισης, εξαντλώντας το χρονικό περιθώριο που δίνει ο νόμος.
 Η προστασία που ισχύει μέχρι σήμερα για την ακίνητη περιουσία έχει «παγώσει» τους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2012 κατά περίπου 27%. Μάλιστα, στο τέλος του 2013 ο αριθμός τους περιορίστηκε περαιτέρω (στις 19.000).
 Πάντως, όπως προκύπτει κι από τα ερωτήματα των δανειοληπτών που έχουν επισκεφθεί τις τράπεζες, η μεγάλη τους αγωνία είναι ποια θα είναι η τύχη που θα έχει η πρώτη κατοικία τους μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου (δηλαδή, από το 2015 και μετά, οπότε λήγει η προστασία).
 Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, την τύχη αυτών των δανείων μετά το 2014 θα αξιολογήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο ακόμη δεν έχει συσταθεί.
 Άρα οι δηλώσεις του «κυρίου Πλειστηριασμοί» κατά κόσμον Θανάσης Σκόρδα, οτι δεν πρόκειται να κινδυνεύσει το σπίτι κανενός φτωχού ή αδύναμου οικονομικά πολίτη είναι στον αέρα! Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι ζουν με το φόβο του ξεσπιτώματος από την τράπεζα, ενώ πολλές χιλιάδες είναι κι οι φορολογούμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους εξαιτίας χρεών προς το Δημόσιο.
 
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση: «όποιος πρόλαβε το σπίτι πήρε».



Danioliptes.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget