«Ρήγμα» σεισμολόγων για τα... τεσσάρια της Φθιώτιδας



Μπορεί το Αστεροσκοπείο της Αθήνας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης να ένωσαν τις δυνάμεις τους και να εκδίδουν κοινές ανακοινώσεις για να εξαλείψουν τις διαφωνίες σε μέγεθος, επίκεντρο και άλλα χαρακτηριστικά των σεισμών, όμως οι κόντρες μεταξύ των σεισμολόγων δεν εξαλείφθηκαν.Ο σεισμός της Φθιώτιδας και η εξέλιξή του δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ των επιστημόνων είναι βαθύ και δύσκολα γεφυρώνεται. Τελευταία αφορμή, οι δύο σεισμικές δονήσεις 4,1 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγιναν το μεσημέρι και το απόγευμα της Κυριακής.Οι επιστήμονες μέχρι στιγμής συμφωνούν μόνο στο αυτονόητο: έχουμε να κάνουμε με «σμήνος» σεισμών. Οι διαφωνίες τους περισσότερες: αν πρόκειται για σμήνος «μικροσεισμών» ή «ισχυρών σεισμών».
Αν η εξέλιξη του φαινομένου είναι ομαλή ή όχι. Αν πρόκειται για τη συνηθισμένη δραστηριότητα του ελλαδικού χώρου ή πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση.
 Στη μέση αυτής της διαμάχης οι κάτοικοι των χωριών της Αμφίκλειας, ο δήμαρχος της οποίας κάνει έκκληση μέσω του newpost: «Να κάτσουν, να συζητήσουν, να τα βρουν και να μας πουν κι εμάς τί πρέπει να κάνουμε».Γεράσιμος Χουλιάρας: «Το φαινόμενο δεν εξελίσσεται ομαλά»
 «Πρόκειται για ένα σμήνος ισχυρών σεισμών του οποίου η εξέλιξη δεν είναι ομαλή», λέει ο Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεωφυσικός-Σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.«Το είχα επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι το φαινόμενο δεν εξελίσσεται ομαλά. Δεν είναι δυνατόν, ένας σεισμός 5.1 Ρίχτερ να “δίνει” 4 Ρίχτερ μετά από 11 μέρες. Όπως δεν ήταν φυσιολογικό, μία μέρα μετά το 5,1 να έχουμε σεισμό 4,9 και να λέμε ότι πρόκειται για “μετασεισμό”. Μπορεί η σεισμικότητα να έχει μειωθεί, όμως τα “απανωτά” τεσσάρια, τόσες ημέρες μετά το σεισμό δεν είναι φυσιολογικά. Το συγκεκριμένο ρήγμα είχε συσσωρευμένη ενέργεια. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Και πρέπει να είναι σε επιφυλακή και οι πολιτικοί μηχανικοί καθώς τα κτίρια στην περιοχή έχουν καταπονηθεί.
Βασίλης Παπαζάχος: «Σμήνος μικροσεισμών, τίποτε πέραν των συνηθισμένων»
 «Πρόκειται για τη φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα που έχουμε στην Ελλάδα και τίποτε παραπάνω», λέει ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος.
 Ο κ. Παπαζάχος επιμένει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας:
 «Οι νεότεροι επιστήμονες πολύ εύκολα ανησυχούν. Τέτοιοι σεισμοί καταγράφονται σχεδόν κάθε μέρα. Δεν είναι δυνατό να χαρακτηρίσουμε το φαινόμενο “μη φυσιολογικό” αφού οι μικροί σεισμοί δεν έχουν κανόνες. Και οι συγκεκριμένοι σεισμοί είναι πολύ μικροί».
Δήμαρχος Αμφίκλειας: «Να τα βρουν επιτέλους και να μας ενημερώσουν»
 «Δεν είναι δυνατό να ακούμε και να διαβάζουμε στα ΜΜΕ δηλώσεις σεισμολόγων, που άλλοι λένε ότι ανησυχούν κι άλλοι μας καθησυχάζουν», λέει ο δήμαρχος Αμφίκλειας Θεόδωρος Ντούρος.
 «Επιτέλους, πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι, να ανταλλάξουν απόψεις και στοιχεία, να συμφωνήσουν και να ενημερώσουν το υπουργείο ώστε να ενημερωθούμε κι εμείς για το τί πρέπει να κάνουμε», λέει χαρακτηριστικά.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget