Σύγχυση με τη δωρεά οργάνων! Τι θα ισχύσει



Δυνητικά δότες οργάνων θεωρούνται από τον Ιούνιο όλοι οι Έλληνες καθώς θα αρχίσει να ισχύει ο νόμος που ψηφίστηκε. Τι προβλέπει
Ανησυχία και σύγχυση επικρατεί σχετικά με το νόμο για τη δωρεάν οργάνων ο οποίος αναμένεται να ισχύσει από τον Ιούνιο. Με βάση το νόμο όλοι οι Έλληνες είναι δυνητικά δότες εκτός εάν είχαν δηλώσει εν ζωή ότι δεν το επιθυμούν. Ωστόσο σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αφαιρεθούν όργανα από κλινικά νεκρό άτομο εάν δεν υπάρχει η συναίνεση της οικογένειας. Αυτό ισχύει ακόμη και στις περιπτώσεις που ο κλινικά νεκρός έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να είναι δωρητής οργάνων.
«Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η συναίνεση της οικογένειας» διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΕΟΜ Αναστάσιος Χατζής.
Μάλιστα θα πρέπει να υπάρχει η συναίνεση όλων των μελών της οικογένειας. «Έστω και ένας να έχει αντίρρηση η διαδικασία δεν προχωρά» υπογραμμίζει ο κ.Χατζής δεδομένου ότι έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ερωτήματα σχετικά με τη λήψη οργάνων.

Ο νόμος ψηφίστηκε επειδή η χώρα μας είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στο θέμα του εθελοντισμού δωρεάν οργάνων καθώς η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου της δωρεάς οργάνων.  

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget