Απάντηση σε Ερώτηση Ε. Μπασιάκου για στοιχεία τροχαίων ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας



Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ, σας γνωρίζουμε ότι το θέμα της οδικής ασφάλειας, δηλαδή της ομαλής, ταχείας και ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, καθώς και της πρόληψης και δραστικής μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της χώρας, αποτελεί ζήτημα υψίστης προτεραιότητάς μας. Το Υπουργείο μας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο αστυνόμευσης της τροχαίας κίνησης, διαρκούς επιτήρησης του οδικού δικτύου και διενέργειας συστηματικών ελέγχων.
 Πλέον των προαναφερομένων, στα πλαίσια της αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου μας και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την οδική ασφάλεια, μετά από χαρτογράφηση που προηγήθηκε, εκπονήθηκαν και ήδη εφαρμόζονται, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας και φυσικά από αυτές της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας, ειδικά σχέδια οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, με βάση τα οποία αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις, ιδιαίτερα στα σημεία όπου τα παρελθόντα έτη σημειώθηκαν τροχαία ατυχήματα.

 Ειδικότερα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας (Τμήματα Τροχαίας, Αστυνομικά Τμήματα γενικής αρμοδιότητας και Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων) αστυνομεύουν το οδικό δίκτυο της περιοχής τους, καθημερινά και σε 24ωρη βάση, με εποχούμενες περιπολίες καθώς και πεζούς τροχονόμους, ενώ διενεργούνται τροχονομικοί έλεγχοι και από ειδικά συνεργεία, για τη βεβαίωση, κυρίως, των επικίνδυνων παραβάσεων. Κατά τις ημέρες που η κυκλοφορία είναι αυξημένη, λαμβάνονται πρόσθετα τροχονομικά μέτρα, ενώ σημαντική είναι και η δραστηριότητα των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.). Κατά τις περιόδους δε των μεγάλων εορτών του έτους και τις μαζικές εξόδους των κατοίκων των πόλεων, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, οι ανωτέρω Υπηρεσίες μας, σύμφωνα με τις λεπτομερείς εντολές και οδηγίες που τους δίδονται από τη Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, λαμβάνουν εντονότερα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης.
 Περαιτέρω, σε περιπτώσεις διαπίστωσης ελλείψεων, φθορών ή άλλων ζημιών ή πλημμελούς συντήρησης της οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης (διαγραμμίσεις και πινακίδες), οι εν λόγω Υπηρεσίες προβαίνουν στην καταγραφή των προβλημάτων και ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες προς εκδήλωση των απαραίτητων ενεργειών τους, ώστε να διασφαλίζονται οι συνθήκες οδικής ασφάλειας.
 Αναφορικά με την εξέλιξη των τροχαίων ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο της εν λόγω περιφερειακής ενότητας, κατά την τελευταία δεκαετία, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας αποστέλλουμε στατιστικό πίνακα της αρμόδιας Διεύθυνσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Τροχαίας), στον οποίο εμφαίνεται ο αριθμός των θανατηφόρων, σοβαρών και ελαφρών τροχαίων ατυχημάτων ανά έτος, από τη συγκριτική μελέτη των οποίων προκύπτει σταδιακή μείωση. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει συμβάλλει και η δραστηριοποίηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας στον τομέα της ενημέρωσης των πολιτών για την κυκλοφοριακή αγωγή, με τη διοργάνωση εκθέσεων τροχαίας, διαλέξεων σε σχολεία, Κ.Α.Π.Η. κ.λπ.
 Παράλληλα, από τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες της προρρηθείσας Διεύθυνσης έχουν καταγραφεί τα τμήματα του οδικού δικτύου που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία εντοπίζονται σε μεμονωμένα σημεία του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (Π.Α.Θ.Ε.), της Παλαιάς Εθνικής Οδού (Π.Ε.Ο.) Ελευσίνας-Θηβών-Λιβαδειάς και της περιοχής του Σχηματαρίου-Οινοφύτων. Ενόψει των ανωτέρω, από την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας έχουν δοθεί εντολές προς τις υφιστάμενες Υπηρεσίες της για την ανελλιπή και ουσιαστική αστυνόμευση των σημείων αυτών, με τη διενέργεια συχνών τακτικών-έκτακτων τροχονομικών ελέγχων, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας, κατά περίπτωση, με τις λοιπές συναρμόδιες Υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. και φορείς.
 Πάντως, οι αστυνομικές δράσεις διενέργειας αυστηρών και συστηματικών τροχονομικών ελέγχων στην εν λόγω περιφερειακή ενότητα συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον από τις Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, οι οποίες εφαρμόζουν, σε συντρέχουσα περίπτωση, την ισχύουσα νομοθεσία σε βάρος των παραβατών, προκειμένου να καταστεί ευχερέστερη και ασφαλέστερη η κυκλοφορία των οχημάτων προς αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, αλλά και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

                                              Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
                                               ΝΙΚΟΣ  ΔΕΝΔΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget