Στην ζωηρή και ενδιαφέρουσα εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε εχθές στο Λεοντάρι με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών, η παρέμβαση της Δ. Σπανούδη ήταν η ακόλουθη :
Ευχαριστώ τα μέλη της επιτροπής αγώνα και όλους εσάς για την πρόσκληση που μου δίνει την ευκαιρία να μεταφέρω εμπειρία από αγώνες για ένα καλύτερο περιβάλλον αλλά και να βοηθήσω όσο μπορώ και από τη θέση της περιφ. συμβούλου. Εξάλλου το κίνητρο να διεκδικήσουμε την εκπροσώπηση στην αιρετή Περιφέρεια, ήταν η προσπάθεια να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες και τις αντιστάσεις των πολιτών, ελέγχοντας όσους ασκούν εξουσία.
Θα αναρωτιόταν κανείς αν σε τέτοιους δύσκολους καιρούς είναι πολυτέλεια να ασχολούμαστε με το περιβάλλον. Και όμως: σε όλη την Ελλάδα από τις επενδύσεις Χρυσού στη Χαλκιδική, τα βιομηχανικής κλίμακας αιολικά στην Κρήτη, στο Αγαίο, στη Σκύρο και στη Βοιωτία, την εκποίηση του Ελληνικού στην Αττική,
τις εξορύξεις και τις μονάδες σκουπιδιών και στην Στερεά όπως και εδώ στο Λεοντάρι, αναπτύσσονται αγώνες για να σταματήσουν καταστροφές που όλοι οι απλοί άνθρωποι καταλαβαίνουμε ότι έχουν τεράστια σημασία για την οικονομία, την υγεία αλλά και την κληρονομιά των επόμενων γενιών. Τα πιο βασικά αγαθά για την επιβίωσή μας, το νερό, η ενέργεια, η αγροτική γη, οι δημόσιες εκτάσεις, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον αυτών που στην πραγματικότητα αποφασίζουν: των μεγάλων επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων και των εγχώριων συνεταίρων τους. Όσο καταστρέφονται και όσο πιο σπάνια γίνονται αυτά τα αγαθά, τόσο θα υπονομεύεται κάθε προσπάθεια να σταθούμε όρθιοι. Γιαυτό έχει μεγάλη σημασία κάθε αγώνας που γίνεται για να τα προστατέψουμε.Γιατί διαμαρτυρόμαστε σήμερα για τη δημιουργία αυτής της μονάδας που ξεκίνησε στο Λεοντάρι; Προφανώς χρειάζονται διαλυτήρια οχημάτων όπως χρειάζονται και θέσεις εργασίας.
Το πρόβλημα είναι το που και το πώς. Και δυστυχώς η απάντηση στο που είναι όπου βολεύει τον κάθε επιχειρηματία. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ υπάρχει αρνητική αρχική εισήγηση λόγω της ακαταλληλότητας της θέσης της μονάδας, στη συνέχεια βλέπουμε ότι εξασφαλίστηκαν όλες οι αναγκαίες άδειες και από την Περιφέρεια.
Την απάντηση στο πώς την βλέπουμε όπου και να σταθούμε. Χωρίς κανένα ουσιαστικό και συστηματικό έλεγχο, συχνά οι μονάδες αυτές μετατρέπονται σε μόνιμες ανοιχτές πληγές υποβάθμισης. Τι κίνδυνοι υπάρχουν από την δημιουργία της μονάδας για την περιοχή; Τους ξέρετε καλύτερα από μένα. Η περιοχή μας πληρώνει ακριβά το κόστος αυτών των πολιτικών που εξέθρεψαν και συνεχίζουν να εκτρέφουν κάθε ασυδοσία στα Οινόφυτα, το Σχηματάρι, τη Θήβα. Πάνω από δύο δεκαετίες διεκδικούμε να υπάρχουν επιτέλους οργανωμένες περιοχές που να έχουν επιλεγεί με κριτήρια, να έχουν σχέδιο, δίκτυα υποδομής, εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, μέτρηση των ρύπων. Περιοχές όπου θα μπορεί να συγκεντρώνονται οι οχλούσες δραστηριότητες για να μπορεί να ασκείται έλεγχος και να αναγκάζονται να λογοδοτήσουν όταν δεν τον ασκούν. Γιατί δεν γίνεται αυτό; Για τον ίδιο λόγο που ο ορυκτός μας πλούτος χαρίζεται σε επιχειρηματίες, που τα βουνά και τα ποτάμια μας παραδίδονται δωρεάν στους εμπόρους της δήθεν πράσινης ενέργειας. Για τον ίδιο λόγο που οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου που διασχίζουν τη Βοιωτία δεν δίνουν αέριο σε κανένα χωριό και καμιά πόλη, αλλά καταλήγουν στις μονάδες του Περιστέρη, του Μυτιληναίου και του Στασινόπουλου – Λάτση για να το μετατρέψουν σε ρεύμα και να το πουλήσουν πανάκριβα στην ΔΕΗ που τη βουλιάζουν. Για τον ίδιο λόγο που παρά τις κινητοποιήσεις, τη δημοσιότητα, το θόρυβο και τις υποσχέσεις το έγκλημα του Ασωπού συνεχίζεται αμείωτο. Για τον λόγο που συχνά πολιτευτές, παράγοντες, συνδικαλιστές και αιρετές αρχές γίνονται κουβαλητές συμφερόντων, υπεργολάβοι και διαπλεκόμενοι. Τι μπορεί να γίνει σήμερα στο Λεοντάρι;
Όλοι μαζί με την επιτροπή αγώνα να διεκδικήσετε δυναμικά από τον Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να αντισταθούν με κάθε τρόπο. Να ελέγξουν κάθε τι και να παρακολουθούν στενά τη νομιμότητα κάθε ενέργειας. Να διαμαρτυρηθείτε στην Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες. Να διεκδικήσετε επιτέλους να υπάρχει ένα σχέδιο για την εγκατάσταση μονάδων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που όλοι χρειαζόμαστε.
Αν ο Δήμος και η τοπική κοινωνία δεν το δεχθεί, κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον σας. Και αν δεν το θέλετε δεν θα το καταφέρει. Δεν θα το επιτρέψετε. Δεν θα γίνει. Και δεν πρέπει να γίνει όχι μόνο γιατί η ύπαρξη του διαλυτηρίου δίπλα στο χωριό και μέσα σε μια αμιγώς αγροτική περιοχή αλλάζει τη φυσιογνωμία και εμποδίζει τις δραστηριότητες που υπάρχουν σε αυτό το χώρο. Όχι μόνο γιατί εάν ξεκινήσει η πρώτη μονάδα μετά δεν θα μπορείτε να εμποδίσετε καμία επόμενη όσο βρώμικη και οχλούσα και αν είναι. Όχι μόνο γιατί κατά μήκος αυτού του μεγάλου δρόμου που κατασκευάζει η Περιφέρεια για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών της Βιομηχανικής περιοχής Θίσβης, είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν μονάδες από τον γειτονικό Ασωπό εξίσου άναρχα και ασύδοτα όπως και κει. Αλλά κυρίως για να στείλετε ένα μήνυμα ότι θα παλέψετε και θα κερδίσετε το δίκιο σας. Και εμείς και άλλοι που αντιστέκονται και παλεύουν, θα είμαστε μαζί σας.
Στην έναρξη της εκδήλωσης τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιών Γ. Ντασιώτης που αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου που είναι αντίθετος με τη δημιουργία της μονάδας ενώ στη συζήτηση έγιναν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από πολλούς συμμετέχοντες.
Δημοσίευση σχολίου