3 χρόνια εφεδρεία με το 65% του μισθού- «ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ» ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ


Στο καθεστώς θα υπαχθούν για τη διετία 2013-2014, 35.000-40.000 υπάλληλοι. Σε εφεδρεία θα τεθούν και 3.000 άτομα που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα αλλά και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που απουσιάζουν από την υπηρεσία τους επικαλούμενοι ψυχολογικούς ή άλλους λόγους.

Οι τελευταίες... πινελιές στο σχέδιο περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ μπαίνουν σήμερα σε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ «κλείδωσαν» οι βασικοί όροι υλοποίησης του μέτρου της εφεδρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο στην πρότασή του για το πακέτο μέτρων της επόμενης διετίας έχει περιλάβει νέο μοντέλο εργασιακής εφεδρείας, το οποίο θα εφαρμοστεί ως εξής:

 Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που θα υπαχθούν στο μέτρο θα παραμείνουν για τρία χρόνια σε καθεστώς εφεδρείας.

Στο διάστημα αυτό θα λαμβάνουν το 65% του βασικού μηνιαίου μισθού τους.

Μετά την παρέλευση της τριετίας, αποχωρούν από το Δημόσιο.

Το μέτρο δεν αφορά όσους υπαλλήλους έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ οι οποίοι και εξαιρούνται από την εφεδρεία.

Εξάλλου, όπως σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, χωρίς αξιολόγηση θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας οι υπάλληλοι με «προβληματική συμπεριφορά».

Αναφέρει πως πρόκειται για 3.000 υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα ή έχουν διαταχθεί ΕΔΕ εις βάρος τους και συμπληρώνει πως κατά προτεραιότητα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα τεθούν υπάλληλοι οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή κλείνουν, οι οποίοι διαθέτουν περιορισμένα τυπικά προσόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εφεδρεία θα τεθεί και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, οι οποίοι απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους επικαλούμενοι ψυχολογικούς λόγους ή αντίστοιχη ασθένεια.

Επίσης το μέτρο αφορά τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους είναι κοντά στη σύνταξη.

Μέσα στην επόμενη διετία 2013-2014 θα τεθούν σε εφεδρεία 35.000 με 40.000 υπάλληλοι.

Η λύση της εφεδρείας επελέγη από την κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την αποχώρηση από τον δημόσιο τομέα 150.000 υπαλλήλων έως το 2015 και να ξεπεραστούν οι πιέσεις της τρόικας για απολύσεις.

Με τα σημερινά δεδομένα συνταξιοδοτήσεων και προσλήψεων, υπάρχει ένα «κενό» στην επίτευξη του στόχου.

Οσον αφορά στο συνολικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως στις βασικές του κατευθύνσεις είναι έτοιμο, αλλά ως προς την εξειδίκευση των μέτρων «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Διατυπώνουν δε την εκτίμηση πως η εξειδίκευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα μετά και την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα (οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην πρωτεύουσα στις 3 Σεπτεμβρίου).

Σήμερα στο υπουργείο πραγματοποιείται νέα σύσκεψη υπό τον Γιάννη Στουρνάρα και το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά εν όψει και των κρίσιμων ραντεβού που θα έχει εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ στην Αθήνα, την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο και τον πρόεδρο Ολάντ στο Παρίσι.

Εξάλλου χθες το γερμανικό περιοδικό Spiegel έγραψε πως σύμφωνα με ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα ύψους 14,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα ζήτησε «πακέτο» 13,5 δισ. εξαιτίας επιδείνωσης των μακροοικονομικών μεγεθών (μεγαλύτερη ύφεση). Πρόσθεσε δε ότι οι δαπάνες θα περικοπούν κατά 11,5 δισ. ευρώ κι αν μελλοντικά προκύψει επιδείνωση του ΑΕΠ, θα αναζητηθούν 2 δισ. ευρώ από την τόνωση των εσόδων (περιορισμός της φοροδιαφυγής).


Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 20-8-2012

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget